Türkiye'ye veda ziyareti... Erdoğan ve Merkel'den açıklama

Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye geldi. Erdoğan, Alman Şansölye Merkel ile görüşme gerçekleştirdi. İki isim basın mensuplarının önünde açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'ye veda ziyareti... Erdoğan ve Merkel'den açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel Huber Köşkü'nde saat 12.00 sıralarında bir araya geldi. 

Türkiye'ye veda ziyareti... Erdoğan ve Merkel'den açıklama

Erdoğan ve Merkel, görüşme öncesinde Huber Köşkü'nün balkonuna çıkarak İstanbul Boğazı'nı izledi.

Türkiye'ye veda ziyareti... Erdoğan ve Merkel'den açıklama - Resim : 2Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkel'e İstanbul Boğazı hakkında bilgi verdi. Erdoğan ve Merkel gazeteciler ile sahildeki vatandaşları da  el sallayarak selamladı.

Türkiye'ye veda ziyareti... Erdoğan ve Merkel'den açıklama - Resim : 3

Erdoğan ile golf aracına binen Merkel, köşkün sahil kısmındaki alana geldi. Golf aracını Erdoğan kullandı. Türkiye ve Almanya bayrağının yanında duran iki lider, burada bekleyen yerli ve yabancı çok sayıda gazeteciyi selamladı. Daha sonra iki lider, görüşme için köşkün içine geçti. Erdoğan ve Merkel'in görüşmesi başladı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Alman Şansölye Merkel ile görüşme gerçekleştirdi. İki isim basın mensuplarının önünde açıklamalarda bulunuyor.

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Sayın Merkel inisiyatif almaktan asla çekinmedi. Özellikle Suriye krizinin çözümündeki çabası için teşekkür ediyorum. Sayın Merkel ile bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimiz başta olmak üzere gündemimizdeki meseleleri ayrıntılı şekilde ele aldık. Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesi, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi başta olmak üzere kritik meselelerdeki beklentimizi paylaştım.

Almanya'daki Türk toplumu ilişkilerimizin en önemli sosyal yönünü oluşturuyor, ortak zenginliğimizi teşkil ediyor. Sayın Merkel'in görev süresi boyunca Türk toplumuyla geliştirdiği yakın temastan mutluluk duyuyoruz. Sayın Merkel'le yürüttüğümüz başarılı çalışmaların yeni hükümet döneminde de aynı şekilde devam etmesini temenni ediyorum.

MERKEL'İN AÇIKLAMALARI

Merkel'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

İyi ilişkileri sürdürmek için önümüzde çok fazla konu var. İş gücü anlaşmasının 60. yılını kutladık.

Türkiye ile iyi ilişkileri sürdürmemiz için çok sayıda görevimiz var. Almanya'da doktor, bilim adamı, akademisyen olarak çalışan anne babaları göçmen Türk insanlar var. Bu örneklerden birisi Uğur Şahin ve Özlem Türeci.

Türkiye'de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarına da değindik. Almanya'da ırkçı ve yabancı düşmanlarlarına her zaman karşı çıktık. Yasa dışı göç konusu da aynı şekilde önemli bir konu.

Afganistan'a insani yardımlar konusunda Sayın Erdoğan ile görüştük. Taliban görüşmesine dair bilgileri de kendi içimizde ele alacağız. Berlin Konferansı'nda başlatılan Libya konulu konferans ile ilgili seçimlerin bir an önce olmasını diliyoruz. Yabancı güçlerin buradan çekilmesini ifade ettim.

Türkiye'de çok yıkıcı orman yangınları oldu. Almanya'da da sel felaketleri yaşandı. Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı kabul etmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz.

Diyaloğumuzu sürdürdüğümüz için çok teşekkür ederim.

Birbirimize not vermiyoruz 

(Gazetecinin sorusuna cevap olarak) Burada birbirmize okulda gibi not vermek için bulunmuyoruz. Türkiye'de çok gelişme oldu İstanbul'a baktığımızda bunu görüyoruz. Türkiye NATO'nun müttefiği olarak önemli bir partner. İstanbulda kendi gözlerinizle iki kıta arasında nasıl köprü oluşturduğunu görebiliyorsunuz. İnsan hakları ve bireysel özgürlükler konusunda eleştirdim, tabii kii çözüm aradık. Jeostratejik açıdan bir birimize bağımlıyız. 

Türkiye'ye veda ziyareti... Erdoğan ve Merkel'den açıklama - Resim : 4 

İki lider, Tarabya'daki Huber Köşkü'nde 1 saat süren ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından balkona çıkan Erdoğan ve Merkel, burada bir süre sohbet etti. Erdoğan ve Merkel daha sonra yemekte bir araya geldi.

Erdoğan, Merkel'e Rizeli ressam Selahattin Kara'nın yaptığı Ortaköy tablosunu hediye etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tablo hakkında da bilgi verdi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin