Türkiye'de işsizlik oranı ne kadar? TÜİK verileri açıkladı: İşsizlik oranı şubat ayında yüzde 10'a yükseldi

TÜİK işsizlik verilerini açıkladı. Verilere göre işsizlik oranı şubat ayında yüzde 10'a yükselerek tekrar iki haneye yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Genç nüfusta işsizlik şubat ayında geriledi" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de işsizlik oranı ne kadar? TÜİK verileri açıkladı: İşsizlik oranı şubat ayında yüzde 10'a yükseldi

TÜİK, İşgücü İstatistikleri, Şubat 2023 verilerini yayımladı.

Buna göre, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 65 bin kişi artarak 3 milyon 514 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,2 puan artarak yüzde 10,0 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,7 iken kadınlarda yüzde 12,6 olarak tahmin edildi.

İstihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 361 bin kişi azalarak 31 milyon 460 bin kişi, istihdam oranı ise 0,6 puan azalarak yüzde 48,2 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65,0 iken kadınlarda yüzde 31,8 olarak gerçekleşti.

İşgücü 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 295 bin kişi azalarak 34 milyon 975 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,5 puanlık azalış ile yüzde 53,6 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,2 iken kadınlarda yüzde 36,4 oldu.

Genç işsizliği yüzde 19,2

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,7 puanlık azalış ile yüzde 19,2 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 15,4, kadınlarda ise yüzde 26,2 olarak tahmin edildi.

Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı yüzde 23,4 oldu

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 1,5 puanlık artış ile yüzde 23,4 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 16,0 iken işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı yüzde 17,9 olarak tahmin edildi.

Deprem etkileri yansıtılmadı

Kurumdan yapılan açıklamada, ülkede yaşanan deprem felaketi nedeniyle Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya ve Osmaniye illerinde yapılamadığı belirtildi. Bu illerdeki örnek hane sayısının örneklem içerisindeki payı yüzde 7,8 olduğu bilgisinin verilidiği açıklamada, "Şubat ayı bülteninde yer alan sonuçlar anket uygulaması gerçekleştirilebilen iller üzerinden Türkiye bazında tahmin verecek şekilde ağırlıklandırma yapılarak hesaplanmıştır. Belirtilen illerde uygulama gerçekleştirilemediği için, depremin etkisi göstergelere yansıtılamamış olup ilerleyen dönemde alan uygulamasına başlanabilmesi ile birlikte geçmiş dönemlere ait deprem etkisinin ölçülmesi ile ilgili çalışmaların yapılması planlanmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Nebati: Genç nüfusta işsizlik şubat ayında geriledi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter hesabından işgücü istatistiklerine ilişkin açıklama yaptı. 

Nebati, 'Türkiye Ekonomi Modeli' ile rotalarını çizdiklerini, emin adımlarla yola devam ettiklerini belirterek, "Başta turizm olmak üzere ekonomimize döviz kazandıran hizmetleri ve ihracatı önceleyen bir anlayışı koruyoruz. Cari dengemiz, 6 Şubat'taki deprem felaketlerine rağmen beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 834 milyon dolar fazla verdi. Mart 2023 itibarıyla ekonomimizin yıllık ihracatı 255,7 milyar dolara ulaştı. Çalışıyor, üretiyor, ihraç ediyoruz. Bu sayede istihdamımız artıyor, işsizlik azalıyor" ifadelerini kullandı.

Pandeminin ardından 6,4 milyon insanın istihdama katıldığına işaret eden Nebati, "İstihdamda 31 milyon 460 bin kişiye ulaşmış durumdayız. Depremlerin yaşandığı şubat ayında genç nüfusta işsizlik bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak yüzde 19,2'ye geriledi. Özetle rotamız doğru, yolumuz açıktır. Enflasyondaki düşüş üretimle, ihracatla ve istihdamla kalıcı hale geliyor" dedi. 

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin