Üçüncü havalimanı tartışmaları BBC'de: Projenin ismi yolsuzluk operasyonunda geçti

İstanbul'da yapılacak olan üçüncü havalimanının temelinin büyük bir törenle atılması, projeyi yeniden yabancı medyanın gündemine getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Üçüncü havalimanı tartışmaları BBC'de: Projenin ismi yolsuzluk operasyonunda geçti

İstanbul'da yapılacak üçüncü havalimanının temel atma törenini duyurduğu haberinde projenin Türkiye'de tartışmalara neden olduğuna dikkat çekerken Başbakan Erdoğan'ın konuşması ve projeye tepkileri yansıtıyor.



BBC, "İstanbul'da üçüncü havalimanı için ilk adım" başlıklı geniş haberinde yaklaşık 10 milyar Euro'luk havalimanı inşaatının 2018'de tamamlanması beklendiğini belirterek "Hükümet, yeni havalimanı projesi ile Türkiye'yi Avrupa'nın ulaşım merkezi haline getirmeyi hedefliyor" dedi.

Ancak, "Havalimanı ihalesi Türkiye'de daha önce tartışmalara neden oldu. Projenin ismi 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda da geçti" ifadesini kullanan BBC, bu bağlamda Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu'nun projeyi "şaibeli" buldukları için durdurulması ve acilen tüm süreçlerin ve ilgili kişilerin mahkemelerce incelenmesi gerektiğini söylediğine işaret etti.



"Hükümet ise bu iddiaları reddediyor. AKP genel başkan yardımcısı ve parti sözcüsü yeni havalimanının "Avrupa'da birilerini rahatsız ettiğini' söylemişti" denilen haberde Başbakan Erdoğan'ın açılış töreninde yaptığı konuşmada sarf ettiği "Geçen yılın Mayıs ayında bazı Gezizekalılar türedi. Bu Gezizekalılar bu havalimanını hazmedemediler" sözlerine dikkat çekildikten sonra Erdoğan'ın projeyi cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri olarak nitelendirdiği kaydediliyor.



BBC, çevreci grupların tepkilerine de dikkat çektiği haberine şöyle devam ediyor, "Fakat bazı çevreci gruplar projeye karşı çıkıyor. Çevre Mühendisleri Odası projenin doğaya uyumlu olmadığını vurgulayarak, yeni havalimanı projesi ile ormanların yok olacağı ve su kaynaklarının kurutulacağını savunuyor."(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin