Uyanık ev sahipleri şimdi yandı. Bakanlık harekete geçti konut kampanyası sonrası artan fiyatlara büyük ceza geliyor: Yeni Evim Kampanyası açıklandı ev fiyatları 1 milyon arttı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanan Yeni Evim Kampanyası sonrası bazı fırsatçı emlakçı ve ev sahipleri hali hazırda satılan ev fiyatları üzerinden yaklaşık

Google Haberlere Abone ol
Uyanık ev sahipleri şimdi yandı. Bakanlık harekete geçti konut kampanyası sonrası artan fiyatlara büyük ceza geliyor: Yeni Evim Kampanyası açıklandı ev fiyatları 1 milyon arttı!

İki bakanlık tarafından açıklanan Yeni Evim Kampanyası ile 100 binden fazla orta gelirli vatandaşın konut sahibi olması için faizler aşağı çekildi.

Ancak özellikle internetteki platformlar üzerinden fiyatlarda bazı fırsatçılar ev fiyatlarına 1 milyona yakın artış yaptı. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri bu fırsatçılar karşısında harekete geçti.

Fiyat artışları konusunda düğmeye basan bakanlık Sabah gazetesinde yer alan habere göre Sahibinden.com platformundan 31 Aralık 2022 tarihindeki fiyatları istedi. Piyasayı manipüle edenleri tek tek tespit edecek olan bakanlık yetkilileri bu fırsatçılara çok yüksek meblağlarda para cezası kesecek. Aynı zamanda fırsatçılık yapılarak fiyatları fahiş şekilde artırılan konutlara kampanya desteği verilmeyecek. 

AYNI GÜN 1 MİLYON ZAM!

Orta gelirliye yönelik konut kampanyası 4 Ocak'ta açıklanmıştı. Yüzde 10 peşinat, 15 yıla kadar vade ile 0.69'dan başlayan oranlarla kredi desteğinin sağlanacağı kampanyanın açıklanmasıyla birlikte ilan sitelerinde de konut fiyatları anında yükseldi.

Yeni Evim Kampanyası açıklandığı gün 6.5 milyon liraya satılan bir evin fiyatı aynı gün 7 milyon 650 bin liraya çıkarıldı. İstanbul Esenler'de bir evin fiyatı da 700 bin liradan 1 milyon 250 bin liraya yükseltildiği görüldü. Bakanlık yetkilileri yüzlerce şikayetle birlikte bu fırsatçıları tek tek tespit ederek ağır cezalar uygulayacak. 

YENİ EVİM KAMPANYASI DETAYLARI

Yeni Evim Kampanyası'nın detayları da ortaya çıktı. 0.69 konut kredisi ile alınabilecek 0 dairelerle ilgili banka sürecinin tamamlanabilmesi için hem ev sahibi olacak vatandaşlar hem de satıcılar için önemli kriterler belirlendi. Bu kriterleri banka iki taraf için de inceleyecek. İşte kampanyaya ilişkin merak edilen soruların cevabı ve bu maddelerde dikkat çeken detaylar:

Eşlerden birinin üzerinde konut varsa yararlanamayacak. Hanede 18 yaşını geçmiş, SGK kaydı bulunan genç ise hanede ev varsa bile başvuruda bulunabilecek.

Konut bedelinin yüzde 10'u peşin alınacak, dileyen daha fazla da ödeyebilecek. 2 milyonluk bir daire için 200 bin TL minimum peşinat mutlaka ödenecek.

Kampanyada sıfır evler olacak. Emlak Konut Genel Müdürlüğü'nün ürettiği projeler, GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliği'ne bağlı olan şirketlerin projeleri ve 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri, teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde bu sürece dahil olacak.

16 Ocak 2023 itibarıyla konut üreticisinden konutunu bulan vatandaşlar kurasız konut kredisi alma hakkı elde edebilecek.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin