Türkiye'nin AİHM karnesi açıklandı: İfade özgürlüğünü ihlalde birinciyiz!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2015 bilançosu açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin AİHM karnesi açıklandı: İfade özgürlüğünü ihlalde birinciyiz!

DW Türkçe’ten Kayhan Karaca’nın haberine göre AİHM geçen yıl 28 davada ifade özgürlüğünün ihlaline hükmetti. Bu ihlal kararlarının 10’unu Türkiye’den gelen şikayetler oluşturuyor.



Türkiye en fazla davası olan 3’üncü ülke



Strasbourg’da bugün yayımlanan istatistiklerde, Ukrayna, 13 bin 850 başvuruyla ilk sırada. Bu ülkeyi sırasıyla Rusya (9 bin 200), Türkiye (8 bin 450), İtalya (7 bin 550), Macaristan (4 bin 600), Romanya (3 bin 550) ve Gürcistan (2 bin 150) izliyor.



Rekor ‘adil yargılama’da



Türkiye 2015 yılında en çok Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkıyla ilgili maddesini ihlal etmekten ceza aldı. AİHM, bu konuda tam 20 karar verdi.



Adil yargılanma hakkını 14’er davayla kötü muamele şikayetleriyle ilgili yeterli soruşturma yürütmeme ve bireylerin özgürlük ve güvenlik hakkı izledi.



Türkiye, yaşam hakkını ihlale bağlı yeterli soruşturma yürütmemeye ilişkin 13, kötü muameleye yönelik ise 11 ceza aldı.



İfade özgürlüğünün ihlalinde birinci sırada yer alan Türkiye’de tutuklu ve hükümlü tam 29 gazeteci bulunuyor. Son olarak Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında da MİT TIR’ları haberleri nedeniyle biri ağırlaştırılmış olmakla birlikte iki müebbet ve 30 yıl hapis cezası istenmişti.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin