Uluslararası Af Örgütü İran açıklaması geldi. Örgüte göre uluslararası kamuoyu 'ahlak polisinin' dağıtıldığına dair iddialara aldanmamalı

Uluslararası Af Örgütü İran’da 'ahlak polisinin' dağıtıldığına dair iddialara temkinli yaklaşılması gerektiğini açıkladı. Örgütten yapılan açıklamada ‘şüpheli iddialara’ aldanmaması gerektiği, başsavcılığının açıklamasının da ‘belirsiz’ olduğu ifade edildi.

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Af Örgütü İran açıklaması geldi. Örgüte göre uluslararası kamuoyu 'ahlak polisinin' dağıtıldığına dair iddialara aldanmamalı

Uluslararası Af Örgütü, açıklama yaparak İran Başsavcısı Mohammad Jafar Montazeri’nin 3 Aralık’taki ‘ahlak polisinin’ lağvedildiğine dair yaptığı açıklamayı ‘belirsiz’ olarak nitelendirdi ve uluslararası toplumun, 'ahlak polisinin' dağıtıldığına dair ‘şüpheli iddialara’ aldanmaması gerektiğini vurguladı.

Örgüt açıklamasında “İran makamlarının, İran'ın sözde ‘ahlak polisi’nin sözde dağıtılmasına ilişkin muğlak ve çelişkili açıklamaları uluslararası toplumu, zorunlu başörtüsü yasalarında yer alan ve bunu şiddetle uygulayanların cezasız kalmasıyla körüklenen, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik süregelen şiddet konusunda yanıltmamalıdır” ifadelerini kullandı.

'HÜKÜMET MUHALEFETİN SESİNE KULAK VERİYOR'

Amini'nin ölümü sonrası başlayan protestolarda daha önce gözaltına alınan 5 kişiye daha bugün idam cezası verildi, idam cezası alanların sayısı toplamda 11 oldu.

Bugünkü idam cezalarının, güvenlik güçlerinden bir kişinin geçen ay Karaj kentindeki protestolarda öldürülmesiyle ilgili verildiği açıklandı.

İran Devlet Başkanı İbrahim Reisi, 24 Kasım’da açıklama yaparak “Hükümet, protestocuların ve muhalefetin sesine kulak veriyor ama protesto, kaos ve kargaşadan farklıdır.

İsyan hem diyaloğun hem de her türlü gelişmenin önünde bir engel ve insanlar buna kararlı bir şekilde cevap verilmesini bekliyor” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin