Türkiye'den UNESCO dünya kültür mirası listesine bir aday daha!

Aslantepe Höyüğü'ndeki dünya kültür mirası listesine alınması için UNESCO'ya başvuruda bulunulacak.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den UNESCO dünya kültür mirası listesine bir aday daha!

Malatya'daki Aslantepe Ören Yeri'nde kalkolitik döneme tarihlenen Aslantepe Höyüğü'ndeki dünya kültür mirası listesine alınması için Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) başvuru yapılacak. 



Malatya Valisi Vasip Şahin, Aslantepe Höyüğü’nü gezerek kazı çalışmalarını inceledi. Roma La Sapienze Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane ile görüşen Şahin, tarihi höyükte bulunan tarihi eserlerle ilgili bilgi aldı. 



Prof. Dr. Marcella Frangipane, höyükte kazı çalışmalarına geçtiğimiz hafta başlanıldığını anımsattı. Kazılar sonucu önceki dünyanın ilk kerpiç sarayının ortaya çıkarıldığını belirten Frangipane, kalkolitik dönemden kalan ve milattan önce 3 bin 300 dönemlerine tarihlenen kerpiç sarayın dünyanın ilk sarayı olma özelliği gösterdiğine dikkati çekti. Frangipane, ''Sarayın kuzeyinde bir sur duvarı olduğunu tahmin ediyoruz. Üst kısımları da ortaya çıkarıldı. Sur duvarının saray ile aynı döneme, geç kalkolitik döneme tarihlendiğini tahmin ediyoruz. Surun iç tarafındaki ve dış tarafındaki yapılaşmaların nasıl olduğunu anlamak için kazılar yapılıyor. Surun kuzeyinde yeni yerleşim yerleri olduğunu düşünüyoruz.'' dedi. 



Ortaya çıkarılan sarayın buradaki yerleşik hayatın Mezopotamya’dan daha önce gerçekleştiği kanısını oluşturduğunu anlatan Frangipane, “Buradaki saray, ilk saraydır. Çalışmalarımızla açık hava müzesi daha da geniş olacaktır. Çalışmalarımızda bazı küp parçaları bulduk, bu parçalar 6 bin yıl öncesine ait parçalar." diye konuştu. 



Aslantepe Höyüğü’nün UNESCO dünya kültür mirası listesine girmesi gerektiğini söyleyen Frangipane, kazı ekibi olarak rapor hazırlayabileceklerini, Türkiye’nin de başvuru yapmasını önerdi. 

Vali Şahin ise höyükte bulunan kerpiç sarayın dünyanın en eski saray yapısı olduğunu, bunun turizm açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. 



Ören yerinin dünya kültür mirası listesine alınması için başvuru yapacaklarını ifade eden Şahin, “Kazı ekibi raporunu hazırlayacak. Biz de bakanlığımıza teklif edip, dünya kültür mirası UNESCO listesine alınması için ne gerekiyorsa onu sağlamaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.



ASLANTEPE HÖYÜĞÜ 



Malatya'nın 7 kilometre kuzeydoğusunda yer alan bir arkeolojik yerleşim yeri olan Aslantepe Höyüğü, Türkiye’deki en büyük höyüklerden biri. Fırat üzerindeki Karakaya Baraj Gölü’nün batısında bulunan höyük, milattan önce 5 binli yıllarından milattan sonra 11. yüzyıla kadar iskan edilmiştir. (CİHAN)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin