Uzlaşma sağlandı: Tutuklu vekiller serbest kalacak

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, tutuklu milletvekillerinin tahliyesine imkan tanıyacak düzenlemeyi kabul etti.

Google Haberlere Abone ol
Uzlaşma sağlandı: Tutuklu vekiller serbest kalacak

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, tutuklu milletvekillerinin tahliyesine imkan tanıyacak düzenlemeyi kabul etti. Buna göre Meclis, seçimden önce veya sonra suç işleyen vekil hakkında gizli oylama yapacak.



TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, tutuklu milletvekillerinin tahliyesini sağlayacak düzenlemede uzlaştı. Aynı zamanda milletvekillerinin Meclis kararı olmadan tutuklanmasını önleyecek madde de kabul edildi.



Yasama Sorumsuzluğu ve Dokunulmazlığı başlıklı maddeye göre seçimden önce veya sonra suç işlediği ileri sürülen milletvekili Meclis'in gizli oyla vereceği izin kararı olmadıkça yakalanamayacak, gözaltına alınamayacak, sorgulanamayacak ve tutuklanamayacak. Ak Parti ve BDP, milletvekili yargılanmalarının da Meclis'in iznine tabi olmasını talep etti. CHP ise milletvekillerinin yasama işlevini aksatmayacak biçimde tutuksuz olarak yargılanmasını istedi.



 MHP KABUL ETMEDİ



MHP de Ağır Ceza Mahkemeleri'nin yetki alanına giren suçlar ve terör dosyalarının dokunulmazlık kapsamı dışında olmasını istedi. BDP bunlara ilave olarak cinsel istismar, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet ve zimmet gibi suçlar için de Meclis iznine gerek duyulmamasını önerdi.

MHP ve CHP suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili hakkındaki soruşturmanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı; kovuşturmanın ise Yargıtay tarafından yapılmasını istedi. Ak Parti ve BDP ise vekillerin genel hükümlere tabi olarak yargılanmasını talep etti.



KASTEN ÖLDÜRME HARİÇ



Mevcut anayasa, seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa'nın 14.maddesindeki durumlar (devletin bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler ile ağır cezayı gerektiren suçüstü hali dokunulmazlık kapsamı dışında tutuyor.



Komisyonda kabul edilen maddenin Anayasa'ya girmesi halinde mevcut tutuklu vekillerin serbest kalması gündeme gelecek. Ayrıca kasten birini öldürürken suçüstü yakalanmayan hiçbir milletvekiline Meclis kararı olmadan hiçbir şekilde dokunulamayacak.



Haberin devamı için tıklayın.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin