Ünlü oyuncu Fransız vatandaşlığından çıkıyor

Fransa'da başbakanın yüksek vergilerden kaçarak Belçika'ya yerleştiği için eleştirdiği oyuncu Gerard Depardieu, vatandaşlıktan çıkacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Ünlü oyuncu Fransız vatandaşlığından çıkıyor

63 yaşındaki aktör geçen hafta Fransa sınırına yakın Nechin kasabasına taşındığını resmen açıklamıştı.



Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault kararı "sefillik" diye niteledi.



Ülkede 1 milyon eurodan fazla kazananlar için gelir vergisi oranı gelecek yıl %75'e çıkıyor. Bu rakam Belçika'da %50.



Depardieu, Le Journal du Dimanche dergisine gönderdiği mektupta "Onay beklemiyorum ama en azından saygı duyabilirlerdi. Fransa'yı terk eden herkese bana yapıldığı gibi saldırılmadı." dedi. 



Fransız oyuncu, Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande'ın hükümetini ülkenin en yetenekli insanlarını kaçırmakla da suçladı.





Depardieu "Gidiyorum çünkü siz başarının, yaratıcılığın, yeteneğin, farklı olan herşeyin cezalandırılması gerektiğini düşünüyorsunuz." dedi.





Vatanseverlik tartışmasıDepardieu uzun kariyeri boyunca Fransız vergi tahsildarlarına 145 milyon euro ödediğini söylüyor.



Ünlü oyuncu "Sorumluluklarımı asla aksatmadan yerine getirdim. Rol aldığım tarihi filmler de Fransa'ya ve tarihine olan sevgimin kanıtıdır." diye konuştu.



Depardieu başbakanı kastederek "Siz kim oluyorsunuz da beni böyle yargılıyorsunuz?" diye sordu.



Başbakan Ayrault, oyuncunun kamuda kesintiler yapıldığı bir dönemde Nechin kasabasına taşınmasının vatanperverliğe sığmadığını söylemişti.



Ayrault bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada "Vergi ödemek dayanışmadır, vatanseverliktir." demişti.



BBC'nin Paris muhabiri Christian Fraser, son vergi düzenlemelerinin ardından Belçika'nın Fransız zenginler için çekici bir hale geldiğini söylüyor. 





Ülkenin en zengin adamı Bernard Arnault da bundan üç ay önce Belçika'ya taşınacağını açıklamış, ancak bunu vergi yükü yüzünden yaptığı iddialarını reddetmişti. BBC Türkçe


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin