Türkiye'de kitap üretimi artışta!

Türkiye’de kitap üretiminin yüzde 12 arttığını, kişi başına 7.1 kitap düştüğünü bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de kitap üretimi artışta!

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, Türkiye yayıncılar Birliği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ISBN Ajansı ile Telif hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nden edindiği bilgiye göre, 2013 yılında bin 732 yayıncının Türkiye’de 47 bin 352 çeşit olmak üzere 536 milyon 259 bin 40 adet kitap ürettiğini belirtti.



Milli Eğitim Bakanlığının da 2013 yılında ilk ve orta öğretim öğrencilerine 206 milyon 241 bin 635 ücretsiz ders kitabı dağıttığını vurgulayan Celal, 2013 yılında kişi başına 7.1 kitap düştüğünü kaydetti.



2012 yılında kişi başına düşen kitap sayısının 6. 4 olduğunu hatırlatan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, geçen yıla göre yayınlanan kitap çeşidinde yüzde 11,6, üretilen kitap adedinde yüzde 12 artış sağlandığını vurguladı.



Türkiye’nin UNESCO verilerine göre 42 bin 337 çeşit kitapla 13. Sırada ve Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (IPA) 2013 araştırmasına göre Türkiye’nin 1 milyar 682 milyon Euro ciro ile dünyanın en büyük 13. Yayıncılık sektörü olduğuna dikkat çekti.



Bu rakamların kamuoyunca yetersiz bulunduğuna dikkat çeken Celal, “Rakamları ben de yetersiz buluyorum ama Türkiye'nin 172 ülke arasında 13. sırada olmasının da bir şey ifade ediyor olması lazım. Hala da kitap okunmuyor diyorsak harika bir şey. Daha da fazla okunacağına inanıyorum. Belki bu 'okunmuyor' inancıyla seneye 10. sıraya da girebiliriz” diye konuştu.



2013 yılında 536 milyon 241 bin liralık ders, eğitim, çocuk ve ilk gençlik, inanç, edebiyat, inceleme-araştırma ve akademik kitap satıldığını belirten Celal, şöyle devam etti:



“Yay Fed tarafından yapılan çalışmaya göre, 2013 yılında bandrol alınan yayınlarda eğitim kitapları 90 milyonla ilk sırada yer aldı. İkinci sırada çocuk kitapları 63 milyon satıldı. Yetişkin kurgu türündeki kitaplar 60 milyon adede ulaşırken, yetişkin kurgu dışı 35 milyon satıldı. Akademik yayınların satış rakamı ise 20 milyon adede ulaştı.”



Bu yıl siyasi ortam ve ekonominin gergin olmasına rağmen kitap üretiminde yüzde 12'lik bir artış kaydedildiğini vurgulayan Celal, kağıda basılı kitaplarda korsanla mücadelede ciddi sonuçlar alındığını söyledi.



Daha büyük bir tehlikenin varlığına dikkat çeken Celal, ”Dijital ortamda ciddi bir şekilde korsanlık yaygınlaşıyor ve artıyor. Onunla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gündeminde olan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda bir değişiklik söz konusu. Mevcut yasada çok fazla etkin mücadele yapamıyoruz ve dijital ortamda korsan yayın takibi çok güç" şeklinde konuştu. (İHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin