Türkiye Sineması’nın 100. yılı kutlanıyor!

Zübeyde Hanım Kültür Merkezi, Türkiye Sineması’nın 100. Yılı etkinliklerine ev sahipliği yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Sineması’nın 100. yılı kutlanıyor!

Türkiye sinemasına hizmet veren Atilla Dorsay, Arif Keskiner ve Tunç Başaran, moderatörlüğünü Prof. Dr. Naci Güçhan’ın yaptığı söyleşide bir araya geldi. Sinema üzerine yazdığı pek çok kitabıyla tanınan ve son olarak Emek Sineması’nın yıkılması olayında takındığı tutumla dikkatleri üzerinde toplayan sinema eleştirmeni, yazar, gazeteci, mimar Atilla Dorsay, sinemanın, zamanı ve mekânı yeniden oluşturma sanatı olduğunu söyledi. Dorsay, “Hatırlama duygusu üzerine kuruludur. Mimarlık da sinema sanatını etkileyen sanatlardan biridir. İkinci katkısı edebiyata olmalı” dedi.



Dorsay, eleştirmenlerin sinemanın hizmetinde olması gerektiğini ve izleyicinin sinemaya gitmesinin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.



‘Kapıcılar kralı’, ‘Selvi boylum al yazmalım’ ve ‘Maden’ filmleriyle tanınan yapımcı Arif Keskiner ise, sinemaya diğer sanat dallarının da katkıda bulunduğunu, yönetmenin gözlemleriyle edindiği birikimi sinemaya yansıttığını söyledi. Keskiner, “Atıf Yılmaz, hiç bir konseri, resim-heykel sergisini kaçırmamıştır ve alır dağarcığına koyardı” diye konuştu.



‘Uçurtmayı vurmasınlar’ ve ‘Piano piano bacaksız’ gibi filmlerin yönetmeni olarak tanınan Tunç Başaran da, bir konunun romandan sinemaya aktarılması konusuna değindi. Başaran, “Bir yönetmen, bir romandan film yaparken, onun içinden bir durumu alır çıkartır, filmini onun üzerine kurar” ifadelerini kullandı.



Söyleşiden sonra Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, konuşmacılara teşekkür ederek çiçek takdim etti. Dorsay ve Keskiner, daha sonra kitaplarını okurları için imzaladı.



Etkinlikler kapsamında, Yılmaz Güney, Lütfi Akad, Zeki Ökten, Metin Erksan, Yavuz Turgul, Nuri Bilge Ceylan ve Atıf Yılmaz gibi usta yönetmenlerin filmlerinin gösterimleri de ücretsiz olarak izleyiciyle buluşturuldu. (İHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin