Utancın Z raporu: 2023'te de kadınlar katledilmeye devam ediyor. Ocak ayında 31 kadın cinayete kurban gitti 25 kadının ölümü ise halen şüpheli

2023 yılının ilk ayında da tablo Türkiye için çok ağır oldu. Ocak ayında Türkiye'de erkekler tarafından 31 kadın öldürüldü. 25 kadının ise ölümü halen şüpheli. Kadınlar yine en çok ateşli silahlar kullanılarak öldürüldü. Kadınları her zaman olduğu gibi acı bir tablo karşıladı. Çünkü kadınlar abileri, babaları ya da eşleri tarafından katledildi. Kadınlar ailelerinden akrabalarından hatta çocuklarından bile şiddet görerek hayattan koparıldı.

Utancın Z raporu: 2023'te de kadınlar katledilmeye devam ediyor. Ocak ayında 31 kadın cinayete kurban gitti 25 kadının ölümü ise halen şüpheli

Kadın cinayetleri Türkiye'nin utanç lekesi olarak kalmaya devam ediyor. 2023 yılına girdiğimiz ilk ayda da kadınlara yönelik şiddet, baskı ve saldırılar devam etti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Ocak ayının bilançosunu açıkladı. 

KENDİ HAYATLARI İÇİN KARAR ALMAK İSTERKEN ÖLDÜRÜLDÜ 

Yayımlanan verilere göre, "Öldürülen 31 kadından 12’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 1’i ekonomik bahane ile, 1’i bakım altında olduğu için, 2’si anneleri boşanmak istediği için intikam alma bahanesi ile, 1’i nefret bahanesi ile öldürüldü. 14’ünün ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 14 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur"

EN YAKINLARI TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜLER

"Ocak ayında öldürülen 31 kadının 11’i evli olduğu erkek, 4’ü birlikte olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 3’ü akrabası, 1’i kardeşi, 2’si babası, 3’ü oğlu, 1’i tanımadığı biri, 3’ü tanıdığı kişiler tarafından öldürülmüştür. 1 kadın cinayetinde failin yakınlığı belirlenememiştir. Bu ay kadınların %35’i evli olduğu erkek tarafından öldürüldü."

2022’DEN BERİ 56 KADIN YÜKSEKTEN DÜŞEREK ŞÜPHELI ŞEKİLDE HAYATINI KAYBETTİ

“Şüpheli” kelimesi kadınların öldürülmesinde şiddet geçmişi olduğunu, birlikte olduğu veya evli olduğu erkekten ayrılmak istediği erkeklerin de olayın içinde bulunduğu durumlarda kullanılıyor. Araştırılması, aydınlatılması gereken, şüpheli olgularda kullanılan bu kelime 2022'den beri 56 kadının hikayesi anlamına geliyor.

KDCP: "Şebnem Köker’in davasında taleplerimiz değerlendirilmeden beraat kararı verilmesi gibi bu ay da Beyzanur Özel’in dosyasında da delil yetersizliğinden beraat kararı verildi. Aynı şekilde yıllardır takip ettiğimiz Aysun Yıldırım dosyasında savcılık takipsizlik kararı verdi. Etkin süreçler yürütülmeden verilen kararlara karşı itirazda bulunduk. Adliyelerde, kadınların öldüğü yerlerde mücadeleye devam ediyoruz. Kadın cinayetlerini şüphede bırakmayacağız. Mücadelemizle Esin Güneş, Özlem Selek ve Şule Çet’in şüpheli ölümünün aslında kadın cinayeti olduğunu nasıl ortaya çıkardıysak, şüpheli şekilde ölen Aysun Yıldırım, Şebnem Köker ve tüm kadınlar için de mücadeleye devam edeceğiz."

31 KADIN ARTIK HAYATTA DEĞİL

Hatay’da yaşayan Suzay Ürek oğlu K.A.’nın kız kardeşlerine bıçakla saldırdığı sırada araya girmesi nedeniyle bıçaklanarak öldürüldü.

İstanbul’da 24 yaşındaki Ülkü Deniz Ersöz eskiden birlikte olduğu Bedirhan Uysal tarafından evinin önünde zorla arabaya bindirerek kaçırılmak istendi, direnince boynundan vurularak öldürüldü.

İzmir’de 22 yaşındaki Ecem Seçkin M.F. tarafından evinde defalarca bıçaklanarak öldürüldü.

Samsun’da 50 yaşındaki Zerrin Büyük ortaokulda okuyan iki çocuğunu görmek için okullarına gittiği sırada 17 yaşındaki oğlu A.A.Ö. tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Zerrin Büyük’ün çocuklarını ziyarete okula gittiğini öğrenen eskiden evli olduğu Ali Ö.’nün durumu oğlu A.A.Ö.’ye haber verdiği öğrenildi.

Kütahya’da 31 yaşındaki Ayşegül Türün evli olduğu İsmail Türün tarafından evinde bıçaklanarak öldürüldü.

ATEŞLİ SİLAHLARLA HAYATLARINDAN KOPARILDILAR

Kilis’te 24 yaşındaki Nihet Şemiye boşanmak istediği bahanesiyle Dibo Halil Muhammed tarafından sokak ortasında ateşli silahla öldürüldü.

İzmir’de 40 yaşındaki Necmiye Vural evli olduğunu öğrendiği için ayrılmak istediği Mehmet Atabay tarafından evinde ateşli silahla öldürüldü.

İstanbul’da 23 yaşındaki Dilara Gültay eskiden birlikte olduğu Mustafa Payan tarafından evine çağırıp boğarak öldürüldü. Görüşmeye gittiğini haber verdiği arkadaşı 30 yaşındaki Cansu Demirel peşinden gidip Dilara’yı sorunca fail onu da bıçaklayarak öldürdü.

Tekirdağ’da 24 yaşındaki Aysun Ahnas birlikte olduğu Baver Gözetir tarafından evinde bıçaklanarak öldürüldü. 

Mersin’de yaşayan Emine Ekinci evli olduğu Mehmet Ekinci tarafından kıskançlık bahanesiyle ateşli tabanca ile vurularak öldürüldü.  

TUĞÇE CAN DEFALARCA BIÇAKLANDI

Eskişehir’de yaşayan 25 yaşındaki Tuğçe Can, evinin girişinde birlikte olduğu Onur K. tarafından defalarca bıçaklanarak öldürüldü. Failin yakalanmadan önce intihar etmeye teşebbüs ettiği öğrenildi.

İstanbul’da 27 yaşındaki 2 çocuk annesi Sultan Barut evli olduğu Şener Barut tarafından kalbinden bıçaklanarak öldürüldü. Zonguldak’ta yaşayan Sultan, faille yaşadığı şiddetli geçimsizlik nedeniyle evinden ayrıldığı ve failin çeşitli suçlardan 5 adet suç kaydı olduğu öğrenildi.

Malatya’da yaşayan 30 yaşındaki 5 aylık hamile Esengül Korkmaz evli olduğu Kemal Korkmaz tarafından ateşli tabancayla vurularak öldürüldü. Fail daha sonra aynı silahla intihar etti. Failin uyuşturucu suçu nedeniyle 12 yıl hapse mahkûm edildiği ama korona salgını nedeniyle tahliye edildiği öğrenildi.

 OĞLU TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

41 yaşındaki Mine Akgül, 17 yaşındaki oğlu B.A. tarafından ateşli silahla başından vurularak öldürüldü. Fail dayısını da kolundan vurarak yaraladı.  

Bursa’da 28 yaşındaki Pelin Sezer, 65 yaşındaki Mehmet Mehdi Okulevi tarafından “para istediği” bahanesiyle ateşli silahla vurularak öldürüldü.

Tekirdağ’da 30 yaşındaki Ayşenur Akkurt, birlikte yaşadığı Rıdvan Kurt tarafından boğazından bıçakla kesilerek öldürüldü. Olaydan sonra intihara teşebbüs eden failin 9 ayrı suç kaydı bulunduğu öğrenildi.

Antalya’da yaşayan 63 yaşındaki Hülya Çetinkaya ve 46 yaşındaki Filiz Kaplan, akrabaları Okan Altay tarafından yakılarak öldürüldü. Failin ekonomik bahanelerle cinayeti işlediği öğrenildi. 

 UZAKLAŞTIRMA KARARI ALMAK İSTEDİ AMA ÖLDÜRÜLDÜ 

Kırşehir’de yaşayan 33 yaşındaki polis memuru 1 çocuk annesi Aslı Yılmaz, boşanma aşamasında olduğu polis memuru Hüseyin Emre Yılmaz tarafından çocuğunun gözü önünde vurularak öldürüldü. Aslı’nın uzaklaştırma kararının süresini uzatmak için başvurduğu, mahkemenin “şiddet eyleminde bulunacağına dair yeterli şüphe olmaması” sebebiyle reddettiği  öğrenildi.

Samsun’da 33 yaşındaki 3 çocuk annesi Sema Dalkalem, boşanma aşamasında olduğu erkeğin babası Ahmet Dalkalem tarafından boşanmak istediği bahanesiyle bıçaklanarak öldürüldü. 

Bursa’da 41 yaşındaki solist Nurcan İnan, evlenme teklifini kabul etmediği bahanesiyle İzzet A. tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü.

ÖLÜMÜNE KISKANÇLIK GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Ağrı’da Şirvan Gökser, kıskançlık bahanesiyle evli olduğu İlhami Gökser tarafından vurularak öldürüldü.

Denizli’de 38 yaşındaki Ummuhan Zerrin Uygun, evli olduğu Sinan Uygun tarafından boğazı kesilerek öldürüldü.

Muğla’da alzheimer hastası ve yatağa bağlı yaşayan 63 yaşındaki Canan Öner, kardeşi Uğur Öner tarafından tuz ruhu içirilerek öldürüldü.

 BABALARI ÖLDÜRDÜ

İstanbul’da 10 yaşındaki Büşra Altun ve 2 kardeşi, babaları Mahir Mehmet Altun tarafından asılarak öldürüldü.

Eskişehirde 84 yaşındaki 2 çocuk annesi Fatma Aslan, evli olduğu emekli astsubay Mehmet Aslan tarafından beylik tabancasıyla öldürüldü. Fail 2 oğlunu da öldürdü.

Denizli’de 6 aydır kayıp olan 25 yaşında 1 çocuk annesi Mine Kocadağ’ın evli olduğu Mithat Kocadağ tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı. Failin Mine’yi 2 gün bazanın altında sakladıkta sonra işyerinin yakınına gömdüğü öğrenildi.

İstanbul’da 37 yaşındaki 2 çocuk annesi Canan Semiz, boşanma aşamasında olduğu hakkında uzaklaştırma kararı bulunan Serdar Temiz tarafından kıskançlık bahanesiyle vurularak öldürüldü. Failin erkek kardeşlerinin Canan’ın oğluna istismarda bulunduğu yaklaşık 3 yıl cezaevinde kaldıktan sonra serbest kaldıkları öğrenildi. 

ANNESİNE ACI ÇEKTİRMEK İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ 

Batman’da 7 yaşındaki Adara Arslan, babası Ömer Faruk Arslan tarafından kazan dairesinde boğularak öldürüldü. Failin, Adara’nın annesine boşanmak istediği için acı çektirmek bahanesiyle Adara’yı öldürdüğü öğrenildi. 

İzmir’de 2021 yılında Miraş Güneş evinde ölü bulunmuştu. Serdar Gülsoy’un Miraş’ın başına vurarak öldürdüğü öğrenildi. 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin