Türkiye'nin ilk kadın müzesi İzmir'de açıldı

Kadın Müzesi sosyal medyayı da salladı twitter'da TT oldu.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin ilk kadın müzesi İzmir'de açıldı

Ünlü kantocu Nurhan Damcıolu, modacı Zuhal Yorgancıoğlu, CHP’nin Parti Meclisi üyeleri Berrin Gürçay Dilekçi ile Nazik Işık, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Nazan Çetin, CHP il ve ilçe kadın kolları yöneticileri, Fransa İzmir Fahri Konsolosu Zeliha Toprak, Goethe Enstitü Müdürü Roland Schmidt, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasiler, işadamları, Akıncılar Mahalle Muhtarı Ahmet Yılmaz, semt semt merkezleri kadın kursiyerler, mahalle sakinleri ve çok sayıda İzmirlinin katıldığı açılış törenini ünlü televizyon programcısı Seda Akgül sundu. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, nüfusun yarısını oluşturan kadınların artık kadın müzesi ile üretkenliğini, özverisini, sevgisini, topluma daha özel yansıtabileceğini söyledi.



Başkan Tartan, “Hepimiz ‘Kadının yanındayız' diyoruz. Ama bunu göstermekte yeterince etkin değiliz. Konak Belediyesi olarak biz bir kez daha sözde değil gerçek anlamda kadın yanında olduğumuzu gösteriyoruz. Üreten, bize güç katan, toplumsal yaşantımızın temel taşı kadın, artık daha güçlü. Kadın Müzesi'nin bir başka amacı da son yıllarda kadına yönelik artan şiddet ve baskı politikalarına karşı da önemli bir merkez olmak. Kadınlar şiddete baskıya sevgisizliğe İzmir'den dur derken yeni heyecan ve umutların da kapısını açacak. Artık kadının adı var. Bu yüzden mutluyuz” dedi.



Türkiye'de milletvekilliği döneminde kadın derneklerine üye olan ilk erkek olduğunu hatırlatan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan Türkiye'de bir ilk olan Kadın Müzesi'nin daha açıldığı günden itibaren sayılı Kadın Müzeleri arasında anılmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.



Müze bodrum ve ara katla birlikte üç kattan oluşuyor. Giriş katında Geçmişten Günümüze Kadın, Atik Çağ'da Kadın ve Video Art odaları yer alıyor. Holde ise ziyaretçileri Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Nebile Hanım ile Viyana Başkatibi Tahsin Bey’in 1929 yılında Ankara Palas’ta yapılan düğünlerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün, manevi kızı Nebile Hanım ile dans ettiği fotoğraf karşılıyor. Duvarları süsleyen 19. yüzyıldan kalma altın sırma işlemeli bindallı, kaftan ve cepkenler hayranlık uyandırıyor. Giriş katının balkonunda ise tarihte ilklere imza atan Türk kadınlarından; Halide Edip Adıvar, tiyatro ve sinema sanatçısı, ilk kadın film yönetmeni Cahide Sonku, Dar-ül Bedai’ye ilk çıkan tiyatro sanatçısı Afife Jale ve Fereya'nin maskları yer alıyor. Kadınların toplumsal yaşamdaki direniş ve başkaldırıları da Protesto Odası'nda yer alan ilk kadın protestoları öyküleriyle ye alıyor.



Yine Kadın Müzesi'nde ünlü şairimiz Nazım Hikmet'in bir bank üzerindeki heykeli Londra'daki ünlü Hide Park özgürlük meydanı şeklinde özgürce seslenişlerin şiirsel bir dil ile yapılacağı bir özel bölümü de içeriyor. Koleksiyon Eserler Odası'nda Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi kadınlarını; eşyalar, bilgiler, belgeler ve eserler yer alıyor. Muazzez İlmiye Çığ, Afet İnan’ın kızı Ari İnan, Ayşen Gruda, Nurhan Damcıoğlu, Gürdal Mumcu, Zuhal Yorgancıoğlu, Çolpan İlhan ve merhum Aysel Gürel gibi alanlarında iz bırakan kadınların da özel eşyaları müzedeki yerini aldı. Kabul, hizmetli ve yaşam olmak üzere 3 katan oluşan yapı Neoklasik üslupta yapılmış. 20. yüzyılın ilk yarısına kadar Yahudi ve Türklerin birlikte yaşadığı Basmane'nin Tilkilik olarak bilinen semtinde yer alan bina semtin en gözde yapıları arasında yer alıyor



TWİTTER'DA DÜNYADA TT OLDU



Türkiye'nin ilk kadın müzesi Konak Belediyesi İzmir Kadın Müzesi kapılarını açarken sosyal medyada da mesaj fırtınası estirdi. İzmir Kadın Müzesi açılışı twitterda dünyada 4'üncü sıradan girerek trend topic oldu. İzmirliler Kadın Müzesi'yle ilgili attığı binlerce tweetle ilk defa bir açılışı Dünyada Trend Topic listesine soktu. Hakan Tartan bu konuda da, “Dünya bugün İzmir'i konuştu, Kadın Müzesi'ni konuştu. Kadın cinayetleri ile dünya gündemini gelen Türkiye dünya gündemine twitter üzerinden dördüncü sıradan girerek hepimize büyük mutluluk yaşattı. Dünya sosyal medyada İzmir'e ve kadın müzesine şapka çıkarttı” dedi. 



DHA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin