Türkiye'nin ilk bölgesel Arapça gazetesi kuruldu

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeliler için bir gazete kuruldu.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin ilk bölgesel Arapça gazetesi kuruldu

Türkiye’de bölgesel çapta yayın yapan ilk Arapça gazete kuruldu.



Osmaniye merkez olmak üzere, Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Hatay, Adana ve Mersin illerinde yayın yapacak olan El Hades gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Yurdaer Yanık, “Suriye’de uzun süreden beridir devam eden iç savaş sonucunda ülkelerinden ayrılarak Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Suriyeli kardeşlerimizin yaklaşık 10 ilimizde yoğun şekilde yaşadıklarını ve bir takım sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını uzun bir araştırma ve inceleme sonucunda tespit ettik. Bu süreçte en önemli sorunun gerek Suriyeli kardeşlerimizin gerekse ülkemizde ki insanların birbirini anlama noktasındaki sıkıntılarını tespit ettik" dedi.



Bu sorunların en başında dil geldiğini belirten Yanık, "Suriyeli kardeşlerimiz her ne kadar dini sosyal ve kültürel anlamda birbirimize yakın olsak da bir iç savaş sonunda farklı bir ülkeye giden insanların temel sıkıntılarını yaşadıklarını ülkemizde ki insanlarında tarihi yakınlığına rağmen Suriyeli kardeşlerimize sahip çıkma ve yardım etme noktasında bir takım eksikleri yaşadıkları gözlemledik. Bu gazeteyi çıkarmamızda ki amacımız misafir ettiğimiz bu kardeşlerimize güvenlik sağlık istihdam kültür ve örflerini Türk toplumuyla kaynaşarak nasıl bir çözüm üretileceği konusunda yardımcı olmaktır” diye konuştu.



Gazetenin İmtiyaz Sahibi Selçuk Savran ise, aynı ülkede yaşamış olmalarına rağmen farklı şehirlerde ikamet etmek zorunda kalan Suriyelilerin bir çoğunun akraba ve yakın olmasına rağmen birbirlerinden haber alamadıklarını ve yaşadıkları şehirler ve insanlar konusunda bilgi sahibi olmadıklarını gözlemlediklerini söyledi. Savran, "Bu bağlamda biz bu gazete ile bu kardeşlerimize nasıl yardımcı oluruz yerel yöneticiler, mülki ve idari amirler ve şehrin ileri gelenleri ile görüşerek o şehirde yaşayan Suriye vatandaşı olan kitleye daha etkin ve daha sağlıklı bilgiler aktarma konusunda verimli olabileceğimiz kanaatine vardık. İnşallah gazetemiz hayırlara vesile olur” şeklinde konuştu. (İHA)


Etiketler
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin