Wall Street Journal Türkiye'den bir analiz: Gezi Olayları Türk medyasını sarsmaya devam ediyor

Gezi olayları siyasi ve sosyolojik boyutu ile tartışılmaya devam ederken, medya yoğun istifa ve işten çıkarmalarla sarsılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Wall Street Journal Türkiye'den bir analiz: Gezi Olayları Türk medyasını sarsmaya devam ediyor

Kerim KARAKAYA / Wall Street Journal 



Son günlerde, birçok medya kurumunda Gezi Olayları nedeniyle istifa ve işten çıkarmalar yaşanıyor. İstifa edenlerin tam sayısına ulaşmak zor.. Ancak sadece üst düzey yönetici ve yazarların istifası ya da işten çıkarılmaları bile medyada yaşanan depremin şiddetini ortaya koyuyor. Öte yandan medyadaki iktidar-medya ilişkileri üzerine tartışmalar yeniden alevleniyor.

Türk Medyası, ilk olarak Gezi Olayları'na yayınlarında yeteri kadar yer vermemekle suçlandı. Bu suçlama protestoya dönüştü ve Türkiye'nin en popüler haber kanallarından NTV'nin önü, binlerce kişinin protesto gösterisine sahne oldu. O dönem Doğuş Medya Grubu Genel Müdürü Cem Aydın protestocularla bir araya gelerek taleplerini dinledi ve NTV kendisine yapılan protestoları canlı yayınla izleyicilerine aktardı.



Gezi Olayları sonrasında Türk medyası, tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşıyor

Bu olayın ardından ilk üst düzey yönetici istifası da geldi. Cem Aydın yönetime istifasını verdi. Aydın, 10 yıldan fazla süredir devam ettiği görevinden "Yaşanan son gelişmelerin tüm medyayı olduğu gibi NTV çalışanlarını da üzdüğünün farkındayım. Eleştiriler büyük oranda haklıdır. Bunu herhangi bir nedenle değil vicdanımla söylüyorum" diyerek ayrılma kararını açıkladı.



Aydın'ın istifası Doğuş Yayın Grubu'ndaki depremdi. Artçıları hala devam ediyor.

Bugün NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç ve Program Yapımcısı Çiğden Anad'ın istifa ettikleri haberi geldi. Kanalın Genel Yayın Yönetmeni Ömer Özgüner'in ise aynı grup bünyesindeki Star TV'ye içerik grup başkanı olarak atandığı belirtildi. NTV Yayın Koordinatörlüğüne, bir dönem başbakanlık muhabirliği de yapmış olan NTV Haber Müdürü Nermin Yurteri getirildi.

Bir çok çalışan daha olaylar ilk başladığında tepki olarak istifa etmişti. NTV Radyo'da program yapan aynı zamanda dijital içerik sorumlularından Dilara Eldaş da o isimlerden biriydi.



Yayın politikasına karşı tepkisini istifası ile gösteren Eldaş, The Wall Street Journal'a "Kurum içinde kalıp elimizden geldiğince düzgün haberler yapmak tabii ki doğru seçimlerden biri. Kaldı ki ben sesimi en çok sosyal medya haberleri ile duyuruyordum, kendi işimi yapamamam gibi bir durum söz konusu değildi. Ama benim ekol olarak özümsediğim, sayısız eğitiminden geçtiğim bir kurumu protesto etmek için elimde bir tek istifam vardı. Ben de onu verdim" dedi.

Doğuş Grubu'na ait olan NTV Tarih Dergisi'nin Gezi Olayları'nı kapak yaptığı son sayısı yayınlanmadı. Dergi'nin kapatılıp kapatılmadığı konusundaki tek somut açıklama istifa eden NTV Tarih Genel Yayın Yönetmeni Gürsel Göncü'den geldi. Göncü, Radikal Gazetesi'ne verdiği demeçte "Dergi kapatıldığı için kalmak gibi bir şey benim için kabul edilemez. İstifamı bildirdim. Ama ekipteki arkadaşlar ne yapar bilemiyorum. Ailesi olanlar var' dedi.



Yine NTV Dergi Grubu'nu yöneten Neyyire Özkan ayrılma kararı aldı. Doğuş Medya Grubu tarihindeki en önemli işten çıkarma ve istifa furyasını yaşarken diğer medya kuruluşlarında da benzer gelişmeler yaşanıyor.

Habertürk Gazetesi Editörlerinden Kutlu Esendemir yayın politikasını eleştirirken, "Ne yapacağımı bilmiyorum ama ne yapmamam gerektiğini biliyorum" diyerek kurumundan ayrıldığını duyurdu.

Hükümete yakınlığı ile bilinen Sabah Gazetesi'nde sanat yazıları kaleme alan Alper Bahçekapılı önce gazetesinin önünde "Duran Adam" protestosunu gerçekleştirdi, ardından istifa etti.

En yoğun işten çıkarmalardan bir bölümü de Gezi Olayları'ndan kısa bir süre önce Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) el koyduğu işadamı Mehmet Emin Karamehmet'e ait medya kuruluşlarında oldu. TMSF'nin el koymasının ardından Akşam Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya görevden alınırken yerine bir dönem AKP Milletvekilliği de yapan gazeteci Mehmet Ocaktan getirildi.

Ocaktan'ın göreve başlamasının ardından köşe yazarları Gürkan Hacır, Tuğçe Tatari ve Hüsnü Mahalli gibi muhalif yazıları ile bilinen yazarların işine son verildi.



Yine TMSF'nin el koyduğu SKY Türk TV'de ekonomi gazetecisi Murat Sabuncu kurumdan ayrıldı. Program yapımcısı Hilmi Hacaloğlu'nun programı sona erdi. Ciner Grubu'nun TMSF'den aldığı Show TV'de ise ana haber yapımcı ve sunucuları olan Ali Kırca ve Tuba Atav'ın izne çıkarıldığı, iznin ardından kurumlarına geri dönmeyecekleri iddia edildi.

Son olarak Gezi Olayları karşıtı en sert yayınları yapan Yeni Şafak Gazetesi'nin demokrat yazarlarından Kürşat Bumin'in yazıları sonlandırıldı.

Peki bu istifa ve görevden almalar ne anlama geliyor? Türk medyası yeni bir dönüşüm mü yaşıyor?



YAZININ DEVAMI İÇİN:



http://www.wsj.com.tr/article/SB10001424127887324399404578585543820609944.html

 




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin