Vericiler kapatıldı, yayınlar durdu

Bulgaristan'da Türkçe yayınların aktarıldığı radyo vericileri kapatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Vericiler kapatıldı, yayınlar durdu

Bulgaristan'da Türkiyelilerin yoğun yaşadığı bölgelere devlet radyosunun Türkçe yayınlarını aktaran vericiler kapatıldı. Vericilerin kapatılması yayınları takip eden Türkiyeliler arasında tepkilere neden oldu.



Bulgaristan devlet radyosu BNR'nin günlük üç saatlik Türkçe yayınlarını Türkiyelilerin yoğun olarak yaşadığı ülkenin güney ve doğu kesimlerine aktaran vericilerin kapatılması tepki çekti.



Türkçe yayınların başladığı 1945 yılından bu yana sadece 1984-1989 yılları arasında ülkedeki Türkiyelilere karşı yürütülen silah zoruyla Bulgarlaştırma döneminde kapatılan Türkçe yayınlar, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yayının sadece bir vericiden aktarılması nedeniyle Türkiyelilerin yaşadığı bölgelerde dinlenemiyor.



Özellikle orta yaşın üzerindeki Türkiyeliler tarafından dinlenen BNR'nin Türkçe yayınlarını ay başından bu yana takip edemediğini söyleyen Kırcaalili emekli öğretmen Fatme Mehmedali, "Cihazım bozulmuş diye tamirciye götürdüm ancak bozuk olmadığını ve yayınların durdurulduğunu öğrendim. Biz bu radyoyla büyüdük ve dinlemek istiyoruz. Neden kapattılar, kimse de bir açıklama yapmıyor" dedi.



Avukat Mustafa Bayramali ise Bulgaristan radyosunun Türkçe yayınlarının uzun bir tarihi olduğunu belirtti. Bayramali, "Zamanında köyümüzde iki radyo cihazı vardı. Neredeyse tüm köy bu iki radyonun etrafına toplanırdı ve Türkçe yayınları dinlerdi. Maalesef 2015 yılının ilk günlerinden itibaren Türkçe yayınları bölgemizde dinleyemiyoruz. Sebeplerini kimse izah etmedi" şeklinde konuştu.



BNR açıklama yapmadı



Bulgaristan devlet radyosu BNR, ülkede Türkiyelilerin yaşadığı bölgelere Türkçe yayınları aktaran vericilerin neden kapatıldığı konusunda açıklama yapmadı. 



Bulgaristan medyası Türkçe yayınların aktarıldığı Kırcaali, Şumnu, Razgrad, Tırgovişte gibi Türkiyelilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki orta dalga vericilerin kapatıldığını, yayınların sadece ülkenin kuzey batısındaki Vidin vericisinden aktarıldığını duyurdu. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin