Vali Mutlu: Sonbahar fevkalade sükunet içinde geçecek

İstanbul Valisi, Gezi olaylarının sonbaharda da devam edeceği yönündeki kaygıların yersiz olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Vali Mutlu: Sonbahar fevkalade sükunet içinde geçecek

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Gezi Parkı olaylarının eylül itibariyle devam edeceği yönündeki kaygıların yersiz olduğunu belirterek, “Böyle bir kaygıyı hissetmemizi gerektirecek bir olgu içerisinde olmadığımızı ifade edeyim” dedi.



Vali Mutlu, cuma namazı sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yeni eğitim yılı öncesi alınan önlemlere ilişkin konuşan Vali Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul’da pazartesi günü yaklaşık 2 milyon 650 bin öğrencinin ders başı yapacağını söyledi. Mutlu, “İstanbul’da eğitim öğretimi alt yapı ve fiziki donanım itibariyle en iyi noktaya çıkartabilmek için ciddi çaba sarf ettik ve bu yıl çok daha yoğun derslik hazırlamak suretiyle standartlarımızı iyileştirdik. İnşallah sıkıntısız bir şekilde başlayacağız” dedi.



Pazartesi günü toplu taşıma araçlarının ücretsiz olacağını belirten Vali Mutlu, “İstanbul trafiğine her gün 500 civarında yeni araç çıkıyor. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Karayolları, İstanbul’un trafik alt yapısını iyileştirebilmek için çok yoğun çalışıyorlar. Trafik denetleme ekiplerimiz de bu konuyla ilgili vatandaşlarımızın rahat bir şekilde ulaşımlarını temin edebilmek için denetimlerini artıracaklar. Yapmamız gerekli olan şey ortaklaşmadır. Trafik alt yapısı önemli fakat sürücülerimizin de bu konuda birbirlerine hoşgörü içerisinde gerekli kolaylığı göstermeleri önemli. Belli yerlerde, belli saatlerde İstanbul trafiğinde bir sıkışma olduğunu biliyoruz. O nedenle eğitim ve öğretimin başlamasıyla birlikte oluşacak trafik yoğunluğuna karşı duyarlı olmak, dikkat olmak ve ortaklaşamaya devam etmemiz lazım” diye konuştu.



İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, haziran ayında yaşanan Gezi Parkı olaylarıyla ilgili bir soru üzerine de, “Haziran ayı içerisinde Taksim’de yaşanmış olan hadiseler Eylül ayı itibariyle de devam edebileceği yönündeki bir takım kaygıların sosyal medyada paylaşıldığını izliyoruz. Böyle bir kaygıyı kesinlikle hissetmemizi gerektirecek bir olgu içerisinde olmadığımızı ifade edeyim. Sadece haziran ayındaki olaylar değil, bundan önceki dönemlerde de İstanbul’da bir takım toplumsal hadiselerde gördüğümüz ben marjinal gruplar diye ifade ediyorum, onlar bunu çok sevmiyorlar ama sayıları mahdut olan grupların yaptıkları farklı eylemler var. Bu eylemlikleri Gezi Parkı sürecinde toplumumuzun belli kesimleri tarafından da çevresel bilinçle ortada bir vaka olarak seyrettiğini gördük” şeklinde konuştu.



Gezi Parkı olayları konusunda halkın bilinçlendiğini anlatan Mutlu, “Bundan sonrasıyla ilgili toplumsal hafızanın çok güçlü olması, kimin hangi hedeflerle ne yapmak istediği, güçlenen Türkiye ile ilgili oynanan planların ne olduğu yönünde 76 milyonun fevkalade yüksek toplumsal şuuru vardır. Bu şuur eylülde, ekimde, kasımda ve bundan sonraki süreçte Türkiye ve İstanbul’da oyun oynamak isteyenlere bu fırsatı vermez. Ama bir takım marjinal grupların bu yöndeki gayretleri ve istikrarsızlaştırma, ateşi biraz yüksek tutarak toplumun moralini bozma yönündeki çabalarını görebiliriz. Nitekim bunu Kadıköy’de gördüm” dedi.



Vali Hüseyin Avni Mutlu, Kadıköy’de yaşanan olaylara ilişkin üzüntü duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi;



“Fevkalade sakin ve sükunetli olan bu bölgede haziran, temmuz ve ağustos ayı itibariyle pek çok farklı forumlar düzenlendi. Biz bu forumların tamamında gerekli olan demokratik duyarlılığı göstererek, herhangi bir müdahalede bulunmadık. Fakat gece yarısında 1500-2000 kişilik bir grubun bir gösteri hakkını kullanması söz konusu olabilir mi? Gecenin 24.00’ündeki bir gösteri hakkının kullanılması doğru değildir. Etrafı ateşe vererek, molotofkokteylileriyle, havai fişeklerle Kadıköy’ün huzurunu bozarak, ellerindeki kurşun, demir ve cam bilyelerle polise saldırarak gösteri hakkını kullanamazsınız. Halkın tiyatrosunu revire çevirip gösteri hakkını kullanamazsınız. Kadıköylülerin bununla hiç ilgisi yok. Kadıköy’den yeni bir hareket başlatmaya yönelik marjinal grupların yapmış oldukları çalışmalar ve bu gruplara emniyetimizin yaptığı müdahaleler oldu. Halkımız bu konuda rahat olsun. Ülkenin huzurunu kaçırmak isteyen marjinal gruplar olabilir, olacaktır, bu eskiden de vardı. Bunlarla da devletin güvenlik birimleri gerekli yasal mücadelelerini sürdüreceklerdir. Fevkalade sükunet içerisinde bir sonbahar yaşanacaktır. Bu konuyla ilgili bizim hiçbir kaygımız yok. Biz her şeyden fevkalade eminiz.” İHA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin