'Türkiye önce kendi evinin içini temiz tutmak zorunda'

Düşünür, dilbilimci ve aktivist Noam Chomsky, Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı’nda konuştu.

Google Haberlere Abone ol
'Türkiye önce kendi evinin içini temiz tutmak zorunda'




Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Sosyoloji Bölümü ve Tarih Bölümü ev sahipliğinde her yıl düzenlenen 2013Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı 18 Ocak 2013 tarihinde dilbilimci, düşünür Noam Chomsky’yi konuk etti.





Noam Chomsky ‘Türkiye ve Oluşan Dünya Düzeni’ başlıklı bir konuşma yaptı. Boğaziçi Üniversitesi’nin halka açık olarak düzenlediği konferansa ilgi yoğundu. Konferansın izleyicileri arasında altı yıl önce suikasta kurban giden Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink ‘in eşi Rakel Dink, yazar Adalet Ağaoğlu, sosyolog- yazar İsmail Beşikçi, Ümit Boyner de vardı. Ünlü düşünür, konferans anısına sunulan Rakel Dink’in elinden aldı.



 



Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu’nun sunuş konuşmasıyla başlayan konferansta Noam Chomsky sözlerine "Bir yıl önce on binlerce insan İstanbul'da ve başka şehirlerde sokaklarda yürüyüp Hrant Dink'i andı ve mahkemenin kısıtlı cezasını protesto etti. Ben de bundan kısa bir süre önce İstanbul'da bir insan hakları konferansına katılmıştım.





Hrant Dink ödülünü geçtiğimiz aylarda alan İsmail Beşikçi Türkiye'deki cesaret ve onur geleneğinin bir sembolüdür. 2010sonlarında Sınır Tanımayan Gazeteciler, yıllık raporunu hazırlamıştı. Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi ek raporunu da yayınladı. Gözaltındaki gazeteci sayısı askeri rejimden bu yana görülmedik boyutlara ulaşmış durumda’’ diyerek başladı.





Chomsky sözlerini şöyle sürdürdü:





"Türkiye önce kendi evinin içini temiz tutmak zorunda. Ancak burada doğrudan ifade özgürlüğüne yapılan müdahaleler işin tek yönü değil. Düşüncenin kendisini kısıtlama çabaları aslında son derece karmaşık propaganda sistemleri tarafından yapılan bir şey özgür toplumlarda. Bunun amacı kitlelerin seyirciye indirgenmesi, her şeye rıza göstermelerinin sağlanması.





Konuşmasında Soğuk Savaş sonrası oluşan yeni dünya düzeni ve Kissinger’dan Obama’ya farklı dönemlerde ABD’nin uygulaya geldiği politikaları masaya yatıran ünlü düşünür ‘’Soğuk Savaş’ın ABD başta olmak üzere aslında emperyal büyük güçlerin bağımsız devletlere yönelik savaşı’ olduğunu söyledi. Chomsky, bu dönemle ilgili özellikle akademik alanda herhangi bir çalışma yapılmadığının; Soğuk Savaş’ın dinamikleri üzerine hiç düşünülmediğinin altını çizdi.





Konuşmasında ABD’li yazar Mark Twain’den de alıntı yapan Chomsky ‘’Twain ülkemizde üç alanda özgürlük olduğunu söyler. İfade özgürlüğü, inanç özgürlüğü ve bu alanlardaki özgürlükleri uygulamama temkinliliği’’ sözleriyle dinleyicileri gülümsetti.











NATO küresel müdahale gücü oldu



Dünyada Soğuk Savaş sonrası güç dengelerinin yeniden dağıtıldığını belirten Chomsky ‘’NATO artık küresel bir müdahale gücü haline geldi. Bu gücün kumandanlığını da ABD yapıyor’’ dedi. ‘ABD’nin dünyanın en büyük borç alan ülkesi’ haline geldiğini söyleyen Chomsky, günümüzde Latin Amerika’nın tarihinde ilk defa neo-liberal politikalardan kurtulup kendi içinde birlik oluşturması, Arap Baharı gibi gelişmeler yüzünden ‘ABD’nin arka bahçesinin artık arka bahçe olmaktan çıktığını’ söyledi.





‘Batı, demokrasiden korkuyor’



‘Kamuoyunun demokrasiyi şekillendirmesinin emperyalist güçler için bir tehdit oluşturduğunu’ belirten Chomsky, ‘’Batı, demokrasiden korkuyor’’ diye konuştu. ‘’Bugün Ortadoğu’da hep diktatörlerden konuşuluyor ama halktan konuşulmuyor. Bu da emperyalist güçlerin demokrasiden korktuğunu gösteriyor’’ diyen Chomsky, konuşmasının son bölümünü Suriye krizi ve Türkiye’nin bölgedeki konumuna ayırdı.





Türkiye Kürt sorununu çözüme kavuşturmalı



Chomsky, ‘Türkiye’nin oluşan yeni dünya düzeninde Kürt sorununu çözmesi gerektiği’nin altını çizerek bölgedeki çözümün Türkiye’nin kendisinden alacağı güçle mümkün olacağını vurguladı.





Chomsky’nin konferansı yaklaşık 800’ü aşkın bir dinleyici topluluğu tarafından ilgiyle izlendi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin