USA Today: Erdoğan'ın seçilmesi Türkiye'nin geleceğini tamamen değiştirebilir

Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması durumunda, Batı üzerinde "büyük etkisi" olacağı düşünülüyor.

Google Haberlere Abone ol
USA Today: Erdoğan'ın seçilmesi Türkiye'nin geleceğini tamamen değiştirebilir

ABD'nin önde gelen gazetelerinden USA Today, İstanbul kaynaklı geniş haber analizinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim kampanyasını irdelerken Erdoğan'ın seçilmesinin "Türkiye'nin geleceğini tamamen değiştireceğini umduğunu" söylüyor.



-"TÜRK SİYASETİ ÜZERİNDEKİ HAKİMİYETİNİ BÜYÜTMEYE ÇALIŞIYOR"-



Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı makamını geniş icra yetkileriyle güçlendirerek "Türk siyaseti üzerindeki hakimiyetini büyütmeyi çalıştığı" görüşünü öne süren gazete, şu savları dile getiriyor:

"Başbakanlığı üstlendiği 2003'ten bu yana artan otoriter yönetimi ve Türkiye'nin laik geleneklerinden ayrılmakta olduğu yönündeki kaygılar arasında Erdoğan, ülkenin çoğunluğunu oluşturan Müslüman seçmenlerinin kitlesel bir desteğine sahip. Anketlerin çoğu, seçimin ilk turunda iki rakibini yeneceğini öngörüyor."

Bunun ardından USA Today, Erdoğan'ın seçiminden galip çıkmasının olası etkilerini değerlendirirken "Beklenen zaferi, sadece iç politika değil, Batı üzerinde de büyük bir etkisi olacak" dedikten sonra Türkiye'nin stratejik konumu nedeniyle NATO üyesi olarak Batı'da çok önemli bir rol oynadığını anlatıyor.

ABD'li gazeteye göre, "Erdoğan'ın popülaritesi, sanki Gezi protestolarının sert biçimde bastırılması ve yolsuzluk skandalından pek zarar görmedi. Bu arada, ülkenin demokratik geleneklerine karşı attığı adımlar da kendisine zarar vermedi" diyor.



-"TARTIŞMALI DIŞ POLİTİKA KARARLARI, KUTUPLAŞTIRICI YAKLAŞIM"-



Erdoğan'ın "büyüyen ekonomiden yararlandığını" düşünen gazete, başta Suriye'deki İslamcı militanlara sağlanan destek olmak üzere "tartışmalı" dış politika kararlarının yanı sıra özellikle ABD gibi Türkiye'nin müttefiklerine yönelik sert söylemlerin kullanıldığını düşünüyor.

USA Today, bazı analistlerin Erdoğan'ın yaklaşımının Türkiye'yi "kutuplaştırdığı ve zaten sorunlarla dolu bir bölge üzerinde istikrarsızlaştırıcı bir etkisinin olduğu" uyarılarına da dikkat çekiyor.(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin