Wagner milisleri Belarus’a mı gidecek? Polonya Belarus sınırında takviye güvenlik gücü görevlendirecek

Polonya, Wagner milislerinin Belarus'a gitme durumundan endişe duyarak sınır güvenliğini güçlendireceğini duyurdu. Varşova, yaklaşık 8 bin Wagner savaşçısının ülkeye gitme olasılığıyla ilgili bilgilere sahip olduklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Wagner milisleri Belarus’a mı gidecek? Polonya Belarus sınırında takviye güvenlik gücü görevlendirecek

Polonya, Rus paralı asker Wagner birliklerinin Belarus'a gönderilmesi planları üzerine, Belarus sınırındaki görevli polis sayısını artırma kararı aldı. İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Wagner grubunun komşu ülkeye konuşlandırılmasına cevaben sınırda ek birlikler görevlendirileceğini açıkladı. Terör karşıtı birliğin de içlerinde olduğu 500 ek polis memuru, ülkenin doğu sınırında halihazırda konuşlandırılmış olan 5 bin sınır muhafızı ve 2 bin askere destek olarak görev yapacak. Varşova'nın Belarus'la 418 kilometrelik sınırı bulunuyor.

Başbakan yardımcısı Jaroslaw Kaczynski de üniformalı personelin sayısının artırılacağını ve sınır tahkimatının güçlendirileceğini söylemişti. Kaczynski, 8 bin kadar Wagner savaşçısının Belarus'ta görev alacağı bilgisini aldıklarını aktardı.

Rus ordusunun yönetici kadrosunu yozlaşmayla ve Ukrayna'da yeteneksizlikle suçlayan Wagner lideri Yevgeni Prigojin, geçen hafta silahlı başkaldırı başlatarak, Rusya'ya yakın tarihinin en büyük siyasi krizlerinden birini yaşatmıştı.

Rostov'daki Güney Askeri Bölge Komutanlığı'nı ele geçiren ve Moskova'ya ilerleyen Wagner birlikleri Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "hainlerin cezalandırılacağı" yönündeki uyarısına rağmen geri adım atmamış, daha sonra Belarus'ta Devlet Başkanlığı koltuğunda oturan Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle Prigojin birliklerini geri çekmeyi kabul etmişti. "Daha fazla Rus kanı dökülmemesi için" geri çekildiğini belirten Prigojin, hedeflerinin hiçbir zaman hükümeti devirmek olmadığını açıklamıştı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin