Wikileaks'ın Amerikan mesajında şok Türkiye iddiası!

WikiLeaks’in önceki gün sitesinde yayınladığı Suudi Arabistan’ın gizli yazışmalarında Türkiye’ye ilişkin ilginç bir ayrıntı dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Wikileaks'ın Amerikan mesajında şok Türkiye iddiası!

2012 yılına bir belgede, Tahran’daki Suudi Büyükelçiliği’nden Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen ve nükleer müzakerelerle ilgili “Tahran’a kur yapan Amerikan mesajları”nın adı açıklanmayan bir Türk aracı tarafından taşındığı iddia ediliyor. WikiLeaks tarafından ifşa edilen Suudi Arabistan’ın gizli yazışmaları, Riyad’ın, bölgesel rakibi İran’la ilişkileri, Suriye’de muhaliflere ve Mısır’da darbe hükümetine verdiği destek ve Tahran’ın nükleer programına ilişkin uluslararası uzlaşıya muhalefetine dair önemli detaylar barındırıyor.



ŞÜPHECİ YAKLAŞIM



Amerikan Associated Press’in (AP) haberine göre 2012 yılına ait belgelerden biri, Suudi Arabistan’ın İran’ın nükleer programına dair müzakerelere karşı bilinen şüpheci yaklaşımının altını çiziyor. Tahran’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nden Suudi Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen “ABD’nin İran’a kur yapan” mesajının adı açıklanmayan bir Türk aracı tarafından taşındığı öne sürülüyor.



AP’ye göre elçilikten bakanlığa gönderilen söz konusu iç yazışmada Riyad, ABD’nin özellikle “Rus garantileri” de olduğu takdirde İran’ın barışçı nükleer programına itirazı olmadığı yönünde uyarılıyor. 2012 yılında İran’da Mahmud Ahmedinejad cumhurbaşkanlığı görevindeydi. Barack Obama da ABD Başkanlığı görevini bugün olduğu gibi yürütüyordu. O dönem Batı ile İran arasında bu ülkenin nükleer programına dair uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin yanı sıra Parchin askeri tesisinde nükleer silah geliştirme planları yaptığına dair iddialardan ötürü gerilim artmıştı.



Haberin deavmını okumak için TIKLAYIN...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin