Uğur Mumcu ölümünün 27. yılında anılıyor!

Ankara'daki evinin önünde 24 Ocak 1993'te aracına konulan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu’nun katledilişinin 27’nci yılında anılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Uğur Mumcu ölümünün 27. yılında anılıyor!

Ankara'daki evinin önünde 24 Ocak 1993'te aracına konulan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu’nun katledilişinin 27’nci yılı dolayısıyla pek çok yerde anma ve etkinlik düzenleniyor. Yüzlerce insan, Mumcu'nun Ankara'daki evinin önünde toplandı. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.

Uğur Mumcu, ölümünün 27'nci yılında bombalı suikaste uğradığı ve adının verildiği sokaktaki evinin önünde anıldı. Anma törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanvekili Levent Gök, CHP'li bazı milletvekilleri ve çok sayıda kişi katıldı. Kılıçdaroğlu, tören öncesinde Mumcu'nun evinde eşi Güldal, kızı Özge ve oğlu Özgür Mumcu ile görüştü.

Görüşmenin ardından Mumcu ailesi ve Kemal Kılıçdaroğlu, Faili Meçhuller Anıtı'na ve Mumcu'nun hayatını kaybettiği alana karanfiller bıraktı, mum yaktı. Alandakilerle Mumcu'nun hayatını kaybettiği yerde saygı duruşunda bulunuldu, şarkılar seslendirildi.

Faili Meçhuller Anıtı'nın olduğu alanda Mumcu'nun köşe yazılarının bulunduğu gazeteler, daktilo ve bilgisayarın yer aldığı özel bölüm dikkati çekti.

Uğur Mumcu ölümünün 27. yılında anılıyor!

KILIÇDAROĞLU: MUMCU'NIN YOLU ENGELLENEMEZ

Kılıçdaroğlu, anma etkinliğinin gerçekleştirildiği sokaktan ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, Uğur Mumcu'nun insan olmanın ötesinde unutulmaz bir kişilik olduğunu söyledi. Mumcu'nun bilim insanı, gazeteci, aydın, emekçi ve Kuvayımilliyeci olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hainler onu yok etmeye çalıştılar ama o, düşünceleriyle yaşıyor. Onu her yıl saygı, sevgiyle anıyoruz. Anmaya da devam edeceğiz. Buraya insanlar da zaten aynı düşüncelerle geliyor. Onun bütün düşüncesi yolsuzluklardan arınmış demokratik bir Türkiye'ydi. Aynı amacı aynı çerçevede sürdürüyoruz, mücadelesini yapıyoruz, kavgasını veriyoruz. Hiç kimse Uğur Mumcu'nun açtığı yoldan yürüyüşümüzü engelleyemez. Bu kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz ve edeceğiz. Bütün hedefimiz şu, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyet'i demokrasiyle taçlandırmak."

Uğur Mumcu ölümünün 27. yılında anılıyor! - Resim : 2

İSTANBUL

Uğur Mumcu’yu anmak için aralarında Cumhuriyet Gazetesi Çalışanları, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya, TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna ile TGS üyeleri ile gazeteciler biraraya geldi.

Anmada konuşan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş şunları söyledi: “Bundan 27 yıl önce Uğur Mumcu katledildi. Hedef Uğur Mumcu nezlinde gerçeklerin üstünü örtmek, araştırmacı gazeteciliğe gözdağı vermekti. Ocak ayında 3 gazeteciyi andık. 8 Ocak’ta Metin Göktepe, 19 Ocak’ta Hrant Dink, 24 Ocak’ta Uğur Mumcu katledildi. Gazetecileri öldürürsek gerçeklerin üstünü kapatırız diye düşünenler, gazetecilik mesleğini bitiririz diye düşünenler yanıldıklarını gördüler. Uğur Mumcu’nun öldürüldüğü yıl doğan çok sayıda meslektaşımız bugün Uğur Mumcu gazeteciliği geleneğini sürdürüyor. Gerçekleri topluma ulaştırmak için yeni gazeteciler çıktı sahneye. Onları tutuklamayı, cezaevlerine tıkmayı, davalar açmayı denediler ama yine de gazetecilik mesleğini bitiremediler. Hala gerçekleri topluma ulaştırmak için çaba sarf eden, mücadele eden binlerce gazeteci var. Uğur Mumcu mezarında rahat uyu senin gibi gazetecilik ilkelerine bağlı, geleneğini sürdüren binlerce gazeteci var.”

"UNUTULMAYACAK"

Durmuş'un ardından konuşan Cumhuriyet çalışanı Ozan Yurtoğlu ise, “Cumhuriyet Gazetesi dün olduğu gibi bugün de gazetecilik yapmaya devam ediyor. Her biri duruşuyla toplumda simge haline gelmiş yazarları katledilen Cumhuriyet Gazetesi'nin bugün durduğu yer, yine aynı yerdir. Uğur Mumcu'nun mirasını devam ettiren muhabirleri, yayın kadrosu, yazarlarıyla Cumhuriyet Gazetesi, Mumcu'nun çizgisini sürdürmeye kararlıdır. Mumcu aradan geçen onca yıla rağmen, Cumhuriyet Gazetesi'ne ve muhabirlerimize bıraktığı gazetecilik anlayışıyla vurulduğu yerde unutulmamıştır ve unutulmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından meslektaşları Mumcu’nun anıtına karanfil bıraktı.

Uğur Mumcu ölümünün 27. yılında anılıyor! - Resim : 3

İZMİR

Karabağlar Belediyesi, 27 yıl önce bombalı bir suikast sonucu katledilen gazeteci yazar Uğur Mumcu’yu, Üçyol Uğur Mumcu Parkı’nda bulunan heykeli önünde törenle andı. Törene, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, CHP İzmir milletvekilleri Atila Sertel ve Tacettin Bayır, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, meclis üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

24 Ocak 1993 tarihinde, Türkiye’nin en acı günlerinden birini yaşadığını vurgulayan Başkan Selvitopu, “O gün, demokrasi mücadelesini kalemiyle, düşünceleriyle yapmaya çalışan değerli bir insanı, gazeteciyi katlettiler. Aslında korktukları onun düşünceleriydi. Çünkü yazdıklarıyla toplumu aydınlatıyor, birilerini rahatsız ediyordu. Katliamı planlayanlar, uygulayanlar zannettiler ki her şey unutulacak. Tam aksine Uğur Mumcu, Türk halkının kalbinde, yüreğinde yaşamaya devam ediyor. Unutturmayı başaramadılar!” dedi.

ÇOK ÖNCEDEN YAZDI

Mumcu’nun, bugün yaşanılanları on yıllar öncesinden yazdığını da anımsatan Başkan Selvitopu, “Uğur Mumcu kimseye kötülük yapmadı. Vatanını ve insanlarını çok sevdiği için onları kalemiyle, düşünceleriyle aydınlatmaya çalıştı. Bunun bedelini de bedeniyle ödedi. Bizler hayatta oldukça, gelecek kuşaklar da Mumcu’nun değerini bildikçe o yaşamaya devam edecektir. Anısı önünde saygıyla eğiliyorum” diye konuştu.

İGC Başkanı Misket Dikmen de, Mumcu’nun birilerinin “tekerine çomak soktuğu” için haince bir suikasta kurban gittiğini söyledi. Türk halkının, Mumcu öldürüldüğü gün verilen namus sözlerinin yerine getirilmesini beklediğini belirten Dikmen, “Uğur Mumcu, yazdıklarıyla geçmişten bugüne seslenmeye devam ediyor. Tarih onu onayladı” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Bayır da, Mumcu’nun gelecek kuşaklara çok iyi anlatılması gerektiğini söyledi. Bayır ayrıca İsmail Cem ve Gaffar Okan’ın da ölüm yıldönümü olduğunu anımsatarak, “Bu üç vatansever yüreklerde yaşamaya devam ediyor” diye konuştu.

Atila Sertel de, Mumcu’nun 51 yıllık ömrüne çok sayıda değerli eser sığdırdığını, onu anmak kadar anlamanın da önemli olduğunu vurguladı. Katılımcılar daha sonra Uğur Mumcu Heykeli’ne kırmızı karanfiller bıraktılar, anı defterine düşüncelerini yazdılar.

ESKİŞEHİR

Mumcu, Eskişehir'de sergilenen hayatını kaybettiği otomobilinin önünde düzenlenen tören ile anıldı. Yoğun bir katılımla gerçekleşen anma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende Uğur Mumcu’nun anısına şiir dinletisi de yapılırken katılımcılar ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt 24 Ocak tarihinde saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden gazeteci için beyaz güvercinleri doğaya bıraktı. Törende konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, teröre karşı olduklarını bir kez daha hatırlatarak, “Kim terörden yana ise ve kim terörden besleniyor ise bu işten vazgeçmelidir. Demokrasi ve hukuk hepimize lazımdır. Aynı tarihte bir emniyetçi olarak Gaffar Okan da hayatını kaybetti. Eskişehir’de bu araç hukuksuzluklar bitinceye kadar ibret olsun diye duracak. Görenler hatırlasınlar ve bunun hesabını sorsunlar. Temel amacımız budur. Bugün 24 Ocak’ta tüm teröre karşı olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isterim” ifadelerini kullandı.

MEMLEKETİ KIRŞEHİR'DE DE UNUTULMADI

Yenice Mahallesi'ndeki Uğur Mumcu Basın Anıtı önündeki etkinlikte, Mumcu'nun hayatı, kitapları, makaleleri hakkında bilgi verildi. Programda konuşan CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Uğur Mumcu'nun basın dünyası için izleri silinmeyecek önemli bir değer olduğunu ifade etti. Mumcu'nun aracına bomba konularak saldırıya uğramasının halen aydınlığa kavuşturulamadığını savunan İlhan, “Mumcu'nun katledilmesinin ardından 27 yıl geçti. Halen failleri bulunmamıştır. Bu, Türkiye'nin bir ayıbıdır. Mumcu nezdinde Fahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Çetin Emeç gibi önemli isimlerin de şehit edildiğini hatırlatıyor, hepsine Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından programa katılanlar Uğur Mumcu'nun anıtı önündeki fotoğraflarına karanfil bıraktı.

BURSA

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun öldürülmesinin 27. yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı. Yaşamı boyunca halkın doğru bilgiye ulaşması için araştırmacı gazetecilikten taviz vermeden çalışan gazeteci yazar Uğur Mumcu’yu, katledilişinin 27. yılında saygıyla andığını ifade eden Nuri Kolaylı, “Katledilişinin ardından 27 yıl geçmesine rağmen, kanlı suikastın arkasındaki karanlık güçler gerçek boyutlarıyla ortaya çıkarılmamıştır. Hayatı boyunca halkın doğru bilgiye ulaşması için gazetecilikten taviz vermeyen meslektaşımız Uğur Mumcu’yu, katledilişinin 27. yılında saygı ve rahmetle anıyor, fedakârca habercilik yapan meslektaşlarımızın susmayacağını, susturulamayacağını kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

MUĞLA-MARMARİS

Kordon Caddesi'nde bulunan Atatürk Anıtı önünde, Uğur Mumcu için anma töreni düzenlendi. Sivil toplum kuruluşu ve dernek üyeleri bir araya gelerek, Mumcu'yu 27'nci ölüm yıldönümünde andı. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Marmaris Şube yönetiminin organize ettiği anma programında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler adına bir dakika saygı duruşu ardından İstiklal Marşı okundu. ADD Marmaris Şube Başkanı Dilay Uçar, öldürülen devlet büyükleri, yazar ve aydınların adlarını okudu. CHP Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı ise, Korkmadan, yılmadan tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti için mücadele veren Mumcu'yu rahmetle anıyorum dedi. Törende, şehit edilen Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'da unutulmadı. Anma programı sonunda, Uğur Mumcu'nun fotoğrafının üzerine karanfiller bırakılarak Atatürk Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirildi. (Cumhuriyet)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin