Türkiye'de bir ilk. Telefon bağımlısı 7 yaşındaki oğluyla sorun yaşayan baba arabulucuya başvurdu. Baba ile oğul arasındaki telefon krizini arabulucu çözdü

Çocukların cep telefonunu fazla kullanmasıyla ilgili uzmanlardan sürekli uyarılar gelirken, bir çok aile de çocuklarıyla bu sorunu yaşamaya devam ediyor. 7 yaşındaki çocuğuyla bu konuda büyük sorun yaşayan bir baba ise çareyi arabulucuya başvurmakla buldu. Türkiye'de bir ilk yaşandı ve baba ile çocuk arasındaki telefon krizi sorunu çözüldü!

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de bir ilk. Telefon bağımlısı 7 yaşındaki oğluyla sorun yaşayan baba arabulucuya başvurdu. Baba ile oğul arasındaki telefon krizini arabulucu çözdü

İzmir'de yaşayan 33 yaşındaki Adem Bingöl, interneti ve cep telefonunu uzun süre kullanması nedeniyle 7 yaşındaki oğlu Rüzgar Çınar ile yaşadığı sorunu kendi yöntemleriyle çözemeyince ara bulucuya başvurdu. Rüzgar'ın hafta sonu 1,5 saat, hafta içi yarım saat internet kullanmayı kabul etmesi üzerine ara buluculuk sözleşmesinin imzalanmasıyla baba-oğul anlaştı.

Kentte süpermarkette çalışan, 2 çocuk babası Adem Bingöl, uzun süre cep telefonu ve internet kullanması nedeniyle ilkokul 2'nci sınıf öğrencisi oğlu Rüzgar Çınar ile sorun yaşamaya başladı. Yasaklamalarla sorunu çözemeyen Bingöl, ara buluculuk yönteminden faydalanmaya karar verdi. Müzakereci Arabulucular Derneği Başkanı Feridun Balcı ile görüşen Bingöl, günde ortalama 3 saat internet ve cep telefonu kullanan Rüzgar'ın müzakereyle ikna edilmesini sağladı. Rüzgar'ın hafta sonu 1,5 saat, hafta içi ise yarım saat internet kullanmayı kabul etmesi üzerine baba-oğul ara buluculuk sözleşmesi imzaladı.

Adem Bingöl, 16 yıl önce lise öğrencisiyken ara buluculuk yöntemini öğrendiğini belirterek, "Oturduğumuz çevre biraz sıkıntılıydı. Gençler arasında sürtüşmeler yaşanıyordu ama ara buluculuğun ne olduğunu bilmiyorduk. Karşımızdakiyle empati kuramıyorduk. Gençliğin verdiği heyecan vardı. Feridun hoca derslerimize giriyordu. Böyle bir projeyle çıktı karşımıza. Empati kurmayı öğretti. Karşımızdaki insanın ne düşünceye sahip olduğunu anlamamızı ve bizim de kendimizi onun yerine nasıl koyabileceğimizi öğrendik. Daha sonra bu öğrendiklerimizin farkına varmaya başladık. Feridun hocam zamanında bize bu yöntemi öğretti. Şimdi biz de kendi çocuklarımıza aynı şekilde aktarmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

İKİ TARAF DA ŞARTLARA UYACAK

Oğlu Rüzgar'ın özellikle annesinin cep telefonunu alıp internete girdiğini ve zaman kavramını unuttuğunu belirten Adem Bingöl, "Bundan 16 yıl önce daha tecrübesiz ve cahildik. Ergenliğin verdiği cesaretle çözümün şiddette olduğunu sanıyorduk. Kavgalar oluyordu. Feridun hocamız bize yol gösterdi. Olayların farklı bir şekilde çözüldüğünü fark ettik. Zamanında çok faydasını görünce oğlumla yaşadığım sorunları çözmek için onu da buraya getirdim. Rüzgar, biraz vurdumduymaz ve her istediğinin gerçekleşmesini istiyor. Baş edemeyince buraya geldik. Şimdi bir sözleşme imzaladık" dedi.

Ali Rıza Efendi İlkokulu 2'nci sınıf öğrencisi Rüzgar Çınar Bingöl ise "Telefonda genellikle oyun oynuyorum, video izliyorum. Annemler, 'Çok fazla telefon oynadın, artık yeter, ödevlerini yapalım' diyorlar. Babam, ara bulucuya beni 'Maça gidiyoruz' diyerek getirdi. Ancak yine de onları üzmek istemediğim için ara buluculuk sözleşmesini imzaladım. Verdiğim sözü tutup, hafta sonu 1,5 saat, hafta içi de yarım saat internete gireceğim. Meselenin çözülmüş olması nedeniyle mutluyum" diye konuştu. 

Türkiye'de bir ilk. Telefon bağımlısı 7 yaşındaki oğluyla sorun yaşayan baba arabulucuya başvurdu. Baba ile oğul arasındaki telefon krizini arabulucu çözdü

Aynı zamanda 29 yıllık felsefe öğretmeni olan Müzakereci Arabulucular Derneği Başkanı Feridun Balcı, derslerinde kullandığı yöntem sayesinde çok sayıda çatışmayı çözdüğünü söyledi. Z kuşağının ebeveynlerinden sınırsız isteklerde bulunabildiğini dile getiren Balcı, sorunların dayatmayla değil uzlaşmayla aşılabildiğini söyledi.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin