Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin kimdir. Putin'in Şefi Yevgeniy Prigojin öldü mü. Yevgeniy Prigojin ve Putin nasıl tanıştı?

Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin ilk olarak Wagner-Rusya krizinin ardından gündeme geldi. Restoran işletmeciliğinden paramiliter grup liderliğine geçen Yevgeniy Prigojin 1990 yılında restoranında ağırladığı Putin ile arkadaşlık kurdu ve karlı devlet ihaleleri aldı. Wagner kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "şefi" olarak biliniyordu. Peki Putin'in Şefi Yevgeniy Prigojin öldü mü? İşte Wagner grup lider Yevgeniy Prigojin hakkında detaylar.

Google Haberlere Abone ol
Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin kimdir. Putin'in Şefi Yevgeniy Prigojin öldü mü. Yevgeniy Prigojin ve Putin nasıl tanıştı?

Wagner grup lideri Yevgeniy Prigojin, Rus yönetimine başlattığı isyanla dünya gündemine oturmuştu. Prigojin Ukrayna'dan Orta Afrika'ya kadar faaliyet gösteren paramiliter grubun kurucusudur.

Gençlik yıllarında "hırsızlık, dolandırıcılık ve gençleri suça bulaştırma" suçlarından 12 yıl hapis cezası aldı. 1 Haziran 1961 St. Petersburg doğumlu Yevgeniy Prigojin, bindiği özel bir jetin düşmesi sonucunda 62 yaşında hayatını kaybetti. 

Peki Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin kimdir. Putin'in Şefi Yevgeniy Prigojin kaç yaşında. Yevgeniy Prigojin ve Putin nasıl tanıştı?

PRİGOJİN VE PUTİN NASIL TANIŞTI?

Tahliye edildikten sonra 1990'lı yıllarda sonra annesi ve üvey babasıyla St. Petersburg Aprashaka Bit Pazarı'nda sosisli sandviç satmaya başladı. Sonrasında işlerini büyüttü ve açtığı restoranında dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Vladimir Putin ile dostluk kuran Yevgeniy Prigojin, restoranında ona hizmet etmesi nedeniyle "Putin'in şefi" diye anıldı.

WAGNER LİDERİ YEVGENİY PRİGOJİN KİMDİR?

Medya da dahil olmak üzere farklı sektörlere yönelen Prigojin ABD'de "trol fabrikası" diye de bilinen İnternet Araştırma Ajansını (IRA) finanse etmek ve 2016 ABD Başkanlık seçimlerine müdahale ile suçlandı.

Wagner ile bağlantısı olduğunu senelerce inkar eden Prigojin ocak ayında Wagner şirketini kurduğunu kabul etti.

1995 yılında restoran açan Prigojin 1997 yılında "New Island" adıyla yüzen restoran kurdu ve bu restoran şehrin en gözde mekanlarından biri oldu.

Prigojin ortağıyla işlerini büyüttükten sonra New Island'da Vladimir Putin ve eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a yemek ikram etti. 2002'de ABD Başkanı George W. Bush'u ağırladı. Putin de doğum gününü bu restoranda kutladı.

Zamanla Putin ile yakınlaşan Prigojin 2003'te ortaklarından ayrıldı ve kendi restoranını kurdu. Prigojin yemek şirketi sayesinde çok sayıda devlet ihalesi almaya başladı. 

Rusya merkezli Yolsuzlukla Mücadele Vakfı, Prigojin'i "yozlaşmış iş uygulamaları" yapmakla suçladı. 2017 yılında yasa dışı servetinin bir milyar ruble değerinde olduğunu iddia etti.

Bununla birlikte Prigojin'in, 2016 Başkanlık seçimlerinde ABD'nin "siyasi ve sosyal gerilimleri artırmak için dijital kampanyalar yapmaya çalışan Rus trol fabrikası" olarak tanımladığı İnternet Araştırma Ajansını finanse ettiği öne sürüldü.

PRİGOJİN WAGNER GRUBUYLA TANINDI

Prigojin, eski Rus istihbarat subayı Dmitry Utkin'le birlikte 2014'te Donbas'ta Rusya destekli ayrılıkçıları desteklemek için Wagner şirketini kurdu. Wagner grubu üyelerinin çoğu hükümlülerden oluştu. Wagner grubu Ukrayna, Suriye, Orta Doğu ve Afrika'daki çatışmalara asker gönderdi.

İngiliz istihbaratı Ukrayna'da aktif Wagner birliklerinin sayısını 50 bin olarak verdi. Rusya'nın, Ukrayna'nın bazı bölgelerinde kontrolü ele almasında önemli rol oynadığı belirtilen Wagner "savaş suçları" ve insan hakları ihlalleri yapmakla da suçlanıyor.

WAGNER RUS YÖNETİMİYLE NEDEN AYRI DÜŞTÜ?

Wagner'in kurucusu Prigojin, son birkaç ayda defalarca Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna'daki ordunun başı Valery Gerasimov'u "beceriksizlikle" ve Ukrayna'da savaşan Wagner birimlerini kasten yetersiz ikmalle suçlamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, isim vermeden Ukrayna'daki "gönüllü oluşumların" haziranın sonuna dek kendisiyle sözleşme imzalaması gerektiğini belirtmişti. Bu hamle, hükümetin Wagner üzerinde kontrolü daha fazla ele alma girişimi olarak görülmüştü.

Wagner'in kurucusu Prigojin, 23 Haziran Cuma günü, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçladı ve karşılık vermekle tehdit etti, Rus yönetimine isyan başlattı.

Federal Güvenlik Servisi (FSB), "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı Wagner'in kamplarına saldırı düzenlendiğine dair iddiaları yalanlamıştı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin