Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'den Türkiye, AB ve NATO açıklaması: Türkiye tahliyeler için hazır

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Türkiye’nin tahliyeler için hazır olduğunu ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den onay beklendiğini açıkladı. Zelenski, Avrupa Birliği ve NATO ülkelerine, "kendilerine daha fazla silah yardımı yapmalarını ve Rusya ile iş yapmayı tamamen bırakmaları" çağrısı yaptı. Zelenski, bir konuşmada Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde yaptı. Zelenski, "2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü savaş suçları işlendi" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'den Türkiye, AB ve NATO açıklaması: Türkiye tahliyeler için hazır

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş 41'inci gününde devam ediyor.

Zelenski, İspanya meclisi genel kurulunda yapılan özel oturumda, video konferans yoluyla milletvekillerine, senatörlere ve konuk olarak davet edilen bazı büyükelçilere hitap etti.

Zelenski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mariupol'den tahliyeler konusunu görüştüğünü ve Türkiye'nin tahliyeler için hazır olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

Türkiye, Berdyansk Limanı'ndan Mariupol kahramanlarını (askerlerini) sağ ve yaralı olarak gemi yoluyla tahliye etmeye hazır. Türkiye'yle anlaştık. Ben Erdoğan ile konuştum, Erdoğan onunla (Putin) konuştu. Eğer yapabilirsek yakın zamanda sonucu göreceğiz. Eğer olmazsa Rusya Devlet Başkanı müsaade etmemiş olacak.

Zelenski, "Rusya topraklarımıza savaşla geldi. Bu dün değil çok uzun zaman önce oldu. 2014'ten başlayarak, Kırım'ımızın işgali ile başlayarak, ardından Donbas'taki savaşla ve şimdi daha da büyük bir saldırganlıkla. Bu zamana kadar alınan yaptırım kararlarından teşekkür ediyorum ama sizden Rusya ile iş yapmayı tamamen bırakmanızı ve bize daha fazla silah yardımı yapmanızı istiyorum." diye konuştu.

BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDE KONUŞTU

Zelenski, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne yaptığı hitabında, "Uluslararası hukukun üstünlüğünün zamanı bittiyse o zaman BM'yi kapatalım" ifadelerini kullanarak, “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmemiş savaş suçlarının işlendiğini görüyoruz” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, BM Güvenlik Konseyi'ne hitap etti. Rus ordusunun Ukrayna'da işlediği savaş suçlarına değinen Zelenskiy, Rusya’nın, BM’deki veto hakkı nedeniyle adil olmayan sonuçlar alındığını ifade etti.

Zelenski, “Yüzbinlerce vatandaşımızı sınır dışı eden Ruslar 2 binden fazla çocuğu kaçırdı. Rusya’nın amacı Ukrayna’yı sessiz kölelerle dolu bir ülkeye çevirmek. Yağma olayları devam ediyor. İnsanların yiyeceklerini ve ziynet eşyalarını çalıyorlar. Ellerinde insanların kulaklarından kopardıkları kanlı küpeler var. Güvenlik Konseyi nerede? Dünya barışını sağlamakla sorumlu kilit kurumun etkin bir şekilde çalışamadığı ortada. Rusya’nın veto yetkisinin kaldırılması gerekiyor. Suriye’den Somali’ye dünyanın eşit bir şekilde temsil etmesi gerekiyor. Uluslararası hukukun üstünlüğünün zamanı bittiyse o zaman BM’yi kapatalım. BM’yi kapatmaya hazır mısınız? Dünyanın çoğu yerinde yaşanan katliamları çok önceden durdurabilmemiz gerekirdi. Barışı ancak böyle sağlayabiliriz. Belki o zaman savaş sona erer” dedi.

ZELENSKİ, BM’DE REFORM TALEP ETTİ

BM'nin yapısını eleştirerek bu kuruluşta yeni bir reform yapılması gerektiğini dile getiren Zelenskiy, “Küresel bir konferans talep ediyorum. Nasıl bir reform yapacağımızı dünyanın güvenlik sistemini nasıl değiştireceğimizi konuşabiliriz. 1945’de anlaşılan bu anlaşmanın reforma ihtiyacı vardır. Yeni bir BM’ye ihtiyacımız var, kimsenin ayrıcalığı olmamalı, herkes eşit olarak temsil edilmeli. Barış ve adaletin gücü muzaffer olmalı. Güçle değil insanlık değerleri ile barış sağlanmalı. Ukrayna yeni güvenlik sistemine ön ayak olmaya hazırdır” dedi.

“BARIŞ İÇİN YAPABİLECEĞİMİZ BİR ŞEY YOKSA BU BM’NİN ÇÖKMESİ ANLAMINA GELİR”

Barışı korumak için yeni bir sistem kurulabileceğini aktaran Zelenskiy, “Biz kimin yardıma ihtiyacı varsa bizden mi değil mi diye bakmadık dünyadaki herkesin yardımına koştuk. Bunu herkes uygularsa dünya daha güvenilir bir yer olur. Biz sadece iyi gün değil kötü günde de bir arada olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Önünüzde iki seçenek var ya Rusya’yı buradan bir saldırgan olarak çıkarın ya da bize nasıl reform yapabileceğimizi gösterin. Barış için yapabileceğiniz bir şey yoksa bu BM’nin çökmesi anlamına gelir” dedi.

“İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDAN BU YANA GÖRÜLMEMİŞ SAVAŞ SUÇLARININ İŞLENDİĞİNİ GÖRÜYORUZ”

Rusya’nın Ukrayna'nın Bucha kentinden geri çekilirken diğer kentler gibi arkasında cinayetler bıraktığını aktaran Zelenskiy, “Rus ordusunun yaptıklarını görüyoruz. İşgal altındaki kentlerde neler olduğu ortaya çıkmaya başladı ancak diğer yerlerde neler olduğundan kimsenin haberi yok. Size BM’nin 1. maddesini hatırlatmak istiyorum. Bu kurumun amacı barışı korumak. Bu madde ihlal edildikten sonra diğer maddelerinin ne anlamı var. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş savaş suçlarının işlendiğini görüyoruz. Sivillerin hedef alındığını, ölüme mahkum edildiğini, sığınakların havaya uçurulduğunu görüyoruz. 41 gündür Rusların yaptığının en son örneği Bucha. Onlarca yerleşim biriminde benzer olaylar yaşandı. Bunun ne anlama geldiğini çok iyi biliyorsunuz. Rusya’nın bu suçlamalara nasıl cevap vereceğini de biliyorsunuz. Her zamanki gibi kendi yaptıkları için başkalarını suçlayacaklar. Buradaki cesetlerin sonradan getirildiğini, görüntülerin kurgu olduğunu söyleyecekler. Ancak artık 2022 yılındayız, elimizde uydu görüntüleri var. Son derece şeffaf bir soruşturma istiyoruz, suçluların cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.

“RUS ORDUSU VE EMİRLERİ VERENLERİ YARGILANMALI”

Ukrayna’daki sivil cinayetlerle ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dahil tüm sorumluların uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini söyleyen Zelenskiy, “Rusya ordusu ve onlara emir verenler derhal savaş suçlarından yargılanmalı ve cezalarını almalılar. Ukrayna’da yaşananlara göz yumanların acil olarak yargılanması gerekiyor. Mahkemelerin Nürnberg mahkemelerine benzer yargılamalar yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin