Ünlü profesörden medyaya sert eleştiri: Savaş çığırtkanları, propaganda aygıtı!

Prof. Yasemin İnceoğlu örneklerle Türkiye'deki birçok gazetenin 17 Eylül'de savaş çığırtkanlığı yaptığını yazdı ve sert sözlerle eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Ünlü profesörden medyaya sert eleştiri: Savaş çığırtkanları, propaganda aygıtı!

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu 17 Eylül 2013 tarihinde çıkan gazete yayınlarında savaş çığırtkanlığı yapıldığını örneklerle t24'e yazdı. Nefret söylemi üzerine yaptığı çalışmalarla da tanınan İnceoğlu gazetelerin attıkları manşetlerde Türk milliyetçiliğinin, militarizmin ve ulusalcılığın baskın olduğunu görüyoruz ifadelerine yer verdi.



Yasemin İnceoğlu'nun, "17 Eylül'de gazeteler savaş çığırtkanlığı yaptılar" başlıklı yazısı şöyle:



Medya siyasetçiler, profesyoneller ve akademisyenler gibi diğer seçkinlerle işbirliği içerisinde siyasi partiler, sermaye sahipleri ve/veya ordu ile olan ilişkilerini, söylemlerini ve editoryal denetimlerini belirlemektedir(5).



Medyanın olayları kendi çerçevelemesi içinde basitleştirdiğine, kişiselleştirdiğine, sembolleştirdiğine, olayları belirli boyutları ile çerçeveleyerek sunduğuna tanıklık ediyoruz. Özellikle terör, çatışma ve kriz zamanlarında devletin medyadan, kendi icraatını haklılaştıran ve meşrulaştıran bir tür “vatansever medya” beklentisi vardır. Aksi takdirde yayın yapan medya “vatan haini” olarak nitelendirilmekte ve hatta sesi kısılmaya çalışılmaktadır.



Gazete Başlıkları:



Hürriyet: “Vurduk”



Milliyet: “Sınır İhlaline Jet Yanıt”



Sabah: “Esad al sana Misilleme



Vatan: “Uyardık dinlemedi”



Posta: “Misilleme”



Star: “Sınırı ihlal etti düşürdük”



Habertürk: “Esad’a Korsan Tokatı”



Yeni Şafak: “Önce Uyarı Sonra Füze”



Radikal: “2 kez uyarıldı 2.dk. vuruldu”



Sözcü: “Uçağımızı düşüren Suriye’yi sınırı geçme vururuz diye uyarmıştık, dediğimizi yaptık”



Yeniçağ: "Sınır İhlaline Füzeli Cevap”



17 Eylül gazete başlıkları ile, 22 Haziran 2012′de Suriye’nin Türk savaş uçağını “sınır ihlali” gerekçesiyle düşürmesinin bir misillemesi olarak gören yaygın medya ve yandaş medya savaş sever bir tutum sergilediler. Bilindiği üzere, sınır ihlalinde bulunduğu gerekçesiyle M-17savaş helikopterinin Malatya'dan kalkan 171. Korsan Filo'ya ait F-16'lar tarafından Yayladağı yakınlarında füzeyle düşürülmesinden esinlenen bazı gazeteler "Misilleme", "Korsan tokadı" gibi ifadelere yer verdiler. 22 Haziran 2012’deki olayın ardından bazı gazetelerin “intikam”, “had bildirme” ifadelere “Suriye kaşınma” türü manşetlere başvurdukları da akıllardadır. O dönem “mağdur”u oynayan medya, şimdi “haklı” taraf rolünü üstlenmektedir.



Yazının tamamını okumak için tıklayınız...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin