Usulsüz dinleme kayıtları ABD'de çıktı!

'Selam Tevhid'in kayıtların, IP'si ABD'de bulunan bilgisayarlara aktarıldığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Usulsüz dinleme kayıtları ABD'de çıktı!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca takipsizlik kararı verilen "Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin yürütülen tahkikatta "casusluk" faaliyeti tespit edildi. Soruşturmada, 2010-2014 yılları arasında yapılan telefon dinlemelerine ilişkin ham verilerin, IP'si Amerika'da bulunan bilgisayara aktarıldığı belirlendi.



Kapatılan Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle yetkili savcılığın yürüttüğü, daha sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca takipsizlik kararı verilen ve Kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen "Kudüs Ordusu Terör Örgütü" tahkikatında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmada önemli bir bulguya ulaşıldı.

      

Adana ve Hatay'da 2014'ün Ocak ayında MİT tırlarının durdurulmasının da bu dosya kapsamında planlandığını geçtiğimiz aylarda tespit eden savcılık, takipsizlik kararı verilen "Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında, "casusluk" faaliyetinin de yapıldığını belirledi.



Savcılık, "Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında 2010-2014 yılları arasında yapılan dinlemelere ilişkin tespit edilen "172.**.**.**.*" IP adresinin hangi bilgisayara, bunun tespit edilememesi halinde de nereye ait olduğunun araştırılmasını istedi. Bu istem üzerine incelemeyi yapan emniyet, belirtilen adresin "Gastonia / Amerika Birleşik Devletleri" kaynaklı olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Böylece, 2010-2014 yılları arasında yapılan telefon dinlemelerine ilişkin ham verilerin, IP'si Amerika'da bulunan bilgisayara aktarıldığı ve burada dinlenildiği tespit edildi.

      

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, söz konusu tespit üzerine soruşturmayı daha da derinleştirdiği öğrenildi.

      

Soruşturmanın geçmişi

      

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen "Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmada, bir çok üst düzey devlet görevlisinin sahte isimlerle yasadışı dinlendiği tespit edilmişti.

      

Asker ve polisler tutuklu

      

Soruşturma kapsamında, “yasa dışı dinleme, casusluk, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, resmi belgede sahtecilik, terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen engellemeye teşebbüs” suçlamasıyla 22 Temmuz 2014'te gerçekleştirilen ilk operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de bulunduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı.



Soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda Şubat 2015'te düzenlenen 2. operasyonda, "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçlarından 29 polis hakkında gözaltı kararı vermişti. Operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden 17'si tutuklanmıştı. Bu operasyonda Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.



Soruşturma kapsamında elde edilen yeni deliller doğrultusunda, Adana ve Hatay'da 2014'ün Ocak ayında, MİT'e ait tırların durdurulmasının "Selam Tevhid" dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine, nisan ve mayıs aylarında yapılan operasyonlarda aralarında yarbay ve binbaşıların da bulunduğu 26 kişi "terör örgütü kurmak ve yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından tutuklanmıştı.

      

Bu soruşturmada toplam 54 şüpheli tutuklu bulunuyor. (AA)

      


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin