Usta gazeteci Uğur Mumcu'nun BBC Türkçe'ye verdiği röportaj!

Gazeteci Uğur Mumcu, katledilişinin 22. yılında özlemle anılıyor...

Google Haberlere Abone ol
Usta gazeteci Uğur Mumcu'nun BBC Türkçe'ye verdiği röportaj!

24 Ocak 1993'te Ankara'daki evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu hayatını kaybeden usta gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 22. yılında anılıyor. 



Türkiye’de araştırmacı gazeteciliğin öncülerinden sayılan Uğur Mumcu, özellikle silah kaçakçılığı, terör ve Papa 2. Jean-Paul’e yönelik suikast girişiminde bulunan, gazeteci Abdi İpekçi suikastı hükümlüsü Mehmet Ali Ağca üzerine çalışmalarıyla da uluslararası ün kazanmıştı.



Uğur Mumcu, bu konulardaki araştırmalarından biri sırasında, Aralık 1984’te yolu Londra’ya düşmüş, dinleyici istek programı ”Sizlerle Başbaşa” için de BBC Türkçestüdyolarında, Nuri Çolakoğlu ve Ayça Abakan’ın konuğu olmuştu.



İşte, usta gazetecinin o röportajı:



Nuri Çolakoğlu: Konuğumuz Türkiye’de tanınmış gazeteci, yazar Uğur Mumcu. Sadece Türkiye’de değil, uluslararası düzeyde de Uğur Mumcu ün kazanıyor, Ağca konusundaki, terör, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı konusundaki yazılarıyla, araştırmalarıyla. Buraya da yurt dışındaki bir dizi temas sonrasında geldi. Uğur Mumcu’yla biz bugün, bambaşka konularda konuşmak istiyoruz. Genellikle siyaset dışı, günlük hayata ilişkin konular. Uğur Mumcu, bize çok kısa olarak yaşam öykünüzü anlatır mısınız?



Uğur Mumcu: 1942 yılında doğdum, hukuk öğrenimi yaptım, bir ara Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde idare hukuku asistanı olarak çalıştım, daha sonra da gazeteciliğe başladım. 11-12 yıldır da profesyonel gazeteci olarak çalışıyorum. Evliyim, iki çocuğum var.



Ayça Abakan: Hep Cumhuriyet’te mi çalışageldiniz?



Uğur Mumcu: Hayır, daha önce günlük gazete Yeni Ortam’da çalıştım. Asistan olduğum günlerde de dergilerde yazılar yazardım, haftalık dergilerde, günlük gazetelerde yazılar yazardım.



Nuri Çolakoğlu: Bir de tiyatro yazarlığına daldınız çıktınız diyeyim, iki tane oyun oldu şu ana kadar.



Uğur Mumcu: Evet, daldım da, henüz çıkmadım. O da çok derin bir alan. Tiyatro alanında pek iddialı değilim. Fakat yazdıklarımı bir de sahneye koymak istiyorum. İki oyun aslında, yazdıklarımın sahnelenmiş şekli. ”Sakıncalı Piyade” biri, ”Sakıncasız” da ötekisi.



Röportajın tamamını okumak için tıklayın...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin