Yabancı basın operasyonun etkilerini tartışıyor!

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonun piyasalar üzerindeki etkisi, yurt dışında tartışılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Yabancı basın operasyonun etkilerini tartışıyor!

Türkiye'de şok yaratan yolsuzluk ve rüşvet operasyonun piyasalar üzerindeki etkisi, yurt dışında tartışılıyor. Wall Street Journal gazetesi "Türkiye'deki siyasi güç mücadelesi piyasaları kırbaçlıyor" derken Financial Times "Türkiye'deki iş dünyasını skandalın etkileri vurdu" ifadesini kullandı. 



WSJ: "SİYASİ GÜÇ MÜCADELESİ PİYASALARI KIRBAÇLIYOR"



ABD'nin borsa ve iş dünyasının gazetesi Wall Street Journal "Türkiye'de tırmanan siyasi gerilimler pazartesi günü piyasaları kırbaçladı" sözleriyle girdiği haberinde yatırımcıların özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Fethullah Gülen arasındaki "savaşta ateş hattında oldukları gibi görülen şirketleri cezalandırdıklarını" yazdı.

Lira, borsa ve borç maliyetinde meydana gelen olumsuz gelişmelerine dikkat çeken gazete, genel müdürü yolsuzluk soruşturmasının kapsamında olan Halkbank'ın hisselerinin 17 Aralık'tan bu yana yüzde 18 düştüğüne dikkat çekti.



WSJ, pazartesi günü borsada en çok değer kaybeden şirketlerin arasında Gülen hareketenin çizgisindeki örgütlere üye olduğunu belirttiği Koza şirketleri ve Asya Katılım Bankası'nın da bulunduğuna işaret etti.



"GERİLİMLER ULUSLARARASI YATIRIMCILARI TEDİRGİN EDİYOR"



FED'nin tahvil alımlarını azaltma kararının etkisiyle de BİSt-100 Endeksi'nin geçen haftadan bu yana yüzde 9 gerilediğinin de anlatıldığı haberde "Siyasi gerilimler, uluslararası yatırımcıları tedirgin ederken Sayın Erdoğan'ın son konuşmaları ve medya haberleri, Türkiye'nin piyasaları üzerinde ek baskı oluşturduğu gibi görülüyor" yorumuna da yer verildi.



Bu arada, WSJ'nin değerlendirmelerini aktardığı Standard Bank PLC'nin yükselen piyasalar araştırma bölümü başkanı Tim Ash da, Türk hükümetinin "taarruz"u ileriye götürürken yolsuzluk iddialarının iç ve dış komplolara bağladığını belirterek "Yeni iddialar olursa, kabinede istifalar olabilir, yeni veya daha az tecrübeli, piyasaları daha az kavrayan bakanlar ön plana çıkabilir" şeklinde konuştu.



Ash Türkiye'de yaşananlar ile ilgili olarak da "Sermaye girişlerini daha da yavaşlatıyor, lira üzerinde yukarıya doğru başkı yaratarak TC Merkez Bankası'yı, politika faizlerinde olası yeni artışlar dahil, karşı önlem almaya mecbur ediyor" dedi.



FT:"SKANDALIN ETKİLERİ İŞ DÜNYASINI VURDU"



İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times ise "skandalın etkilerinin iş dünyasını vurduğunu" belirtirken Gülen hareketine yakın şirketlerin hisselerinin düşmesinin Erdoğan ile Gülen arasındaki "çatlağın" olası ekonomi etkilerinin bir işareti olarak değerlendirildiğini kaydetti.



"Skandalın, FED parasal teşvikini azaltırken Türk ekonomisinin kısa vadeli sermaye girişlerine olan bağımlılığı nedeniyle Türk ekonomisinin rahatsızlık konusu olduğu bir dönemde patlak verdiğini" kaydeden gazete,



"Halkbank'ın İran ile olan bağları nedeniyle uzun bir süre ABD'nin büyüteçinin odağında olduğunu" da yazdı. FT şunları da yazdı:



"Yolsuzluk iddialarına, hükümetin düzinelerce polisi görevinden almasına ve gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkilerine ilişkin kaygılar, Türkiye'nin önde gelen iş örgütleri TÜSİAD, MÜSİAD ve TUSKON tarafından dile getirildi. Bu örgütler, sırasıyla Türkiye'nin eski laik elidi, Sayın Erdoğan'ın kökleri İslam'da olan AK Parti'si ve Gülencilere yakın görülüyor."



Financial Times, haberine son verirken de "Türk işadamları ve yabancı diplomatlar, Türkiye'ye yönelik bir miktar doğrudan yabancı yatırımın, Sayın Erdoğan'ın geçen yaz yönetimine karşı yapılan kitlesel protestoları bastırması üzerine siyasi risk ve öngürülemezliğe ilişkin kaygıların nedeniyle askıya alındığını söylemişlerdi" sözlerini de kullandı. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin