Usta sanatçı Levent Kırca ölüm yıl dönümünde anılıyor

Usta sanatçı Levent Kırca, 6 yıl önce bugün yaşamını yitirdi. Sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu Kırca, en çok da Olacak O Kadar tiplemeleriyle akıllara kazındı.

Google Haberlere Abone ol
Usta sanatçı Levent Kırca ölüm yıl dönümünde anılıyor

Ünlü oyuncu ve komedyen Kırca, ölümünün 6’ncı yılında sanatçı dostları ve sevenleri tarafından anılıyor.

28 Eylül 1950, Ladik, Samsun doğumlu Türk komedyen, tiyatro ve sinema oyuncusu olan Kırca, ilk kez 1964’te Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sahneye çıktı. Ankara Birlik Tiyatrosu ve Halk Oyuncuları’nda çalıştı. 1978’de Altınşehir adlı filmle sinemaya geçti. Ne Olacak Şimdi? ve Mavi Muammer adlı filmlerde oynadı. Hodri Meydan Topluluğu adlı Tiyatro Grubu’nu kurdu.

Eski eşi Oya Başar ile birlikte “Güzel ve Çirkin” ve “Sefiller” adlı oyunları sergiledi. Üç Baba Hasan, Kadıncıklar adlı oyunları sergiledi. 1988’de başlayıp 22 yıl süren Olacak O Kadar adlı televizyon programını hazırladı. İlk sinema yönetmenlik denemesini Son adlı filmle yaptı. Daha sonra Şeytan Bunun Neresinde adlı filmi yönetti.

Usta sanatçı Levent Kırca ölüm yıl dönümünde anılıyor

AÇLIK GREVİ YAPMIŞTI

1998’de Işılay Saygın’ın verdiği bir demeçte ’’52 yaşındayım ve hala bakireyim’’ sözlerini ‘Olacak O Kadar’ programında ‘Deliksiz süzgeç’ benzetmesiyle kullanan Kırca’ya Saygın tarafından dava açıldı. Ve RTÜK’e şikayetle Kanal D’yi 1 günlüğüne kapatmış, Kırca da açlık grevi yapmıştı. Deniz Baykal’ın konuyu Meclis’i taşıyacağına söz vermesi üzerine açlık grevine son verdi. Olayla ilgili İngiltere’nin gazetelerinden The Daily Telegraph, ‘Komedyen seks şakası yüzünden açlık grevinde’ başlığıyla olayı özetledi. Kırca yaşanılanlarla ilgili ”Biz Genelkurmay Başkanı Karadayı’yı bile canlandırdık. Kendisi bizi arayıp tebrik etti. Benim yüzümden çalıştığım kanalın kapatılmasını hazmedemiyorum” dedi.

DEVLET SANATÇISI UNVANI GERİ ALINDI…

1998 yılında 33. Türkiye Hükûmeti’nde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına layık görülmüş Kırca’nın bu unvanı Nisan 2015’te geri alındı. Saint Petersburg Bal Mumu Heykelleri Müzesi’nde heykeli olan nadir Türk sanatçılardan oldu, 2011 yılında Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas isimli komedi dizisine başladı, fakat reyting alamadığından dolayı dizi 4 bölüm sürdü ve bitti.

Usta sanatçı Levent Kırca ölüm yıl dönümünde anılıyor - Resim : 2

ÖLÜMÜ

2015 yılında yakalandığı karaciğer kanseri nedeniyle kemoterapi tedavisi görmekte olduğu Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 12 Ekim 2015 gecesi saat 02.40’ta yaşamını yitirdi. Cenazesi, 13 Ekim 2015 Salı günü Levent Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Usta sanatçı Levent Kırca ölüm yıl dönümünde anılıyor - Resim : 3

SON MEKTUBU

Levent Kırca ölümünden iki gün önce ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ aldığı törene hastaneden yazıp gönderdiği mektupta duygusal mesajlara yer vermişti.

İstanbul'da devam eden tedavisi nedeniyle törene katılamayan Levent Kırca’nın yerine oğlu Oğulcan Kırca, babasının tören için yazdığı mektubu okumuştu.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin