Türkiye'nin Suriye helikopterini düşürmesine dış basından çok ilginç yorumlar!

Türkiye'nin bir Suriye helikopteri düşürmesi yurt dışında da dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin Suriye helikopterini düşürmesine dış basından çok ilginç yorumlar!

Türkiye'nin ilk defa bir Suriye uçağını düşürdüğüne vurgu yapan Batılı gazeteler, Esad rejimini "en sert" eleştiren ülkelerden biri olarak nitelediği Türkiye'nin Cenevre mutakabatını yeterli görmediğini, "B-Planı"nı da istediğini savunuyor. Bu arada, haberlerde analistlerin olayın Türkiye'nin "giderek daha çatışmacı bir tutum alabileceğinin bir kaymanın habercisi olabileceği" iddialarına da yer veriliyor.



WSJ: "TÜRKİYE, SURİYE'YE KARŞI DAHA ÇATIŞMACI BİR TUTUM ALABİLİR"



ABD'li Wall Street Journal gazetesi, Suriye helikopterinin düşürülmesinin, "bir haftalık başdöndürücü uluslararası diplomasiye rağmen Suriye ihtilafının bölgeyi nasıl ateşleyebileceğini gösterdiği değerlendirmesinde bulundu.



Türkiye için "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı en sert eleştirenlerden" biri olduğunu ancak Suriye için Kosova türü bir askeri müdahale çağrısının "görmezlikten gelindiğini" belirterek Türkiye'nin "Batı'nın kararsızlığı olarak gördüğü tutum konusunda artan bir hayal kırıklığını duyduğu"nu da iddia etti.



Gazete Ankara'nın, Suriye'nin kimyasal silahlarına ilişkin ABD ile Rusya'nın vardıkları mutabakata destek vermekte birlikte Washington'u bir "B-Planı"nı geliştirmeye çağırdığını yazdığı haberinde şöyle devam etti:



"Pazartesi günü analistler, Suriye helikopterinin düşürülmesinin, Washington'un kendi politikalarındaki tırmanmadan geri dönüş yaptığı bir dönemde Ankara'nın Suriye'ye karşı giderek daha çatışmacı bir tutum aldığı bir kaymanın habercisi olabileceğini söylediler."



FT: "SINIRDAKİ BİR DİZİ KANLI OLAYIN SONUNCUSU"



İngiliz Financial Times Gazetesi, helikopter olayının "Ankara ve Şam arasındaki gerginliklerin" devam ederken meydana geldiğini kaydettiği haberinde helikopterin düşürülmesi için "Kaotik ve sık sık kan döküldüğü 900 kilometrelik sınırdaki bir dizi kanlı olayların sadece sonuncusu" dedi.



Ancak bu gelişmenin aynı zamanda Şam'ın kimyasal silahlarını denetim altına koymayı kabul etmesi ile uluslararası gerilimlerin azaldığı bir döneme denk geldiğine de dikkat çeken gazete, "Şimdiye kadar Suriye-Türkiye sınırındaki ölümle sonuçlanan olaylardan hiç biri ciddi bir tırmanışa yol açmadı" yorumunu da yaptı.



Gazete, Türkiye'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı en yüksek sesle eleştirenler ülkelerin arasında bulunduğunu, toprakları üzerinden silah geçiren isyancıları desteklediği görüşünü dile getirdiği haberinde Reyhanlı saldırısı dahil Türk sınırında yaşanan şiddetli olaylara da dikkat çekti. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin