VALİ AKSİNİ SÖYLESE DE NTV HABER MÜDÜRÜ METE ÇUBUKÇU'YA GÖRE GÜVENLİK ŞERİDİNDE ZAFİYET VARDI

Bugüne kadar birçok çatışma ve savaş alanında muhabirlik yapan NTV Haber Müdürü Çubukçu'ya göre polisin güvenlik şeridini yakın kurması, gazetecilerin riski öngörmesini engelledi. Çubukçu, 1 Mayıs'ta habercilerin güvenlik teçhizatlarıyla göreve çıkacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
VALİ AKSİNİ SÖYLESE DE NTV HABER MÜDÜRÜ METE ÇUBUKÇU'YA GÖRE GÜVENLİK ŞERİDİNDE ZAFİYET VARDI

NTV Haber Müdürü Mete Çubukçu, Bostancı'daki operasyon sırasında vurulan kameraman İlhan Kandaz'ın sağlık durumunun iyi olduğunu, evinde dinlendiğini söyledi.


Dünkü (27 Nisan) operasyon sırasında kurşun Kandaz'ın kulağının yakınını sıyırmıştı. Kandaz'la aynı bölgede bulunan 16 yaşındaki M.Ş. vurulup ölmüştü.


Bianet'in sorularını yanıtlayan Çubukçu'ya göre, gazeteciler silahlı çatışmanın bu kadar yakınında çalışmamalıydı. Ancak Çubukçu buna öncelikle polisin çektiği güvenlik şeridinin neden olduğunu düşünüyor.


"Gazeteciler kendilerini 'güvenli bölgede', yani çalışılabilecek alanda görüyordu" diyen Çubukçu, bu bölgede sivillerin bulunduğuna da dikkat çekiyor.


İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, dünkü operasyonda ölen polis amiri Semih Balaban'ın bugünkü cenaze töreninde, ölen M.Ş. için "olay yerinden geçmekte olan" dedi.


"Şehir içinde akla kask, çelik yelek gelmiyor"


Kendisi de birçok çatışma ve savaş alanında muhabirlik yapan Çubukçu, şehir içinde yaşanan dünkü gibi bir olayla, savaş ve çatışma alanlarının farklı olduğunu söylüyor: "Savaş alanıyla şehir içi durum farklı. Bu tür olaylarda kask, çelik yelek akla gelmiyor. Ama savaş alanlarında bu zaten gerekli. Şehir içinde de gazetecinin, kameramanın bu mesafelerde bulunmaması gerekiyor. Gazetecilik refleksiyle yaklaşılabiliyor. Daha iyi görüntü yakalamak ve sağlamak adına bu yapılamaz. Savaş alanlarında bu konuda tecrübeli gazeteciler çalışır. Ama şehir içinde çok farklı alanlardan gelen arkadaşlar görev yapabiliyor."


"Bundan sonra daha tedbirli olunacaktır"


Yine de dün yaşananların gazetecilerin tedbirsizliğinden değil, polisin güvenlik şeridi nedeniyle risk öngörememelerinden kaynaklandığını vurgulayan Çubukçu bundan sonrası için de şöyle konuşuyor:


"Bundan sonra, böyle bir şey yaşanırsa, hem arkadaşlara daha uzak mesafede olmaları söylenecek hem kendileri de daha tedbirli hale geleceklerdir."


Çubukçu muhabirlerinin ve kameramanlarının çoğunun tehlikeli ortamlarda haber yapmakla ilgili eğitimli olduğunu, toplumsal olaylarda kullanmak üzere koruyucu malzemelerinin envanterlerinde olduğunu söyledi: "Toplumsal olaylarda kendilerine kask, gaz maskesi gibi teçhizat veriliyor. Örneğin 1 Mayıs'ta bu tür malzemeyle göreve çıkacaklar."


Tolga Korkut/bianet

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin