Türkiyeli gençler Guardian'da

İngiltere'de yayımlanan gazete, Suriye'de cihatçılara katılan Türkiyeli gençler konusunu irdeledi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiyeli gençler Guardian'da

Guardian gazetesi, 200 kadar gencin Suriye'deki cihatçı gruplara katıldığı öne sürülen Adıyaman'a gitti ve acılı anne babalarla konuştu.  Türkiye'den Suriye'deki El Kaide'ci gruplara katılan gençlerin ailelerinin yaşadıkları drama, İngiliz The Guardian gazetesinde Adıyaman mahreçli geniş bir habere konu oldu. 



Guardian gazetesi, El Kaide'ye katılan iki çocuğunu Türkiye'ye geri getirmek üzere Adıyaman'dan Suriye'ye giden acılı baba Fatih Yıldız'ın öyüküsünü anlatarak başladığı haberinde "Yıldız, çocuklarını ne gördü ne kendileriyle konuştu. O, çoçukları Türkiye'nin Güneydoğusu'nda Esad rejimine karşı yürütülen İslamcı kampanyaya katılmak üzere sınırı geçen çok sayıda anne babadan biridir" diyor.



"OĞLUM İÇİN KORKMAYA BAŞLADIM"



"Yıldız'ın menleketi Adıyaman'daki anne babalar, polis ve otoriteleri, cihatçıların gençleri çekme kampanyasını görmezlikten gelmekle suçluyor" ifadelerini kullanan gazete, "çocukları Suriye'ye giden çok sayıda ailenin feryatlarını" da aktardı.



Bu çerçevede Adıyaman'daki bir dükkan sahibinin "Oğlum için korkmaya başladım. Onu okula gidiş dönüşlerinde günde iki üç defa aramaya başladım, arkadaşlarıyla çıktığında da onu arıyorum" sözlerini yansıtan gazeteye göre, bir anne de 18 yaşındaki oğlunun "belirli bir grup genç"le buluşmaya başladıktan sonra yok olup 6 haftayı aşkın bir süre Suriye'de olduğunu anlattı.



Bir taksi şoförünün de "cihatçılara katılan" oğlu için "Bize Kıbrıs'a okumaya gittiğini söyledi. 10 bin Türk lira aldı ve gitti. Bir defa Suriye'den aradı" dediğini de aktaran gazete, "Artan uluslararası baskı altındaki Ankara'nın ise, "Suriye'deki aşırılığın sponsorluğunu" yapmadığında ısrar ettiğine dikkat çektikten sonra Türkiye'de son günlerde El Kaideci gruplara karşı yapılan bazı operasyonlara da vurgu yaptı.



İngiliz gazetesi, haber için konuştuğu diplomatların Türkiye üzerinden Suriye'ye giden AB vatandaşlarının artan sayısından kaygı duyduklarını anlattıktan sonra "Bazı tahminlere göre, Adıyaman'dan 200 kadar genç erkek Suriye'deki cihatçı gruplara katıldı" dedi. 



Kaybolan oğlunun Suriye'de "şehit" olduğu söyleyen ve gerçeği ortaya çıkarmak üzere daha önce Halep'e yedi defa gitse de hala oğlunun ölüp ölmediğini kesin olarak öğrenemeyen Diyarbakırlı Ali Kara'nın yaşadıkları da anlatılan haberde "Bazıları, Türkiye'nin görmezlikten gelme, başka bir tarafa bakma politikasının geri tepmesinden kaygılı" diye yazdı. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin