Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar görüntüleri paylaştı, 'asla affetmeyeceğiz' dedi. Zelenski, teknoloji devlerine çağrı yaptı. Rusya-Ukrayna savaşı 19'uncu gününde. Rusya, Çin’den askeri teçhizat istedi iddiası

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği harekatta anne ve babalarını kaybeden çocukların videosunu paylaşarak, "Bunu asla affetmeyeceğiz" dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, "Ya barıştan yanasınızdır ya da Ukraynalı kadınları ve çocukları öldüren kanlı Rus agresifliğini destekliyorsunuzdur" dedi. ABD’li yetkililer, Rusya’nın Çin’den askeri teçhizat istediğini iddia etti. İşte son gelişmeler...

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar görüntüleri paylaştı, 'asla affetmeyeceğiz' dedi. Zelenski, teknoloji devlerine çağrı yaptı. Rusya-Ukrayna savaşı 19'uncu gününde. Rusya, Çin’den askeri teçhizat istedi iddiası

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri harekat sonrası anne ve babalarını kaybeden çocukların videosunu paylaştı. Bodnar, Twitter hesabından paylaştığı videoya “Putin bu masum çocuklardan anne babalarını çalmakla kalmadı çocukluklarını da ellerinden aldı. Bunu asla affetmeyeceğiz!” notunu ekledi.

İşte o paylaşım:


ZELENSKİ DÜNYA DEVLERİNE SESLENDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, dünyaca ünlü teknoloji devlerine seslenerek Rusya'daki hizmetlerine son vermeleri ve bu savaşı durdurmaları konusunda çağrıda bulundu.

Zelenski, “Artık kararlar yarım verilemez. Sadece siyah ya da beyaz, iyilik ya da kötülük vardır. Ya barıştan yanasınızdır ya da Ukraynalı kadınları ve çocukları öldüren kanlı Rus agresifliğini destekliyorsunuzdur. Microsoft, Oracle ve SAP! Rusya'da hizmet vermeyi durdurun ve savaşı sonlandırın” ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYA DEVLERİNDEN RUSYA KARARI

Instagram ve Facebook’un bağlı olduğu Meta, Ukrayna’daki savaşa destek veren Ruslar ve savaşa katılan Rus askerlerine karşı şiddet içerikli mesajlara izin vermek üzere kurallarını esnetme kararı almıştı. Rusya da Facebook ve Twitter'a erişimi kısıtlama kararı vermişti.

RUSYA: PARALI ASKERLER ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan güncel bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov yaptığı açıklamada, Rusya'nın Lviv'in kuzey batısında Polonya sınırına 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve Yavoriv Askeri Poligonu'na (Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi) düzenlendiği saldırıda 180'e yakın paralı askeri etkisiz hale getirdiklerini duyurdu.

Konaşenkov, “13 Mart sabahı, yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahlar, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Stariçi köyündeki eğitim merkezlerine ve Yavoriv Askeri Poligonu'na operasyonlar düzenlendi. Bu merkezler Rus askerlerine karşı savaşmak üzere çatışma bölgelerine gönderilmeden önce yabancı paralı askerlerin eğitimi ve muharebe koordinasyonu için bir merkez ayrıca dış ülkelerden gelen silah ve askeri teçhizat için bir depolama alanı. Saldırı sonucun 180'e yakın yabancı paralı asker ve çok sayıda yabancı silah imha edildi. Ukrayna topraklarına gelen yabancı paralı askerler, etkisiz hale getirilmeye devam edecek” dedi.

UKRAYNA’DA 3 BİN 736 ASKERİ NOKTA VURULDU

Rus ordusunun bugünkü ilerleyişinin 9 kilometrelik daha alanda hakimiyet kurulduğunu aktaran Konaşenkov, Ukrayna ordusunun kayıpları ile ilgili bilgiler aktararak, “Novy Bykov yerleşim bölgesinde Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait Su-24 savaş uçağı ve 11 adet insansız hava aracı düşürüldü. 3 komuta merkezi, 2 mühimmat deposu, 33 askeri teçhizat dağıtım alanı dahil olmak üzere Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin 46 nesnesi imha edildi. Operasyonun başladığı günden itibaren Ukrayna'nın 3 bin 736 askeri altyapısı, 100 uçak, 139 insansız hava aracı, bin 234 tank ve diğer zırhlı araçlar, 122 çoklu roket atma sistemleri, 452 top ve bin 13 askeri araç imha edildi” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA YALANLADI

Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Markiyan Lubkivsky, 180’e kadar yabancı paralı askeri öldürdüğü iddialarına “Bu gerçek değil. Saf Rus propagandası” diyerek yalanladı.

35 KİŞİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ AÇIKLANMIŞTI

NATO'ya bağlı uluslararası askeri birliklerin de olduğu ifade edilen Yavoriv Askeri Poligonu'na yönelik roketli saldırıda, 35 kişinin hayatını kaybettiği, 134 kişinin de yaralandığı ifade edilmişti.

ABD'DEN ÇİN İDDİASI...

ABD basınında yer alan haberlerde, ABD'li yetkililerin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının başlamasından bu yana Çin'den askeri teçhizat ve çeşitli yardımlar talep ettiğine yönelik iddialarına yer verildi.

Rusya’nın Çin'den ne istediği hakkında ayrıntı vermeyen ABD'li yetkililer, Çin’in Rusya’ya yardım etmeye hazır olabileceğine dair bazı işaretler olduğunu ve ABD’nin müttefikleri ile bu konuyu ele almayı planladığı ifade edildi. ABD’li yetkililer ayrıca, Rusya’nın envanterindeki bazı silahların tükenmekte olduğuna dair işaretler olduğunu öne sürdü.

SULLOVAN, ÇİN’İN DIŞ POLİTİKA DANIŞMANI İLE GÖRÜŞECEK

Çin'in Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olabileceği endişeleri nedeniyle ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi ile görüşmek üzere yarın İtalya'nın başkenti Roma’ya gidecek.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada, “Görüşmelerde iki ülke arasındaki rekabeti yönetme çabaları ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının bölgesel ve küresel güvenlik üzerindeki etkisine odaklanılacak” denildi.

Sullivan ise Rusya’nın diğer ülkeleri biyolojik veya kimyasal saldırılar başlatmakla suçlaması hakkında, “Bunu kendilerinin yapmak üzere olduklarını söyleyebilirim. Çin ve diğer ülkeler Rusya’nın yaptırımları aşmasına yardım etmeye çalışmamalı. Ne Çin’in ne de başka bir ülkenin Rusya’nın bu kayıplarını telafi etmeyeceğinden emin olacağız” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin