Ukrayna’dan Türkiye’ye dönen 6 bin öğrencinin yaşadığı iki sorun. Korkusuz gazetesi yazarı Barış Yarkadaş, öğrencilerin ne istediğini yazdı

Korkusuz gazetesi yazarı Barış Yarkadaş, Ukrayna'da öğrenim gören öğrencilerle konuştu ve onların sorunlarını köşesine taşıdı. Ukrayna’dan Türkiye’ye dönen 6 bin öğrencinin yaşadığı iki sorunu yazan Yarkadaş bunlardan birinin askerlik olduğunu belirterek, öğrencilerin YÖK'ten beklentisini de açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna’dan Türkiye’ye dönen 6 bin öğrencinin yaşadığı iki sorun. Korkusuz gazetesi yazarı Barış Yarkadaş, öğrencilerin ne istediğini yazdı

Barış Yarkadaş'ın Korkusuz gazetesindeki konuyla ilgili bölümdeki yazısı şöyle:

6 bin Türk öğrenciden çağrı

RusyaUkrayna savaşı, Ukrayna’da öğrenim gören altı bin Türk öğrencinin de düzenini bozdu.  Savaştan dolayı Türkiye’ye dönmek zorunda kalan üniversite öğrencileri, çok sevdikleri okullarından ayrılmanın üzüntüsünü yaşıyor.

Öğrencilerin bir başka derdi ise yaşadıkları belirsizlik…

Geride bıraktığımız günlerde Türkiye’ye gelen öğrencilerin, uzun bir süre daha Ukrayna’ya dönemeyeceği netleşti. Zira; savaş kısa bir süre sonra bitse bile, Ukrayna’nın artık belini doğrultması ve yaşamı normalleştirebilmesi zor görünüyor.

Dolayısıyla, okulların yeniden açılması ve Türk öğrencilerin okullarına dönebilmesi de epey bir vakit alacağa benziyor. Dün konuştuğum bazı öğrenciler, “YÖK bizim durumumuzu ve statümüzü bir an önce ele almalı ve öğrenim hayatımıza devam edebileceğimiz bir model geliştirmeli’’ diyor.

ASKERLİK SORUNU

Ukrayna’dan dönen erkek öğrenciler ise öğrenimlerine ara vermenin yanı sıra bir de ‘’askerlik belgesi’’ konusunda sıkıntı yaşıyor. Askerliklerini ertelemek isteyen öğrenciler, Askerlik Şubesi’ne gittiklerinde “Konsolosluktan belge getirmeniz gerekiyor’’ cevabını alıyor. Ancak konsolosluklar şu an böyle bir hizmet verebilecek durumda değil.

Dışişleri, Milli Savunma Bakanlığı ve YÖK, bu mağduriyeti ve karmaşayı ortadan kaldırmak için hızlı bir şekilde hareket etmelidir.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin