Ünlü gazeteci hakim karşısına çıktı!

Hasan Cemal ifade verdi.

Google Haberlere Abone ol
Ünlü gazeteci hakim karşısına çıktı!

Gazeteci Hasan Cemal, "Akan kanın bir numaralı sorumlusu saraydaki sultandır, nokta! " ve 'Heyy Sen!" başlıklı iki köşe yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla hakkında başlatılan iki ayrı soruşturmada ifade verdi.



Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na avukatıyla gelen Hasan Cemal, soruşturma savcısı Emin Aydinç'e yaklaşık bir saat ifade verdi. Hasan Cemal ifadesinde T24 isimli siteye zaman zaman yazılar gönderdiği, suç duyurusu konu "Akan kanın bir numaralı sorumlusu saraydaki sultandır, nokta!" başlıklı yazıyı kendisinin kaleme aldığını söylediği öğrenildi. 



"SÖZ KONUSU YAZIDA HERHANGİ BİR HAKARET BULUNMAMAKTADIR"



"47 yıllık gazeteciyim" diyen Hasan Cemal'in savcılıktaki ifadesinde "Söz konusu yazıda herhangi bir hakaret bulunmamaktadır. Yazı içerisinde geçen tek tek sözcüklerde ya da yazının bütünlüğünde bir hakaret yoktur. Ayrıca benim hakaret kastım da bulunmamaktadır. Ancak bu yazı siyasi bir eleştirdir. Eleştiri sert olabilir . Ancak demokrasilerde bu tür eleştiriler ifade özgürlüğü kapsamında kalır. Kaldı ki bir basın mensubu olarak ifade özgürlüğü bizler için daha geniş olarak uygulanmaktadır. Bunun yanında siyasetçilerde eleştirilere açık olmalıdır. Söz konusu yazım şu anda yaşanmakta olan olumsuzluklardan ötürü ülkeyi 13 seneden beri yöneten siyasal iktidara karşı kaleme alınmıştır ve o iktidarın sorumluluğu vurgulanmıştır. Elbette ki Cumhurbaşkanının da bütün bunlardan ötürü yazımda sorumlu tutum. Ancak başlı başına bu nitelikteki bir açıklama hakaret suçunu oluşturmaz. Gazetecilerin görevi zaten bu tür eleştirileri yapmak ve kamuoyu da bilgilendirmektir. Bu sebeple ben herhangi bir suçlamayı kabul etmiyorum" ifadelerini kullandığı öğrenildi. Hasan Cemal'in 'Heyy Sen!" başlıklı yazı da da benzer savunmayı yaptığı belirtildi.



"SONUNDA DAİMA ÖZGÜRLÜĞÜ SAVUNANLAR KAZANIR"



İki ayrı soruşturma yaklaşık bir saat ifade veren Hasan Cemal, çıkışta basın mensuplarına açıklama yaptı. Hasan Cemal, "Sonunda daima demokrasiden yana olanlar, demokrasiyi sevenler kazanır. Sonunda daima özgürlüğü savunanlar kazanır. Sonunda daima mesleklerinin bağımsızlığını, özgürlüğünü savunan bu konuda titizlik gösteren gazeteciler, gazeteci milleti kazanır" dedi. Bu konuda daha çok şey söylenebileceğini belirten Cemal, "Bir cümleyle söylemek gerekirse, bu dünya despotlara kalmaz, çünkü sonunda demokrasiyi, özgürlüğü, insan haklarını, mesleklerinin bağımsızlığını ve özgürlüğünü savunanlar kazanır" diye konuştu.



"HAKARET YOK, SERT BİR ELEŞTİRİ YAZISI..."



"Yazınızdaki hangi ifadeden dolayı bu ikinci soruşturma açıldı?" sorusuna Cemal, "O ayrıntıya bakmadım. Her iki yazı da özü itibariyle aynı. 'Heyy Sen!' yazısı, birinci yazıyı da kapsayan bir yazıdır. Özetle dört cümle söyledim ben de savcıya, 'Bu yazıda hakaret yoktur. Hakaret kastı da yoktur. Sert bir eleştiri yazısıdır. Bu eleşitiri de demokrasiyi demokrasi yapan ifade özgürlüğünün kullanılmasıdır" dediğini söyledi. "Hakkınızda daha önce Cumhurbaşkanı'na hakaretten soruşturma açıldı mı?" sorusuna ise Cemal, "Hatırlamıyorum. Çok uzun yıllar önce olmuş olabilir" şeklinde konuştu. (DHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin