Tutuklu TİP milletvekili Can Atalay'dan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tepki: Hukuka bağlı olmayan devlet hayalinin sahipleri kimlerdir?

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM kararını Yargıtay 3. Dairesi’ne sevk etmesiyle ilgili açıklamada bulundu. Bu durumu “hukuka aykırı” olarak değerlendiren Atalay, “13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne neredeyse bir kılavuz açıklığında yazılan AYM kararını, başka bir merciiye ‘gereği için’ göndermesinin açık hukuka aykırılığının HSK tarafından soruşturulmasını talep ediyorum” dedi.

Google Haberlere Abone ol
Tutuklu TİP milletvekili Can Atalay'dan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tepki: Hukuka bağlı olmayan devlet hayalinin sahipleri kimlerdir?

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hakkında “hak ihlali” kararı verdiği TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ı tahliye etmedi. Mahkeme dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Atalay, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM kararını Yargıtay’a göndermesini “hukuka aykırı” olarak değerlendirdi. Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) konuyu soruşturmasını talep eden Atalay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu da toplantıya çağırdı.

Atalay’ın açıklaması şöyle:

“1- 25 Ekim günlü AYM kararının yerine getirilmediği her bir dakikanın bu ülkede yaşayan herkesin hak ve özgürlüğünü korumakla yükümlü devletin niteliklerine zarar verdiği açıktır. Ancak ‘ikili devlet’ anlayışını kabul etmiyoruz. Buna alışmayacağız.

2- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne neredeyse bir kılavuz açıklığında yazılan AYM kararını, başka bir merciye ‘gereği için’ göndermesinin açık hukuka aykırılığının HSK tarafından soruşturulmasını talep ediyorum.

3- AYM kararlarına uyulmamasına ilişkin bir ‘irade’ var ise bu iradenin 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanına ait olamayacağı açık olduğundan hukuka bağlı olmayan devlet hayalinin sahipleri kimlerdir?

4- Üyesi olduğum TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu yargı kararıyla oluşan hak ihlalinin giderilmesi için verilen karara uyulmayarak ihlalin devam ettirilmesinin araştırılması başlıklı gündemle toplantıya davet ediyorum.

5- TBMM’yi yargının yerine geçerek karar verenlerin kim olduğunu araştırmaya ve Anayasal düzeni askıya almaya teşebbüs edenleri tespit etmeye davet ediyorum.”

Kaynak: ANKA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin