Wall Street Journal, Merkez Bankası'na destek çıktı

Gazete, Merkez Bankası'nın 1 aylık repo ihalelerine son vermesine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Wall Street Journal, Merkez Bankası'na destek çıktı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 19 Kasım'daki toplantısında faizleri artırmazken bir aylık repo ihalelerine son vermesi, doğru bir adım olarak nitelenmekle birlikte yetmeyebileceği düşünülüyor. 



Wall Street Journal gazetesi, "Türkiye'nin merkez bankası, yükselen enflasyonun daha fazla artmasını önlemek için faizleri artırmaktan başka her şey yapıyor ve aylarca ilk defa lirayı desteklemek için yeterince şahinleşebilir" değerlendirmesinde bulundu.



ABD'nin borsa ve iş dünyasının gazetesi Wall Street Journal, Para Politika Kurulu, beklentilerin doğrultusunda Salı günkü toplantısında kilit faiz oranlarını değiştirmemiş olsa da Merkez Bankası'nın elinde ülkenin finansal sistemindeki likiditeyi artırmak veya azaltmak için ek enstrümanların bulunduğunu belirterek şöyle dedi:



"Böylece, kilit faiz oranları değiştirilmezken, faiz belirleyicileri, bir aylık repo ihaleleriyle bankaları fonlamaya son vereceklerini de söylediler."



"FAİZ ARTIŞINA DOĞRU BİR ADIM OLABİLİR"



Kurulun bir aylık repo ihalelerine son verme kararının likiditeyi sıkılaştırırken borçlanma maliyetlerini yükseltmiş olduğuna işaret eden gazete, "Ekonomistler, bunun para birimi destekleyici bir faiz artışına doğru bir adım olabileceğini düşünüyorlar" diye yazdı.



Buna karşın, kararın yeterli olmayabileceği uyarısının da yapıldığı haberde karar için "doğru yönde bir adım" olarak değerlendiren Morgan Stanley iktisatçısı Tevfik Aksoy'un "Küresel koşullar, ek bir sıkılaştırmayı gerektirirse Türkiye Merkez Bankası'nın daha fazla yapması gerekebilir" sözleri de yansıtıldı.



WSJ, bir aylık repo ihalelerini sonlandırılmasıyla bankaların borçlanması maliyetlerinin yüzde 7.75'e yakın bir düzeye çıkarılacağının belirtildiğine dikkat çekerken kurulun kararının ardından liranın yüzde 0.5 değer kazandığını da vurguladı. 



"FED TAHVİL ALIMLARINI AZALTIRSA MERKEZ FAİZLERİ ARTIRMAK ZORUNDA KALABİLİR"



Lirayı desteklemek üzere Haziran'dan beri döviz rezervlerinin dörtte birini oluşturan 13 milyar dolar harcansa da bunun fazla bir etkisi olmadığı da kaydedilen haberde "Salı günkü kararının ardından, analistler bir kez daha FED aylık tahvil alımlarını azaltmaya başladığında Türkiye'nin merkez bankasının faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalabileceği uyarısını yaptılar" diye yazdı. 



ABD'li gazete, haberini noktalarken de Salı günkü kararını değerlendiren Citigroup iktisatcısı İlker Domaç'ın TC Merkez Bankası'nın "alışılmamış çerçevesinin sınırlarının giderek daha belirgin hale geldiği" görüşünü de aktardı. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin