Türkiye ve İrlanda birlikte Eurovision yolunda

Inchequin isimli müzik grubu, İrlanda’nın Eurovision finaline katılma şansı yakaladı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ve İrlanda birlikte Eurovision yolunda

Üç Türk’den ve iki İrlandalı’dan oluşan Inchequin isimli müzik grubu, İrlanda’nın Eurovision finaline katılma şansı yakaladı. Böylece Türkiye, Eurovision’a katılmadığı 2013’te de Türk notalarını, sesini ve hatta Türkçe şarkı sözlerini dünyanın en büyük uluslararası şarkı yarışmasına taşıyacak.



Avrupa Yayın Birliği EBU tarafından 1956 yılından bu yana düzenlenen Eurovision şarkı yarışmasının 58.’si bu sene Mayıs ayında İsveç’in Malmö kentinde gerçekleştirilecek. Türkiye, geçtiğimiz sene aldığı sürpriz bir kararla bu sene Eurovision’a katılmama kararı aldı. Ama Türkler, bu sene İrlanda’nın Dublin kentinde Malmö bileti için yarışacaklar.. Türklerin Eurovision İrlanda finaline seçilme hikayesi ise oldukça ilginç...



İrlandalı müzisyenler Sinead Bradley ve Hugh O’Neill, 2009 yılında Türkiye'de yaşamaya karar verdiler ve Bodrum’un Gümüşlük beldesine yerleştiler. İrlandalı çift  kısa zamanda bölgede yaşayan başka müzisyenlerle tanışıp  beraber müzik yaparak, Türk folk müziği ile İrlanda folk müziğini birleştirdiler. Sinead ve Hugh, bu iki kültür arasında yarattıkları ilginç sentez ile çok geçmeden yerel olarak iyi tanınan bir ikili olmayı başardılar. Geçen yaz ise kemancı Ayda Tunçboyacı, trompet ve piyano sanatçısı Tevfik Kulak ve şarkıcı/oyuncu Selin Türkoğlu ile bir araya gelerek bir grup oluşturdular.



Sinead ve Hugh, Son Kez isimli bestelerini Türkçe ve İngilizce ortak sözlerle yazıp söylemeye karar verdiler. Daha sonra şarkıyı İstanbul’da Ayda, Selin ve Tevfik ile birlikte kaydettiler. Tevfik Kulak'ın yaptığı başarılı aranjmanla eserin son hali ortaya çıktı. Parçanın müzik videosu çekildikten sonra da Eurovision Şarkı Yarışması’na katılma fikri doğdu.



Inchequin bestesi Sok Kez / The Last Time, İrlanda’nın ulusal TV kanalı  RTE  tarafından 22 Şubat’ta yapılacak final için yüzlerce şarkı arasından seçildi. Beş finalist; İrlanda televizyonlarında yayınlanan en uzun soluklu ve önemli şov programı olan “The Late Late Show’da, canlı yayında diğer 4 şarkı ile yarışacak. Oyların yüzde 50’si telefonla katılacak olan izleyiciler tarafından verilecek ve diğer yüzde 50'si de beş tane bölgesel kurul tarafından belirlenecek.



Inchequin’in Danışmanı Şampiyon Besteci



İrlanda şimdiye kadar 7 kez Eurovision’u kazanarak yarışmanın mutlak lideri olarak ön plana çıkıyor. 7 birinciliğin içinde en büyük payı olan isimlerden biri de Türk halkı tarafından yakından tanınan ve iki birinciliği olan Johnny Logan. 



Inchequin grubunun en önemli şansından biri de 1980 yılında Johnny Logan’ın seslendirdiği ve İrlanda’ya birincilik getiren What’s Another Year şarkısının bestecisi Shay Healey. İrlanda’nın en ünlü ve sevilen bestecilerinden biri olan Healey, grubun danışmalığını üstlendi. Shay Healey, Son Kez şarkısının İrlanda finalinde çok başarılı olacağına inanıyor.



Grubun üyeleri, Bodrum’un sihirli atmosferinde besteledikleri Türk ve İrlanda motiflerinin bir potada eritildiği bu şarkının; iki ülke arasında yepyeni bir köprü kuracağına, Türkiye’nin Eurovision’a katılmadığı bu senede Türkiye tanıtımına katkıda bulunacağına inandıklarını söylediler.


Etiketler irlanda
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin