Türkiye'nin Prag'da Atatürk heykeli dikme talebi reddedildi: Prag Büyükelçisi Bağış açıklama yaptı

Çekya'nın başkenti Prag'da Türk Büyükelçiliği'nin cumhuriyetin 100. yılı için üç metrelik bir Atatürk heykeli dikmesi talebi reddedildi. Red talebinde Başkan Yardımcısı Çek Cumhuriyeti'nin 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak kabul ettiğini hatırlattı. Prag Büyükelçisi Egemen Bağış da konuya ilişkin açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin Prag'da Atatürk heykeli dikme talebi reddedildi: Prag Büyükelçisi Bağış açıklama yaptı

Türkiye'nin cumhuriyetin 100. yılına özel Atatürk heykeli dikme talebi reddedildi. 

Prag altıncı bölgesi sözcüsü, Çek medyasına yaptığı açıklamada belediye meclisi üyelerinin isteği değerlendirdiğini, bölge yetkilileri ve Çek Dışişleri Bakanlığı'yla görüşmelerin ardından, talebi reddetmeye karar verdiklerini söyledi.

Büyükelçilik, Atatürk heykelini büyükelçilik binasının karşısındaki Ankarska (Ankara) Caddesi'nde bulunan küçük bir parka koymak istemişti.

Prag 6. bölgesinin kültürden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Jan Lacina, Mladá Fronta Dnes gazetesinin internet sitesine yaptığı açıklamada, kararı alırken birden fazla kriteri göz önünde bulundurduklarını söyledi.

Birinci neden olarak heykelin sanatsal kalitesinin ve heykelin yerleştirileceği Ankara Caddesi’ndeki konumunun önemli olduğunu belirten Lacina, 1915 olaylarına da gönderme yaptı.

Başkan Yardımcısı Çek Cumhuriyeti'nin 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak kabul ettiğini hatırlattı.

Jan Lacina “Modern, laik Türk devletinin kurucusuna gereken saygıyı koruyoruz ama Prag 6. bölgesinde heykeli yerleştirmeyeceğimize karar verdik” dedi.

PRAG BÜYÜKELÇİSİ AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Gazi Mustafa Kemal hepimizin ortak değeridir. Henüz süreç bitmedi." ifadelerine yer veren Bağış, Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin 1924'te başladığını, Türkiye'nin Prag Büyükelçiliğinin ise 1928'de açıldığını hatırlattı.

Bağış, şöyle devam etti:

"Büyükelçilikte Atatürk heykeli yoktu. İki yıl evvel 10 Kasım'da Büyükelçiliğimizin bahçesinde Çekya'daki ilk Atatürk heykelinin açılışını yaptık. Cumhuriyetimizin 100. yılı nedeniyle Büyükelçiliğimize yakın bir parkın içinde bir Atatürk heykeli olsun istedik. İlçe Belediye Başkanı kabul etti. Sponsor bulduk. Çekya Dışişleri Bakanlığı olumlu görüş verdi. Çekya Başbakanlığı Ulusal Güvenlik danışmanından da olumlu görüş alındı. İlçe belediyesi içinde koalisyonu oluşturan küçük partilerinden biri (PRAHA SOBE) sorun çıkardı. Konuyla ilgili İlçe Belediye Meclisinde ara karar alındı. Belediye Başkanı ile perşembe günü yeniden görüşeceğim. Bizim niyetimiz, Cumhuriyet'imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün anısını yaşatmak."

"SÜREÇ BİTMİŞ DEĞİL"

Çekya'da Türkiye karşıtı lobilerin varlığına dikkati çeken Bağış, bunlarla mücadele etmeyi sürdürdüklerini vurguladı.

Bağış, parkta Atatürk heykelinin yer alması yönündeki talebe ilişkin süreçte belediye başkanının, koalisyonun yapısı nedeniyle siyasi tehdit altında kaldığını belirterek "Biraz zamana ihtiyaçları var. Prag'da 19 ilçe belediyesi var. Gerekirse başka seçenekleri de değerlendiririz. Süreç devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin