Türkiye'de dört ayda 894 gazeteci işsiz kaldı, 74’üne karşı adli işlem başlatıldı!

Avrupa Birliği destekli Press for Freedom (Basın için özgürlük) raporu açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de dört ayda 894 gazeteci işsiz kaldı, 74’üne karşı adli işlem başlatıldı!

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, Avrupa Birliği destekli Press for Freedom (Basın için özgürlük) raporuna göre, Türkiye’de son dört ayda en az 894 gazeteci işsiz kalırıken, gazeteciler hakkında başlatılan adli işlem sayısı 74 oldu.



Geçtiğimiz ay yayınlanan Avrupa Parlamentosu’nun ilerleme raporunda Türkiye’ye basın ve ifade özgürlüğü konusunda sert eleştiriler getirilmiş, medya organları ve ifade özgürlüğüne saldırının etkin biçimde önlenmesi yönünde çağrıda bulunulmuştu.



ABD merkezli Freedom House örgütünün ocak ayında yayınladığı raporda ise Türkiye’nin basın özgürlüğündeki durumu için ‘Özgür Değil’ denmişti.



Erişim yasaklı site sayısı 104 bin 904



2016 yılının ilk dört ayında iki gazete ve bir haber ajansı daha kayyuma devredilirken, sadece nisan ayında işsiz kalan gazeteci sayısı 160 olarak belirtlendi.



Rapordaki başlıklar şöyle:



* Yılın ilk dört ayında 894 gazeteci işsiz kaldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ilan-ı aşk etmesiyle tanınan işadamı Ethem Sancak’ın sahibi olduğu Star gazetesi, Akşam, Güneş gazeteleri ile Kanal 24 ve 360 kanallarının da içinde bulunduğu grupta ‘yeniden yapılanma’ gerekçesiyle toplam 160 basın emekçisinin işine son verildi. Habertürk TV ‘yeniden yapılanma’ gerekçesiyle üç sunucusuyla yollarını ayırdı.



* Erişim yasağı getirilen internet sitesi sayısı 104 bin 904’e ulaştı. Raporda “Bir haber sitesinin Nisan ayında, Haziran seçimlerinden sonraki dönemde, 34’üncü kez kapatılması hem düşündürücü hem de endişe verici” ifaedeleri yer aldı.



* Rapora göre, yılın ilk dört ayında akreditasyon, yayın engeli veya erişim engellenmesi şeklinde toplam 645 sansür olayı yaşandı. Ocak ayında 40, Şubat’ta 133 ve Mart’ta 250 olan sansür olayı sayısı, Nisan ayında 222 oldu. Raporda, 2014’ün tümünde 93, 2015’te 940 olarak görülen sansür uygulaması toplamının ilk dört ayda 645’e ulaştığı vurgulanarak, “Herhangi bir demokrasi iddiasındaki ülke için ayıp sayılacak bu uygulama son aylardaki endişe verici trendini göstermektedir” denildi.



* 2016 yılında 74 gazeteci hakkında adli işlem yapılırken, altı basın kuruluşuna ve 14 gazeteciye yönelik şiddet uygulandı.



Raporda, MİT TIR’ları haberi nedeniyle haklarında hapis cezası verilen gazeteciler Erdem Gül ve Can Dündar’a da yer verildi.



İki gazeteci hakkında açılan davaları ‘haber yazma hakkı’ olarak görülmesi gerektiğinin vurgulandığı raporda, “Haber takip etmekte olan veya haber yazan, yayınlayan gazeteciler ve gazete yöneticilerine ‘terörist’ veya ‘casus’ muamelesi yapılması o ülkenin özgürlük ortamındaki durumu sergiler niteliktedir” denildi.



Davutoğlu’nun ‘kırmızı çizgisi’



2015 yılının son günlerinde CNN’de Christiane Amanpour’un konuğu olan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Basın özgürlüğü kırmızı çizgimiz” demişti.



23 Nisan’da Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Gaziantep’te ortak basın açıklaması düzenleyen Davutoğlu, basın özgürlüğüyle ilgili soruların çok fazla sorulmasını ‘tepeden bakmak’ diye yorumlayarak, “Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda spekülasyonlarda bulunmasını uygun bulmuyorum. Münferit olaylardan hareketle basın özgürlüğü konusunun tartışılmasını doğru bulmam” demişti.



Davutoğlu’ndan birkaç gün önce konuşan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise Türkiye’nin eski dönemlere kıyasla oldukça ‘açık ve özgür’ bir medyaya sahipolduğunu savunmuştu.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin