Ünlü şairler 'Şiir Festivali'nde' buluştu!

Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali başladı.

Google Haberlere Abone ol
Ünlü şairler 'Şiir Festivali'nde' buluştu!

Üsküdar Belediyesi tarafından organize edilen Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali  başladı.



Festival Türkiye'de bütünüyle şairler tarafından hayata geçirilen ilk şiir festivali olma özelliği taşıyor. Festivalin onur konuğu ve festival başkanlığını Hüsrev Hatemi, koordinatörlüğünü ise Gazeteci yazar İsmail Kılıçarslan üstlendi. Suriye, Almanya, Hindistan, Arjantin, Filistin, Polonya, İspanya, Kuveyt ve Somali'den 19, Türkiye'den ise 16 şairin katıldığı festivalin bu yılki konuk ülkesi Somali olarak belirlendi.



Festivalin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, şairleri en fazla cezbeden yerin Üsküdar olduğuna vurgu yaparak, “Üsküdar bir şiir şehridir. Tarih boyunca seyyahların gezmeye, ressamların çizmeye, şairlerin, edebiyatçıların yazmaya doyamadığı, yaşadıkça âşık olduğu bu şehir, başlı başına bir şiirdir. Efsunlu, huzurlu iklimiyle şairi çağıran, davet eden şehrimize, “Şiir var, gelsene!” derken aslında, “Gelin bu şiiri birlikte okuyalım, birlikte yaşayalım” demek istedik. Sahip olduğumuz güzellikleri sizlerle, şair dostlarımızla, şiir severlerle paylaşmak istedik esasında” diye konuştu.



Başkan Türkmen, 1 hafta boyunca Üsküdar’ın her yerinde şiirin olacağına değinerek, “Her şeyi bir kenara bırakıp, her şeyi kuşatan şiirden söz edeceğiz. Şiir konuşacağız, şiir okuyacağız, şairce söyleşeceğiz, şiirce muhabbet edeceğiz. Şiir okulda dedik, şiir sokakta dedik. Şiir kafede, şiir her yerde dedik. Okul okul, kahve kahve, salon salon Cadde cadde, sokak sokak dolaşacağız şiirle. Şiiri yaşatacağız, şehrimizi yaşatacağız, şiir olacağız” dedi.



Başkan Hilmi Türkmen, festivalin teması “İşte bunlar hep şiir” sözünü öylesine söylemediklerini belirtip, “Evet, doğumdan ölüme, beşikten mezara arada yaşanan her şey şiir, hep şiirdir. Bir çocuğun umudu da şiirdir; Bir gencin azmi, heyecanı, coşkusu da. Bir annenin hüznü de şiirdir; Bir babanın çilesi de. Bir hastanın duası da şiirdir; Bir ihtiyarın tecrübesi de. İstanbul’daki bir şairin çilesi de şiirdir; Üsküdar’daki bir simitçinin haykırışı da, Bir boyacının emeği de, bir çaycının muhabbeti de şiirdir. Hayat hep şiirdir” diye konuştu. Başkan Türkmen, sözlerini şiir festivalini hayata geçirenlere teşekkür ederek tamamladı.



Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki festivalin açılış töreninde, farklı ülkelerden şairler Ali Jimale Ahmet, Ryszard Krynicki, Muhammed Eno, Sead Begoviç, Balazs Szöllösy, Sonnet Mondal, Roger Palaes, Saadia Mufarreh, Ladan Osman, Tobias Burghardt, Leopoldo Castilla, Fatma Şengil Süzer, Ahmet Murat, Metin Celal, Şakir Kurtulmuş ve Selahattin Yolgi, birer şiir okurken Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’de  kendi şeçtiği  bir şiiri okudu



Toplamda 8 gün sürecek festival, 11 Nisan Cumartesi Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacak Kapanış Gecesi ile sona erecek. Festival boyunca 25 etkinlik gerçekleştirilecek.



ŞİİR OKULDA



Festival kapsamında düzenlenecek 'Şiir Okulda' etkinliğinde 5'i üniversite 13'ü lise olmak üzere 18 okulda şiir okumaları yapılacak. Öğrenciler şairlerle bir araya gelip tanışma imkanı bulacak.



GENÇ ŞAİRLER ATÖLYEYE GİRECEK



07 Nisan Salı akşamı saat 20.00'de Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek Genç Şairler Atölyesi'nin moderatörlüğünü Elyasa Koytak yapacak. Katılan şairler ise Sonnet Mandal, Ervina Halili, Roger Palaes, Zeynep Tuğçe Karadağ, Gökhan Ergür, Amal Kassir, Fatih M. Atasever ve Raşit Ulaş olacak.

 



SOMALİ İÇİN ÖZEL GECE



Festivalin onur konuğu ülke Somali için yapılacak özel gecede film gösterimi, şiir okumaları ve panel gerçekleştirilecek. 6 Nisan Pazartesi saat 20.00'de Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde başlayacak gecede panel Adnan Özer'in moderatörlüğünde ve Somalili şairler Muhammed Eno, Ali Jimale Ahmad, Abdullah Botan ve Ladan Osman'ın katılımıyla gerçekleştirilecek. Diğer bir özel gece ise Prof. Dr. Hüsrev Hatemi için yapılacak. Film gösterimi ve şiirlerin okunmasının ardından İbrahim Tenekeci, Suavi Kemal Yazgıç ve Yakup Gelir'in katılımıyla panel gerçekleştirilecek. 

 



Grup Abra, konser verecek



Festivalin son günü olan 11 Nisan'da ise “Uzun Müzikli Bir Şiir” programı gerçekleştirilecek. Mustafa Akar, Furkan Çalışkan ve İsmail Kılıçarslan, etkinliğin katılımcı şairleri olacak. Kızkulesi Şiir Ödül Töreni'nin de yapılacağı gecede Le Trio Jourban grubu, konser verecek.



Festivale katılan şairler



Najvan Derviş, Ali Jimale Ahmed, Ahmet Murat, Fatma Şengil Süzer, Ryszard Krynicki, Şakir Kurtulmuş, Metin Celal, Muhammed Eno, Abdullahi Boton, Sead Begoviç, Balazs Szöllösy, İbrahim Tenekeci, Ervina Halili, Ahmed Saadawi, Selahattin Yolgiden, Sonnet Mandal, Nurettin Durman, Roger Palaes, Hakan Arslanbenzer, Oktay Taftalı, Saadia Mufarreh, Leopoldo Castilla, Ali Emre, Mezouar İdrissi, Antoni Mari, Emel Özkan, Tabias Burghardı, Lodon Osman



 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin