Wall Street Journal: Erdoğan Türk diasporasını gözüne kestirdi!

Başbakan'ın Almanya ziyareti ile ilgilenen yabancı basın arasında Wall Street Journal da var.

Google Haberlere Abone ol
Wall Street Journal: Erdoğan Türk diasporasını gözüne kestirdi!

ABD'li gazete, Erdoğan için "Yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde birleştirici lider imajını güçlendirme arayışı içerisinde. Bunun için Erdoğan sıra dışı bir yerde potansiyel seçmenlere bu akşam bir konuşma yapacak: Almanya'nın başkenti Berlin" diyor.



ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, bu yaz yapılacak seçimlerde ülkenin halk tarafından seçilecek ilk cumhurbaşkanını belirlenmesinin yanısıra yurt dışındaki Türklerin de ilk kez sandık başına gideceğine dikkat çekiyor. 



Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt dışında destek aradığını savunan gazete, "Erdoğan'ın yurt dışında destek arayışı kendisi ve İslami kökleri olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) için zor zamanların yaşandığı bir dönemde geldi" diye yazıyor.



AKP'nin iktidarda olduğu son on yıldır Türkiye'nin ekonomik ve diplomatik gücünde hızlı bir artış yaşandığını ancak Başbakan'ın Aralık ayında yürütülen bir yolsuzluk operasyonu nedeniyle "darbe aldığını" savunan gazete, "Her ne kadar AKP şu an yüzde 45'lik geniş çaplı bir desteğe sahip olsa da seçim döneminin başlamasının hemen öncesinde Erdoğan'ın muhafazakar cephesi güç kaybediyor" yorumunu yapıyor. 



Bunun ardından ziyaret sırasında yaklaşık 300 bin Türk'ün yaşadığı tahmin edilen Berlin'deki Kreuzberg bölgesinde düzenlenecek etkinlik üzerinde durulduğu haberde Erdoğan'ın daha önce Almanya'daTürklere konuşmalar yaptığını ancak artık yurt dışında Türklerin seçimlerde oy kullanabileceği için Erdoğan'ın Berlin'de potansiyel seçmenlere hitap edeceğine dikkat çekiliyor. 



WSJ, Almanya'da 3 milyon Türk'ün yaşadığı tahmin edildiğini belirtirken Berlin'deki Free Üniversitesi'nde Türkiye uzmanı olan Claus Schönig'in Almanya'daki Türklerin çoğunun muhafazakar kırsal bölgelerden geldiğini bu nedenle "Erdoğan'ın politikalarını oldukça iyi gördüklerini" söylediğini de belirtiyor.



Ancak buradaki Türklerin yüzde 15'indan fazlasını Alevilerin oluşturduğu tahmin edildiğine de işaret eden gazete "Geleneksel olarak laik görüşü benimseyen Aleviler AKP'nin politikalarına da temkinli yaklaşıyorlar. Geçen yaz Türkiye'de yapılan protestolarda ölen altı kişinin hepsi Alevi idi" diye yazıyor. 



Nitekim bir Alevi grup Erdoğan'ın Berlin ziyareti ile eş zamanlı olarak bir protesto organize ettiğine işaret eden gazete, "Diğer yandan son zamanlarda Erdoğan ile tartışma içerisine giren din adamı Fethullah Gülen Almanya'da 160 okuldan oluşan ağı ile bu ülkedeki etkisini genişletiyor" diyor.



Gazete, Almanya'da yaşayan "birçok Türk geçen yıl yaşanan protestolarda Erdoğan'ın takındığı sert tutum karşısında da şok oldular" dedikten sonra bazı Türklerin görüşlerini de yansıtıyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin