Türkiye neye 'kurban' gitti? Le Figaro yorumladı

Fransa gazetesi Le Figaro, Türkiye'deki siyasi gündemi sayfalarına taşıdı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye neye 'kurban' gitti? Le Figaro yorumladı

Türkiye'de HSYK düzenlemesine ilişkin tartışmalar sürerken Fransız Le Figaro gazetesi, Türkiye'deki yargıyı, 'Türk devleti zirvesindeki düellonun kurbanı' olarak niteledi.



Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, Türkiye'de yargının 'bir muhabere alanı'na dönüştürüldüğünü belirterek "Başbakanı zor durumda bırakan dev siyasi finansal skandal, Türk demokrasisine zarar veren sürekli hastalığa vurgu yapıyor, yani, yargı siyasi ihtidar tarafından alet haline getirilmesi" yorumunu yapıyor.



Yolsuzluk soruşturması ilk başka 'Türk tarzı bir temiz eller operasyonunu' düşündürmüş olsa da artık Gülen cemaatinin kendi çıkarlarının peşinde koştuğu sanıldığı savlarına yer veren gazete, Başbakan Erdoğan'ın 'düşmanı tarafından tesis edildiğini söylediği korku imparatorluğu'nu itibarsızlaştırmak amacıyla askerlerin yeniden yargılanmalarına hazır olduğunu söylediğine' dikkat çekti. 



'YARGI ALET EDİLİYOR'



Le Figaro, Ergenekon ve Balyoz davalarının 'sivillere, orduyu siyasi kontrol altına almalarına imkan sağladığı' görüşünü de yansıttığı haberinde şu savları öne sürüyor: 



"Yargının bu biçimde alet edilmesi, iki taraf arasındaki çatışma ile gözler önüne serilse de Türk Cumhuriyeti'nin bir geleneğidir. Yargı hiçbir zaman siyasilerden bağımsız olmadı. İslami muhafazakarların boyunduruğu altında olmadan önce ordunun ile Kemalist mirasın koruyucuları ve ordunun yardımcıları olan yargıçların boyunduruğu altında idi."



Haberde 'Kurumların Kemalist sistem tarafından kontrol edilmesinden siyasi bir partinin kontrolüne geçildi. Ve daha kısıtlayıcı bir tarzıyla, tek bir kişi, Recep Tayyip Erdoğan'ın emrindeki bir oluşumun kontrolüne geçildi' iddiasını de aktardığı haberinde Türkiye hükümetinin şimdilik AB'den gelen uyarılarına kulak asmadığı, üyelik müzakerelerinin yeterli bir koz oluşturmadığı, son gelişmelerin 'olağanüstü bir başarısızlığı' ortaya koyduğu gibi değerlendirmelerine de yer veriliyor. ANKA




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin