Ünlü yazardan ve oyuncudan tutsak yunuslara destek

Yazar Buket Uzuner Kaş Yunus Parkı’na karşı 20 bin imza ile Kaş’ta.

Google Haberlere Abone ol
Ünlü yazardan ve oyuncudan tutsak yunuslara destek

Yazar Buket Uzuner, dünyanın en büyük imza kampanyası platformu, Change.org’da başlattığı "Kaş yunus parkı derhal kapatılsın ve yunuslar özgür bırakılsın" kampanyası ile topladığı 20 bin imzayı Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin’e teslim etti.



Kaş Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan protesto eylemine ise başta Kaş halkı olmak üzere oyuncu Uğur Polat, Kaş Çevre Platformu, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Kaş Hayvan Dostları Derneği, Kaş Sualtı Derneği, Kaş Lokantacılar Derneği ve ulusal ölçekte WWF Türkiye, Yunuslara Özgürlük Platformu gibi sivil toplum kuruluşları katıldı.



Toplantı sırasında hedefinin Türkiye’deki tüm yunus parklarının kapatılması olduğunu söyleyen Buket Uzuner, tutsak yunusların özgürlüklerine kavuşması için ilk adımı Kaş’taki yunuslar ile atmak istediklerini vurguladı. Kaş’ın özgürlüklerinden mahrum bırakılan yunuslarla anılmasının son derece üzüntü verici olduğunu söyleyen Uzuner, “Kültürümüzde özel bir yeri olan yunuslar, diğer tüm canlılar gibi özgürce yaşamayı hak ediyor. Dünyada pek çok ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de en yakın zamanda bu ticari tutsaklığın sona ermesi için Kaş’ın öncülük edeceğine inanıyorum,” diyerek Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin’e imzaları teslim etti.



Gültekin ise, Kaş yunus parkının iki kez ruhsatsız müşteri kabul ettiği için mühürlendiğini ve gerekli çalışma şartlarını yerine getirmediği için işletme ruhsatının verilmediğini belirtti. Kaş’ın yunus parkı ve özgürlüğünden mahrum bırakılmış yunuslarla anılmasından kendisinin de memnun olmadığını dile getiren Gültekin, bunun Kaş turizmini ve ekonomisini kötü etkilediğini bildiklerini ifade etti.



Kaş Kaymakamı’na ziyaret



Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya ile görüşen Buket Uzuner, tesiste halen esaret altında tutulan iki yunusun en yakın zamanda uzman bir veteriner hekim tarafından muayene edilmesini talep etti. Bu süreç sonucunda, yunusların durumunun teşhis edilmesi ve sağlık durumlarının kötü olduğu belirlenmesi halinde ilgili kurumların sorumluluklarını yerine getirmesini istedi. Yunusların sağlık durumunun kötü olduğu ortaya çıkarsa yasal sürecin başlatılarak yunusların devlet tarafından koruma altına alınması için girişimde bulunulmasını önerdi. Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya da, Kaş yunus parkı konusunda belediye ile beraber hareket ettiklerini ve orasının toplum tarafından istenmeyen bir yunus parkı yerine Kaş’ın doğal zenginliklerini yansıtacak çevre odaklı bir turizm merkezi olmasını tercih ettiklerini vurguladı.



Uğur Polat’tan yunuslara destek



Görüşmelerin ardından iki senedir yunus parkının kapatılmasına yönelik bilgilendirme toplantıları ve protestolar düzenleyen, başta yerli yabancı birçok Kaşlı olmak üzere, Kaş Çevre Platformu, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Kaş Hayvan Dostları Derneği, Kaş Sualtı Derneği, Kaş Lokantacılar Derneği ve ulusal ölçekte WWF Türkiye, Yunuslara Özgürlük Platformu gibi sivil toplum kuruluşları katıldı.



Fethiye’den yaklaşık 20 kişilik bir grupla Kaş’a gelen İngiliz Dolphin Angels ekibinin ve HES’lere karşı mücadelesiyle tanınan Alakır Nehri Kardeşliği’nin de katılımıyla Kaş Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yapan Buket Uzuner, “8 Nisan’ın yunuslar dahil tüm canlılar için özgürlükle anıldığı bir gün olmasını istiyoruz” dedi. Sevilen tiyatrocu ve aktör Uğur Polat da katılımıyla destek verdi ve yunus parkının bir an önce kapatılması talebini desteklediğini beyan etti.



Ardından, meydandakiler Buket Uzuner ile birlikte Kaş Kültür Evi’nde sergilenen, Şima Kavacık ve Hande Ünver’in "Vira Vira Yunuslara Özgürlük" suluboya ve kaligrafi sergisini ziyaret etti.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin