'Türkiye tutuklu gazeteciler açısından dünya şampiyonu!'

TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atilla Sertel Avustralya’da düzenlenen bir konferansta konuştu.

Google Haberlere Abone ol
'Türkiye tutuklu gazeteciler açısından dünya şampiyonu!'

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel, Türkiye’nin işçi ölümleri, bebek ölümleri, kadına şiddet, orman yangınları ve daha birçok konuda birinciliği elinde bulundurduğunu belirterek, “Gazeteciler için dünyanın en büyük cezaevi olarak nitelenen ülkemiz ne yazık ki tutuklu gazeteciler açısından da dünya şampiyonu. Bu rekorlar bizim dünyada yüzümüzü kızartıyor” dedi.



TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atilla Sertel, Avustralya Atatürk Kültür Merkezi (AAKM)’nin davetlisi olarak, Sidney’de “Türkiye'de Medya, Basın Özgürlüğü ve Tutuklu Gazeteciler” konulu konferans verdi. Cumhuriyet’in 90’ncı kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında AAKM tarafından organize edilen konferansa Avustralya’da yaşayan Türkler’in ilgisi büyük oldu.  Binlerce kilometre uzakta Türk medyasının dünü ve bugünü hakkında bilgi veren Atilla Sertel, basın özgürlüğü açısından Türkiye’nin içinde bulunduğu tablonun üzüntü verici ve yüz kızartıcı olduğunu söyledi.



"İŞTE BİRİNCİLİKLERİMİZ!"



İnsan hak ve özgürlüklerine saygılı bir ülkede yaşama özlemi içinde olduklarını belirten Atilla Sertel, özetle şunları söyledi:



“Türk basını özellikle son 10 yılda baskı, sansür, otosansür, hapis tehdidi altında ciddi bir güven erozyonuna uğradı. Ülkemiz dünyanın 17’nci büyük ekonomisi ancak basın özgürlüğü açısından 174 ülke arasında 154’ncü sıradayız. Yaşam kalitesi açısından ise 50’nci sıradayız. Terörist sayısında dünya birincisiyiz. Cezaevlerimizde 10 binin üzerinde terör mahkumu barındırıyoruz. İşçi ölümlerinde Avrupa şampiyonuyuz. Çin’den sonra dünya ikinciliğini kaptık. Bebek ölümlerinde Avrupa birincisiyiz. Kadına şiddette dünya birincisiyiz. Orman yangınlarında Avrupa birincisiyiz. Öte yandan; en çok tutuklu milletvekili, en çok tutuklu gazeteci, en çok tutuklu öğrenci, en çok tutuklu bilim insanı, en çok tutuklu avukat, en çok tutuklu sendikacı, en çok tutuklu General, Albay, Yüzbaşı, Teğmen, Astsubay ile de dünya birincisiyiz. 60’ın üzerinde tutuklu gazeteci ile tutuklu gazeteciler açısından da dünya şampiyonuyuz ne yazık ki. Bu rekorlar bizim dünyada yüzümüzü kızartır. Biz bunu hak eden bir ülke değiliz. Burada Türk toplumuna hitap ediyorum o nedenle bu istatistikleri veriyorum. Biz ülkemizi kimseye kötülemedik, jurnallemedik ama durumumuz budur. Ülkemizi, bayrağımızı çok seviyoruz, herkesin bir arada yaşayacağı eşitlikçi, özgür bir ülke istiyoruz.”



ANDIMIZ OKUNDU



Minumum özgürlük ve özlük haklarıyla maksimum sansür, otosansür ve cezaevi tehditi altında çalışmanın zorluklarına dikkat çeken TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atilla Sertel, meslek örgütleri olarak özlük hakları ve özgürlük için mücadele ettiklerini belirterek, halkın haber alma hakkı için halkla birlikte topyekün mücadelenin şart olduğunu vurguladı.



Yaklaşık iki saat boyunca Türk medyası ve Türkiye’nin gündemine ilişkin geniş çerçevede bir sunum yapan Atilla Sertel’e AAKM yönetim kurulu tarafından teşekkür plaketi verildi. AAKM’nin öncülüğünde Avustralya’daki diğer sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla gerçekleştirilen geniş katılımlı konferansta katılımcılar hep bir ağızdan andımızı da okudu. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin