ÜNLÜLER RTÜK'ÜN AŞK- I MEMNU OPERASYONU İÇİN NE DEDİ?

Hafta Sonu dergisi RTÜK'ün Aşk-ı Memnu yasaklarının adil olup olmadığı ünlülere sordu.İşte ünlü isimlerin verdiği yanıtlar

Google Haberlere Abone ol
ÜNLÜLER RTÜK'ÜN AŞK- I MEMNU OPERASYONU İÇİN NE DEDİ?

Halit Ziya Uşaklıgil’in aynı adlı romanından uyarlanan “Aşk-ı Memnu”, RTÜK’ün göz hapsinde... İlk uyarısını ocak ayında alan dizi, bu kez de “Toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırı” olduğu gerekçesiyle uyarıldı. Gerekçe, “Bihter’in kocasını, Behlül’ün amcasını, hem de sevdiği kadını aldattığı, ancak bu rolleri üstlenen sanatçıların halk tarafından sevildiği ve böylelikle de ihanetin toplum tarafından onaylanır hale geldiği, bu durumun toplumu zedeleyeceği” sözleriyle ifade edildi. Fakat kurulda aksi görüşü savunan adaylar da vardı: “ıçinde sanat olan her üründe, mutlaka onaylanan ilişkiler konu edilmez. Dizide, ihanet eden kişiler ve onların çevrelerinde yarattığı yıkım da anlatılmaktadır. Bu yolla yetişkin bireylerin yanlı ve yasak aşk ilişkisini, ahlaki ve vicdani olarak sorgulamasına zemin hazırlanmaktadır. Nitekim eser onaylatan değil, sorgulatan bir kurguya dayanmaktadır.” Kurulda fikir ayrılıkları var; peki ya ünlüler dünyasında durum ne dersiniz? işte “sansür” yorumları...



ALİŞAN
SİNEMA FİLMİ OLSA SORUN OLMAZDI


Ben diziyi izlemiyorum ama ne cezası geldiğini ve konunun ne olduğunu biliyorum. Evet, hakikaten Türk yapısına aykırı... Ama Halit Ziya Uşaklıgil’in romanından uyarlanan bir dizi sonuçta... Dizi biraz fazla uzatılınca böyle sonuçlar çıkıyor. Bu bir sinema filmi olsaydı, bir kere izlenecek ve bitecekti. Fakat her hafta her hafta ekranlarda olunca, bir de amca ve yenge durumlarına girilince, çok fazla dikkat çekti sanırım.



DENİZ ÇAKIR
AŞKTAN KİMSEYE ZARAR GELMEZ


Uyarı cezası alacak hiçbir şey görmüyorum. Bunlar gerçek hayatta olan şeyler. şiddet içerikli diziler uyarı cezası almıyor da aşk neden alıyor? Aşktan kimseye zarar gelmez. Hayatın içinde iyi de, kötü de, yasak ilişkiler de var. Bu tür şeyleri cezalandırmak yerine insanları bilinçlendirmeliler. ınsanlar bunları gördükçe ders almalı.



EGE AYDAN
SEVİŞMEK ÖLDÜRMEKTEN DAHA MI KORKUNÇ


Sonuçta izlenme oranlarına bakıldığında gün birincisi olan bir dizi bu... Aynı zamanda belirli estetik kaygılar gözden geçirilerek çekilen bir dizi... Uyarı cezası alması, birilerinin diğerlerine “Dikkat edin sizi denetliyoruz” deme arzusundan başka bir şey değil ve çok çirkin. Her kanalda çocuk izleyicilerin de görebileceği saatlerde binlerce silah patlarken neredeler peki? Sevişmek herhalde öldürmekten daha korkunç bunlar için!



LALE MANSUR
DEVLETİN ZIRVALIKLARI


Bu tür kararların, devletin zırvalıkları olduğunu düşünüyorum.



LEYLA BİLGİNEL
TOPLUMUN TERCİHİNİ ELEŞTİRİYORUM


Senaryoların bu kadar dejenere olmasına karşıyım. En son oynadığım dizide bu konudan ben de çok muzdarip oldum. Çarpık ilişkiler üzerine kurulu dizileri sonuçta herkes izliyor. Hatta öyle bir durum ki, bu tür diziler en çok izlenen yapımlar oluyor. Ben de bunu anlamış değilim işte... Toplumun tercihini eleştiriyorum. Öte yandanoyuncuların hiçbir suçu yok. Öyle bir senaryo geliyor ki oynamak zorunda kalıyorsunuz. Ben de Beren’in yerinde olsam aynı şekilde davranır ve o sahneyi oynardım



METİN UCA
EDEBİYAT SEVGİSİNDEN NASİPLENMEMİŞLER


Eserin yazıldığı dönemde bile bu kadar tepki gösterilmedi, şimdi ahlakların zarar göreceği düşünülerek uyarı yapılıyor, bunu anlamıyorum. “Aşk-ı Memnu” Türk edebiyatının yapı taşıdır. Böylesine bir eserde uyarlamayla ilgili ne olursa olsun, nasıl bir sorunla karşılaşılırsa karşılaşılsın, ahlak bozucu unsur bulduğunu zannedenler, öncelikle edebiyat sevgisinden nasibini almamış olduklarını gösterirler diye düşünüyorum. Sömürüye açık hayatın pek çok alanı varken, diziyle ahlakı korumak bize özgü durum sadece. Televizyonlardan “hazır hayat” klişelerinin pazarlandığı, bilinçaltına yerleştirildiği dönemde sadece bir dizi uyarlamasına yasak getirecek insanların en büyük cahiller olduğunu düşünüyorum.
 


NİLGÜN BELGÜN
ÇOK SAÇMA BULUYORUM


Yıllarca oynamış bir dizi bu, ilk defa çekiliyor değil ki... Yıllar evvel TRT’de oynamış. Yasak getirecek ne var anlamıyorum ve olanları kesinlikle saçma buluyorum. Bir sanatçı olarak bu uygar topluma da hiç yakıştıramıyorum.



ATAOL BEHRAMOĞLU
YAKINDA ESERLERİ DE YASAKLARLAR


Bugünkü siyasal yönetimden her türlü baskı ve sansürü beklerim. Onlara yakışır bu! Nitekim Özdem Yula’nın oyununu da yasakladılar; bildiğim kadarıyla tiyatroyu kapattılar. Bir başka oyunda da sigara içildiği için oyunu yasaklamaya kalkıştılar. Demokratik açılım bekleyen aydınların bu sansür ve yasaklarla uyanmasını ve gözlerinin açılmasını ummak istiyorum. Uyarlama sonuçta bu dizi. Değişir tabii ki roman... Öyle geliyor ki günün birinde Halid Ziya Uşaklıgil’in eserlerini de yasaklarlar.



İPEK TUZCUOĞLU
ÖZGÜRLÜK EVET AMA KURALLAR ÇERÇEVESİNDE


Bu tür diziler geç saatlerde yayınlanırsa sorunun ortadan kalkacağını düşünüyorum. Çünkü genç bireylere, genç nüfusa sahip bir ülkeyiz ve erken saatlerde bu tür programlar yayınlandığında yanlış anlaşılabiliyor. Öte yandan RTÜK tek bir diziyi değil tüm dizi ve programları denetlemeli. Ben sanatın özgür bırakılmasından yanayım, ama saygı ve kurallar çerçevesinde...


www.hurriyet.com.tr

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin