Ukrayna ile Rusya heyetleri görüşmesi sona erdi! İlk açıklama Ukrayna'dan geldi: Türkiye garantör olsun

Tüm dünyanın gözü kulağı İstanbul'daydı. Rusya ile Ukrayna arasındaki ateşkes müzakereleri İstanbul'da yapıldı. Toplantı öğlede saatlerinde sona erdi. Görüşme sonrası ilk açıklama Ukrayna'dan geldi. Ukraynalı yetkililer, "Anlaşma sağlanamadı. Türkiye garantör olsun" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna ile Rusya heyetleri görüşmesi sona erdi! İlk açıklama Ukrayna'dan geldi: Türkiye garantör olsun

Tüm dünyanın gözü bugün İstanbul'daydı. Ukrayna Rusya'nın müzakere heyetleri İstanbul'da bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde başlayan toplantı, Erdoğan'ın açılış konuşmasıyla başladı. 

Ukrayna ile Rusya heyetleri görüşmesi sona erdi! İlk açıklama Ukrayna'dan geldi: Türkiye garantör olsun

ABRAMOVİÇ İSTANBUL'DAKİ GÖRÜŞMELERE KATILDI

Reuters'a konuşan iki kaynak, Rus oligark Roman Abramoviç'in İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmelerine katıldığını bildirdi. Dolmabahçe'deki görüşme salonundan da bu bilgiyi doğrulayan bir fotoğraf geldi. Abramoviç'in, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yanında yer aldığı görüldü. 

Ukrayna ile Rusya heyetleri görüşmesi sona erdi! İlk açıklama Ukrayna'dan geldi: Türkiye garantör olsun - Resim : 2

TOPLANTIYA YOĞUN İLGİ

Dünya basınının gözü Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında bugün yapılan toplantıya çevrildi. Dolmabahçe’deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde gerçekleşen görüşmeleri çok sayıda yabancı gazeteci takip etmeye devam ediyor.

Ukrayna ile Rusya heyetleri görüşmesi sona erdi! İlk açıklama Ukrayna'dan geldi: Türkiye garantör olsun - Resim : 3

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde toplandı. Çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı. Görüşmeleri çok sayıda yabancı gazetecinin de takip ettiği görüldü. 

TOPLANTIDA ANLAŞMA ÇIKMADI

Öğle saatlerinde toplantı sona erdi. İlk açıklamayı Ukraynalı yetkililer yaptı. Anlaşma çıkmadığı belirtildi. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerin garantör olması istendi.

Ukrayna heyetinin açıklamasından satır başları ise şöyle oldu:

"Ulusal garanti alabilmek için elimizden geleni yapacağız. Kırım konusu çok önemli. Uluslararası güvenlik o bölgelerde çalışmayacak ama biz resmi konuşmalarda bulunuyoruz. Bazı ülkeler şimdiden bu konuda garantör ülke listesine katılmak için isteklerini bildirdiler. Ukrayna'nın geleceğini şimdiden düşünmeliyiz. Aramızdaki anlaşmaya bazı maddeleri ekledik.

Bu maddeler Ukrayna'nın üyeliğine engel değil yardımcı olmaları gerektiğini belirtiyor.

"Ukrayna egemenliği ve bütünlüğünü sağlayacak bir anlaşma ,için uğraşıyoruz. Az önce anahtar bir madde söylendi. NATO'nun 5. maddesini içeren madde de dahil olacak. Eğer biz saldırıya uğrayacaksak biz 3 gün içinde acil bir zirve çağrısı yapma hakkımız var. Bu zirve çerçevesinde bir şey çözülmezse ülkeler bize silah ve yardım sağlayacak. Bu sayede Ukrayna güvenliğini sağlayabiliriz. Bu maddeyi ekleyebilirsek o zaman Ukrayna bugünkü statüsünü fix'lemek imkanına sahip olacak.

Bu garantilerle, NATO'nun 5. maddesinde olduğu gibi, Ukrayna anayasasında olduğu gibi ülkemizde yabancı asker bulunmayacak ve biz de NATO'ya girmeyeceğiz. Askeri tatbikatlar ülkeler arası anlaşmalar sağlanırsa yapılabilir."

Rusya'dan yapılan açıklamada ise 'Yöneticilerin görüşmesi hakkında konuşmak istiyorum. Dışişleri Bakanları konuşabilir, Cumhurbaşkanları da konuşabilir. Önce bir anlaşma sağlanması gerek. Görüşme öncesi bir çalışma yapılacak. Bugünkü müzakerelerde iki taraf arasında bazı konularda uzlaşma sağlandı. Dışişleri bakanları bunların üzerinde çalışacaktır' denildi.

MÜZAKERE BAŞLIKLARI

Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerde ele alınması beklenen başlıklar ise şu şekilde;

1) TOPRAK

Müzakerelerdeki en zorlu başlık. Donbas yani ülkenin doğusunda Donetsk ve Luhansk'tan oluşan bölgedeki, Rusya destekli ayrılıkçılar iki yerde de bağımsız Cumhuriyet ilan etti, Rusya tanıdı. Moskova geçen hafta Donetsk'in yüzde 54'ünü, Luhansk'ın yüzde 93'ünü ele geçirdiğini ilan etti. Zelenski önceki gece Donbas'ta çözüm istediğini söyledi.

2) TARAFSIZLIK

Ukrayna'nın tarafsızlığı, Rusya'nın taleplerinin başında geliyor. Moskova, savaş öncesi Ukrayna'nın hiçbir zaman NATO'ya üye olmayacağına dair yazılı güvence istiyordu. Rusya, saldırının amaçlarından birini de Ukrayna'nın silahsızlandırılması olarak ilan etti. Ukraynalı yetkililer, son bir ayda ülkenin NATO'ya üye olmayacağını dile getirdi. Zelenski de önceki gece tarafsızlık konusunda müzakereye hazır olduğunu ilan etti.

3) RUSLARIN HAKLARI

Rusya'nın doğusunda Rusça konuşan bir nüfus bulunuyor. Ukrayna 2019'da çıkardığı yasayla Ukrayna dilini zorunlu hale getirmişti.Memur, asker, doktor ve öğretmen olmak için Ukraynaca konuşmak gerekiyor. Ancak, Rusça'nın statüsü Moskova'ın talepleri arasında bulunuyor.  Zelenski bu başlığın müzakerelerde konuşulduğunu açıkladı.

4) "NAZİLERDEN ARINDIRMA"

Ruslar, "Azak Tugayı" gibi aşırı sağcı grupların Rusça konuşan halka "soykırım" yaptığını iddia ediyor. Ukrayna ise  iddiaları kesin bir dille reddediyor. Bununla birlikte, "Nazilerden arındırma" Rusların ortaya attığı bir kavram ve "silahsızlanma" başlığıyla birlikte anılıyor.

Öte yandan, Ruslar başta Zelenski hükümetinin değişmesinden bahsediyordu. Şimdilerde Ukrayna'nın kendi ordusuna sahip olabileceğinden ancak Batılı ülkelerin silahlarına ve üslerine ev sahipliği yapmamasından söz ediliyor.

Rus heyeti Türkiye'den ayrıldı

Rusya ve Ukrayna arasında, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde yapılan görüşmeler saat 14.00 sıralarında sona erdi. Ukrayna heyeti otele dönerken Rus heyeti ise Atatürk Havalimanı'na geçti. Rus heyet dün geldikleri uçakla saat 17.00 sıralarında ülkelerine hareket etti. Heyeti, Rusya Başkonsolosluğu yetkilileri uğurladı.

 

 

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin