Türkiye'nin karanlık tablosu: Çocuk işçiler! En az 2 milyon çocuk işçi kar kış demeden çalışıyor, yaz aylarında 5 milyona yakını sokaklarda para kazanmak için ter döküyor

Türkiye gündemini seçim mesaisi, asgari ücret belirlerken unutulan bir gerçek var. Çocuk işçiler. Yoksulluğun geçim sıkıntısının omuzlarına yük olarak bindiği çocukların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Türkiye'de en az 2 milyon çocuk işçinin bulunduğu, bu sayının yaz aylarında 5 milyona yaklaştığı belirlendi.

Türkiye'nin karanlık tablosu: Çocuk işçiler! En az 2 milyon çocuk işçi kar kış demeden çalışıyor, yaz aylarında 5 milyona yakını sokaklarda para kazanmak için ter döküyor

Türkiye gündeminin hayloi oğun olduğu şu sıalar göze kaçırdığımız bir gerçek var ki o da çocuklar. Sokağa çıkıp oynaması gereken yaşta para kazanmaya çalışan çocuk sayısı her geçen gün dağ gibi büyüyor. 

Türkiye'de en az 2 milyon çocuk işçinin bulunduğu, bu sayının yaz aylarında 5 milyona yaklaştığı belirlendi.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) 2022'de yayınladığı rapora göre;

Türkiye'de en az 2 milyon çocuk işçinin bulunduğu, bu sayının yaz aylarında 5 milyona yaklaştığı bilgisine yer verildi. Birçok farklı sektörde çalışan çocuklar İSİG'in verilerine göre de yüzde 30,8'inin tarım, yüzde 23,7'sinin sanayi, yüzde 45,5'inin hizmet sektöründe çalışırken, geri kalan yüzbinlerce çocuğun sokakta, küçük ve orta ölçekli işletmelerde, ağır ve tehlikeli işlerde sömürüldüğü bilgisi verildi.

2023 YILINDA EN AZ 11 ÇOCUK

2002 yılından 31 Mayıs 2023 tarihine kadar en az 868 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Verilere göre 2022 yılında 64 ve 2023 yılının ilk 5 ayında en az 11 çocuk iş cinayetine kurban gitti.

TÜİK VERİLERİNDE ÇOCUK İŞÇİLİĞİ EN ÇOK ERKEKLERDE 

Hanehalkı İşgücü Araştırması 2022 yılı sonuçlarına göre 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı %18,7 oldu.

İşgücüne katılma oranı cinsiyete göre incelendiğinde, bu oranın erkek çocuklar için %27,0 kız çocuklar için %10,0 olduğu görüldü.

 

2022 YILINDA TOPLAM 3 BIN 552 ÇOCUK SOKAKTA ÇALIŞIYOR

Türkiye’deki 81 ilinde bin 480 personel ile gerçekleştirilen taramanın ardından çarpıcı sonuçlar açığa çıktı. Bakanlığın verilerine göre, 2022 yılında toplam 3 bin 552 çocuğun sokakta dilendirildiği belirlendi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin