Wall Street Journal: Türkiye'de tüm ilerlemeler riske atıldı!

Türkiye ekonomisi yabancı basında yoğun haber ve yorumlara konu olmayı sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Wall Street Journal: Türkiye'de tüm ilerlemeler riske atıldı!

Wall Street Journal gazetesi de, "AKP'nin 10 yıl önce başa geldiğinde Türk ekonomisi için doğru olan çok şey yaptığını, ancak Başbakan'ın siyasi sertliği ve komplo teorilerine yatkınlığının tüm bu ilerlemeleri riske attığını" iddia ediyor.



ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal tarafından yayımlanan bir analize "Son günlerde yazılanların çoğu son zamanlara kadar bir star olan Türkiye'nin en başta dikkatlere girmesine neden olan gelişen piyasalarda yeni başlayan kriz ile ilgili oldu. Lira 2013'ün başından bu yana yüzde 30 değer kaybetti.



Merkez Bankası geçen hafta bu düşüşün önüne geçebilmek için kısa vadeli faiz oranlarını yüzde 12'ye kadar yükseltti. Bu kısa süreliğine de olsa yardımcı oldu ancak liradaki düşüş bu hafta yeniden başladı" sözleriyle giriliyor. 



Bunun ardından WSJ, "Peki Ankara, Ben Bernanke'nin başlattığı carry trade'den çıkışın yeni bir kurbanı mı? Bir dereceye kadar evet ancak Türkiye'nin çoğu sorunu iç nedenlerden kaynaklanıyor" dediği analizinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk başarılarından birisinin lirayı istikrara kavuşturmak ve enflasyonu tek haneli seviyelere düşürmek olduğunu, güçlenen para birimi, özelleştirmeler ve ekonomik reformlar Türkiye ekonomisinin 2004 ve 2013 arasında iki kat büyümesine yardımcı olduğunu belirtiyor. 



Bunun ardından 17 Aralık sürecinde yaşananlara dikkat çeken gazete, "piyasalar sanki Türkiye'nin modern piyasa ekonomisinden daha değersiz bir diktatörlükle yönetildiğini yeni fark etmiş gibi bir tepki verdi" dediği analizinde bir hedge-fon yöneticisinin "Hakimleri görevden aldıktan sonra yolsuzluk ilk yıl iki katına çıkar. İkinci yıl dört katına" sözlerini yansıtıyor. 



WSJ, "Paralarını yurtdışına götürebilecek Türkler de liranın bu kez ne kadar düşeceğini görmek için beklemiyorlar" değerlendirmesine yer verdikten sonra tüm bunların "bir diğer emlak balonunun patlaması" gibi görünen bir ortamda yaşandığına, geçen son beş yılda Türkiye'de yaratılan istihdamın yarısını inşaat sektöründen kaynaklandığına dikkat çekerek şu savları dile getiriyor:



"Dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Fed ve diğerlerinin parasal genişleme politikaları patlayan bir piyasaya paranın akışının da önünü açtı. Şimdi ise faiz oranları yükselirken ve para ülkeyi terk ediyorken yükleniciler kendilerini projelerini tamamlamak için yeterli parayı bulamayacak bir durumda buluyorlar."



WSJ, analizine son verirken de "AKP 10 yıl önce başa geldiğinde Türk ekonomisi için doğru olan çok şey yaptı ancak Başbakan'ın siyasi sertliği ve komplo teorilerine yatkınlığı tüm bu ilerlemeleri riske attı. Türk ekonomisi patlayan bir balona karşın hayatta kalabilir. Ancak hukuk kurallarını çöpe atan ve siyasi rakiplerine devletin düşmanı gibi davranan bir Başbakan, finansal bir terim kullanmak gerekirse, sistematik risk alıyor" uyarısını yaptı.(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin